Narzędzia ogrodnicze. Jakie? Konserwacja.Przechowywanie.
Re: narzędzia ogrodnicze
NEO to nie odpowiednik TOPEXa a jedna z jego MAREK należących do jednej firmy - grupy TOPEX, podobnie jak GRAPHITE - marka znana między innymi z elektronarzędzi.
NEO to dobrej jakości narzędzia.
Dla mnie ważnym argumentem oprócz wykonania jest fakt ,, jak leży w dłoni ''. Musi być dopasowany szpadel, łopata czy sekator do dłoni. Jak ulał
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 50p
- Od: 2 mar 2014, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlatego tak dobrze przyjęły się siekiery Fiskarsa ... ostre, ale wyjątkowo łatwo idzie rąbanie nimi.robertP2 pisze:Dla mnie ważnym argumentem oprócz wykonania jest fakt ,, jak leży w dłoni ''.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 wrz 2013, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ze swojej strony mogę polecić markę Fiskars. 3 lata temu kupiłem szpadel tej firmy i przekopałem nim już kilka razy całą działkę (działka ok 400m2) i nie widać żadnego zużycia- ostry jak brzytwa a kopanie nim to sama przyjemność
Posiadam też sekatory i grabie do trawy i na ich jakość również nie mogę narzekać. Trzeba tylko pamiętać, że o narzędzia trzeba dbać i po użyciu dobrze je wyczyścić i przesmarować (sekatory) a na pewno posłużą na lata.

Ja mam od paru lat te same narzędzia ogrodnicze Proline, to jest łopatę, szpachelkę, szpadel i nawet niewielką siekierę. I jestem z nich zadowolony. Widziałem też w sklepie jakiś sekator wykonany z jednego kawałka stali w cenie nie tak dużej jak za markowe.
Hosta, masz zupełną rację. Obie marki (TOPEX i NEO) należą do Grupy Topex. Różnica jest taka, że TOPEX to solidne narzędzia dla majsterkowiczów - średnie obciążenia i intensywność, a NEO kierowana jest do bardziej zaawansowanych, profesjonalnych użytkowników.Hosta pisze:NEO to nie odpowiednik TOPEXa a jedna z jego MAREK należących do jednej firmy - grupy TOPEX, podobnie jak GRAPHITE - marka znana między innymi z elektronarzędzi.
Co do oferty, to faktycznie - marka NEO ma dużo profesjonalnych narzędzi warsztatowych. Jednak w asortymencie znajdziecie też bardzo mocne siekiery, piły czy szpadle. Wszystko z wysokiej jakości stali narzędziowej, także wytrzyma nawet ciężką pracę.niuniek_84 pisze:NEO, gdzie ich produkty są już bardzo fajne (raczej do warsztatu narzędzia).
P.S. Dzięki za uznanie Panowie

Pozdrawiam
Tomek
eeeee, TOPEX to narzędzia dla majsterkowiczów, ale na pewno nie solidne. Bo nigdzie nie trafiłem na jeszcze słabsze narzędzia.Różnica jest taka, że TOPEX to solidne narzędzia dla majsterkowiczów - średnie obciążenia i intensywność,
kwestia odbioru NEO -tu się zgadzam.
Topex jest produktem dostępnym szeroko w marketach, czyli w pewnym sensie jest dla tych, którzy okazyjnie coś tam robią. Spodziewam się natomiast, że kalkulując koszty do korzyści lepiej jest kupić coś lepszego, nawet z perspektywy tego okazyjnego ogrodnika, bo z marketowym produktem może popracujemy z 5 lat, natomiast z porządnym np 15 lat. Trzy razy dłuższa trwałość, a wydatek może ze 2 x większy. Ja swoje zabawki trzymam już 9 rok, a ogródek pielęgnuję wystarczająco często, by marketówki żegnać już kilka razy.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2014, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj troszkę więcej się pobawiłem nowym szpadelkiem i w sumie zdziwiłem się że wytrzymał bo troszkę gliny miałem do skopania a ważę też nie mało. nie byłem przekonany co do wytrzymałości ale ku mojemu zdziwieniu bez problemu dał rade i nienaruszony. (gdzie już nie jeden szpadel popsułem a to raczka a to trzonek albo sam szpadel wygięty).Od dziś tylko ta firmę biorę.
-
- 50p
- Od: 2 mar 2014, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze upodobać sobie firmę i kompletować zabawki ... przynajmniej ja tak lubię.przemek321 pisze:Od dziś tylko ta firmę biorę.
Oczywiście trzeba bacznie przyglądać się co inni używają, bo w końcu narzędzia bardzo ułatwiają nam życie

Zgadzam się, że lepiej kupować narzędzia jak najwyższej jakości. Jeśli lubisz spędzać długie godziny w ogrodzie, czy warsztacie i nie boisz się trudnych zadań to zdecydowanie bardziej rozsądnym jest wyposażenie się w narzędzia profesjonalne. Czasem jednak nie jest to konieczne i nie warto płacić więcej. Jeśli np. szpadel będzie używany 2 razy w roku, to nie trzeba inwestować w niego dużych pieniędzy. Grunt do dostosować narzędzia do intensywności pracy.donald333 pisze:...lepiej jest kupić coś lepszego, nawet z perspektywy tego okazyjnego ogrodnika, bo z marketowym produktem może popracujemy z 5 lat, natomiast z porządnym np 15 lat. Trzy razy dłuższa trwałość, a wydatek może ze 2 x większy. Ja swoje zabawki trzymam już 9 rok, a ogródek pielęgnuję wystarczająco często, by marketówki żegnać już kilka razy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Całą zimę szukałam w sklepach czegoś do powieszenia narzędzi na ścianie, co by uporządkować choć trochę składzik i nie potykać się a to o motyczkę a to o grabki. Czy ktokolowiek widział w sklepie coś takiego?

Ooo, przekręciło się, nie umiem naprostować, tak to jest jak robię telefonem fotki.

Ooo, przekręciło się, nie umiem naprostować, tak to jest jak robię telefonem fotki.
Pozdrawiam! Gienia.
W Leroy Merlin dostaniesz
http://www.leroymerlin.pl/narzedzia-rec ... a1852.html
http://www.leroymerlin.pl/narzedzia-rec ... a1852.html
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Za tą cenę polecam kupić łatę 2m i powkręcać kilkanaście wkrętrów. Tak czy siak musisz kupić kilka sztuk tych zawieszek i wyjdzie Cię o wiele drożej
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2014, o 11:05
Kupując "tanie narzędzia" trzeba liczyć się z tym że trzeba je po jakimś czasie wymienić. Na własnej skórze przekonałem się .
Teraz tylko Fiskars
Teraz tylko Fiskars