Przecież zimno było do wczoraj... Ja dopiero zamierzam nastawić do fermentacji,ale najpierw przepikuję pierwszą partię pomidorków- w poniedziałek.
 Przecież zimno było do wczoraj... Ja dopiero zamierzam nastawić do fermentacji,ale najpierw przepikuję pierwszą partię pomidorków- w poniedziałek. 

. Pokazywali kiedyś jak przygotowują banany producenci w Ameryce Południowej przed wysyłką - bynajmniej nie samolotem tylko statkiem. Otóż w wielkich kadziach moczą je i na pewno nie jest to czysta woda
 . Pokazywali kiedyś jak przygotowują banany producenci w Ameryce Południowej przed wysyłką - bynajmniej nie samolotem tylko statkiem. Otóż w wielkich kadziach moczą je i na pewno nie jest to czysta woda  . Co dodają to ich słodka tajemnica, ale musi być mocne, żeby zabezpieczyć banany przed chorobami grzybowymi i zbyt szybkim dojrzewaniem. A wy to potem pod pomidory a pomidory resztki rozkładu pobierają - smacznego, rzeczywiście ekologiczna uprawa
 . Co dodają to ich słodka tajemnica, ale musi być mocne, żeby zabezpieczyć banany przed chorobami grzybowymi i zbyt szybkim dojrzewaniem. A wy to potem pod pomidory a pomidory resztki rozkładu pobierają - smacznego, rzeczywiście ekologiczna uprawa  .
 .

No dobrze, to teraz jak to jest, podpowiedzcie mi proszę, czy jak rozkłada się obornik (pod wpływem wilgoci przecież, suchy by się nie rozłożył) to czy też nie ma tam tych szkodliwych mikroorganizmów..? to w tym sensie czym sie różni gnojówka od rozkładającego się obornika?ABan pisze:W gnojówce z obornika znajdują się mikroorganizmy szkodliwe dla zdrowia i życia człowieka i jego używanie na wiosnę, a szczególnie do podlewania roślin jest nie tylko niewskazane, ale również zdaje się nielegalne.

.
 .
 . Jak się potem okazało, zakażali się ludzie, głównie kobiety, po spożywaniu kiełków, sałaty, ogórków i innej zieleniny z gospodarstwa ekologicznego, gdzie podlewano rośliny bardzo ekologiczną gnojówką
 . Jak się potem okazało, zakażali się ludzie, głównie kobiety, po spożywaniu kiełków, sałaty, ogórków i innej zieleniny z gospodarstwa ekologicznego, gdzie podlewano rośliny bardzo ekologiczną gnojówką   .
  .
Ja również będę pikował do ziemi z Pasłęka z tym że uniwersalnej.fox1961 pisze:Mam pytanie do forumowicz.. Będę pikowała pomidory do podłoża Sterluks do wysiewu opakowanie takie żółte.Po jakim czasie mogę zasilić pomidory Bio Florinem oraz w jakim rozcieńczeniu, czy 5ml na 1litr wody?Nawóz w ziemi do której będę pikowała to 0,6 kg na m3.