Zielona ferajna

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielona ferajna

Post »

Gieorginjo oby tylko tak dalej ;:215
Labko dziękuję w imieniu roślinki ;:196
Kelpie, Justus dziękuję ;:196
Trzynastko chyba wszyscy czekamy ;:224
Patrycjo dziękuję ;:196

Jak się okazało tej zimy, na półce którą zaplanowałam dla roślin jest niestety za ciemno ;:219 W tej chwili stoi tam tylko paproć, której to chyba nie przeszkadza i jako wątpliwa "ozdoba" nawilżacz. Chcąc jakoś zapełnić puste miejsce przypomniałam sobie pewien projekt, jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam hodować... mech ;:209 Jak na razie z powodzeniem - jest już u mnie 2 tygodnie i widać, że rośnie. Mech zebrałam z betonowej bryły leżącej za moim blokiem, jest to więc mech naskalny. Rośnie sobie na kamykach różnej wielkości z odrobiną ziemi, zraszam go raz dziennie - najmniej wymagająca roślina jaką mam ;:306 Tak, mam czasem dziwne pomysły ;:224 ;:306

Zebrałam trochę za dużo, a nie chciałam go wyrzucać - nadmiar wylądował w plastikowym pudełeczku, później przeniosę go do innego naczynia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwotny zamysł był, aby trzymać go właśnie w tym "przerośniętym kieliszku". Zdecydowanie łatwiej utrzymać w nim wilgoć, spryskuję go raz na 2-3 dni. Taaak, trawa się zaplątała, muszę ją jakoś wyrwać ;:219

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super pomysł. ;:215 I to widzę jakieś różne gatunki nazbierałaś. Mnie nawet w tym pojemniczku bardziej się podobają.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie proste a takie ładne ;:138
Zawsze podobały mi się mchy ale nigdy nie wpadłabym na pomysł, żeby je jakoś zakotwiczyć w domu....a tu proszę ;:173
Czy te pojemniczki muszą stać blisko okna czy mogą mieć więcej cienia?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gieoginjo właściwie to jeden i ten sam gatunek, tylko różne odmiany, a te "włoski" to takie odpowiedniki kwiatów, nie pamiętam jak się to fachowo nazywa :roll: Chodząc po mieście szukam jeszcze czegoś ciekawego, ale jak na razie nic innego nie znalazłam ;:185
Cynthio dziękuję ;:196 One muszą stać w cieniu, u mnie stoją jakieś 1,5m od okna, ale w takim miejscu gdzie nie dociera bezpośrednie światło słoneczne. Ważne jest, aby naczynie było przeźroczyste, zwłaszcza jeśli jest głębokie. Polecam zwłaszcza takie jak mój "kieliszek" łatwiej utrzymują wilgoć. Jeśli chcesz zakotwiczyć mech w domu obowiązuje jedna zasada - musi dostać to, na czym rósł w naturze. Taki "chodnikowiec" będzie szczęśliwy na kamieniach różnej wielkości oraz odrobinie ziemi (użyłam ziemi do kwiatów doniczkowych o nieco niższym pH, mech lubi właśnie taką kwaśniejszą). Ten w kieliszku rósł i na betonie, i na trawniku, więc ma nieco więcej ziemi. No i trzeba pamiętać, żeby stale miał mokro, ale jeśli szczelnie przykrywa podłoże po podlaniu umie zatrzymać wodę nawet na 2-3 dni. I najważniejsze: nigdy nie nawozić, niczym.
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Super!!! Bardzo dziękuję za rady ;:196
Jeżeli tylko kieliszek nie musi zajmować cennego, widnego miejsca na parapecie, jestem całym sercem ZA ;:215 ...i na pewno spróbuję sobie taką kompozycję stworzyć bo cudnie to wygląda.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

To samo pomyślałam...wspaniała na wiosenną kompozycję..i na Świąteczne stroiki..wow..super..chyba sama wyhoduję..mam takie szkło..w kształcie kieliszka do koniaku..tylko ze 3l pojemności.. ;:306 ..pić sie z niego nie da..więc może rosnąć tam taki mech...kiedys rosła Rosiczka co potrzebowała większej wilgotności.. ;:224
Dzięki za pomysł.. ;:196
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Ja nie wiem, że zawsze czymś zaskoczysz- kieliszek z mchem- ;:224 zdjęcia mchu- śliczności ;:108
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Proszę bardzo :D Jako dziecko widziałam zdjęcie, chyba w jakiejś książce, gdzie mech był hodowany w szklanej kuli dla rybek. Takie kule są dość drogie, ale z powodzeniem można je zastąpić czymś innym. Mech jest właśnie świetny z tego powodu że może stać tam, gdzie inne rośliny nie mogą ;:183 Do tego jest bardzo wdzięcznym obiektem obserwacji no i pogłaskać można ;:306
Pozdrawiam, Natalia
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ciekawe mchy...może do storczyków je wykorzystasz?
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Świetny pomysł z tym mchem ;:138
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Mnie też pomysł z mchem bardzo się podoba ;:138 może kiedyś go skopiuję ;:224 :tan
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Pomysł z mchem bardzo ciekawy ;:224 Przyznaję, że sama pewnie nigdy bym na niego nie wpadła :uszy
A z racji tego, że sama jestem nieuleczalnym książkolubem i pochłaniam wszelką literaturę wręcz nałogowo ;:306
to gratuluję tak udanego zakupu jakby nie było klasyki literatury narodowej. ;:63
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Patrycjo nie wiem czy storczykom by to wyszło na zdrowie ;:185 Poza tym zakładałam tę "hodowlę" samą dla siebie - ten w kieliszku zostanie tak jak jest, natomiast mech z pudełeczka planuję przenieść później do jakiegoś ładniejszego naczynia.
Paulinko, Tesiu dziękuję ;:196
Elu a myślałam że ktoś już na forum na to wpadł ;:224 ;:306 I bardzo dziękuję - czytać lubię, ale pan Żeromski musi się ustawić w kolejce, bo mam też trochę innych zakupów, a i książki z biblioteki ;:108

Dzisiaj roślinne wiadomości dobre i złe. Kolorowy kroton padł, nie udało mi się wytłuc przędziorka na nim ;:185 Gorzej, że na dedrobium też znowu wylazł, nie wiem czy uda mi się je uratować, roślina wygląda już bardzo źle ;:145
Z dobrych wiadomości: gloksynia którą uważałam za martwą jednak ożyła ;:oj Jest spóźniona o miesiąc, ale jak już wylazła to rośnie raźno, niedługo przegoni inną, która rośnie coś bardzo powoli. Cieszy mnie to, bo bulwa jest bardzo duża i zal by było ją stracić.

Tak wygada dzisiaj:

Obrazek

A tu w porównaniu z drugą tej samej odmiany, największą, widać to maleństwo?

Obrazek

I jeszcze na poprawę humoru, co prawda nie słoneczny, ale bardzo kolorowy - mój widok z okna:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Ale one mają cudne mechate listki ;:oj ;:138
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Brawa dla gloksynii, że zdecydowała się żyć ;:303 a ja mam pytanie... co tam za oknem u Ciebie tak pięknie kwitnie? żółte to wiem- forsycje, a to białe... ? Piękny widok z okna :D powodzenia w walce z przędziorkiem- trudno się go pozbyć to fakt- ale nie ma się co poddawać ;:134 jesteśmy z Tobą, a za dendrobium trzymam kciuki może się podniesie ;:224
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”