Kolorowe Storczyki
Re: Kolorowe Storczyki
ja używam bymat ultra ae jest drogi ale skuteczny kazda nowa roślinę profilaktycznie pryskam a później myję jak na razie poza brassia nie miałem większych kłopotów
pozdrawiam serdecznie
Paweł
pozdrawiam serdecznie
Paweł
Są tu pewne nieścisłosci to moja domena ,otóż pryskam korzenie a po godzinie płuczę je pod bieżąca wodąPaul1941 pisze:ja używam bymat ultra ae jest drogi ale skuteczny kazda nowa roślinę profilaktycznie pryskam a później myję jak na razie poza brassia nie miałem większych kłopotów
pozdrawiam serdecznie
Paweł
- flicka_
- 100p
- Od: 15 lip 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak sami wiecie długo walczyłam z chorobą wśród moich roślin. Nieznana przyczyna powodowała właściwie natychmiastowe zrzucanie liści i gnicie trzonu (nie było to zalanie stożka wzrostu). Dodatkowo moje północno-wschodnie okno nie sprzyja roślinom podczas zimy i większość storczyków, która wypuściła pędy i pączki po kolei je zasuszała nie pozwalając mi nacieszyć się pięknem kwiatów. Ale nadchodząca wiosna pobudziła pozostałość kolekcji do życia a we mnie na nowo wskrzesiła entuzjazm. Pokażę wam kilka wspaniałych nabytków.
1.Dendrobium berry oda
Jak na ten moment trzymam go na paparapecie. Pięknie kwitnie i wspaniale pachnie. Jeszcze nie podjęłam decyzji o tym, jak będę się nim zajmować po przekwitnięciu.

1.Dendrobium berry oda
Jak na ten moment trzymam go na paparapecie. Pięknie kwitnie i wspaniale pachnie. Jeszcze nie podjęłam decyzji o tym, jak będę się nim zajmować po przekwitnięciu.

- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Prześliczna rekompensata zimowych zmartwień
Wygląda jak bukiet w wazonie

Wygląda jak bukiet w wazonie

Hej
Masz piękne storczyki
Kolekcja powiększa się błyskawicznie
Ja póki co mam tylko 7 storczyków z tego 3 midi
Moja kolekcja na pewno sie powiększy!
Masz swietne półki, gdzie je kupiłaś?? Mam za wąskie parapety
i myślę właśnie nad półkami dla moich storczyków
Moje storczyki ida teraz tylko w liście i korzenie, łaciatkowi rośnie pęd w tempie expresowym
Ale nie wiem co zrobic bo maja po dwa pędy (wszystkie storczyki) i same łodygi bez niczego, czy mam je podciąć?
Jeden ma taka długą, że zastanawiam się czy nie zrobić z niego łuku- on ma 4 pędy i łodygi są tak długie, ze jak je podlewam, tą latają jak na sprężynce (dwie łodygi sa takie długie) ? Nie wiem czy rozumiecie o czym mówie?

Masz piękne storczyki

Ja póki co mam tylko 7 storczyków z tego 3 midi

Masz swietne półki, gdzie je kupiłaś?? Mam za wąskie parapety

Moje storczyki ida teraz tylko w liście i korzenie, łaciatkowi rośnie pęd w tempie expresowym

Jeden ma taka długą, że zastanawiam się czy nie zrobić z niego łuku- on ma 4 pędy i łodygi są tak długie, ze jak je podlewam, tą latają jak na sprężynce (dwie łodygi sa takie długie) ? Nie wiem czy rozumiecie o czym mówie?

Ale cudo 

- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Pięknie to dendrobium i zgadzam się z Kahim wygląda jak bukiet cudeńko 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Aaaach, dendrobium jest boskie 

Śliczne Dendrobium
. Z tym gąszczem kwiatków wygląda wspaniale
.

- flicka_
- 100p
- Od: 15 lip 2013, o 15:05
Jakiś czas temu zauważyłam, że moja piękna żółta hybryda phalaenophis wypuściła pęd. Kiedy pęd rósł w siłę storczyk postanowił wypuśćić odbicie z uśpionego oczka. Jakież było moje zdziwieni, kiedy zobaczyłam pierwszy kwiat:

Na szczęście pozostałe wyglądają już normalnie:

Na szczęście pozostałe wyglądają już normalnie:

Życzę, aby nowy nabytek, czyli to prześliczne Dendrobium Berry Oda, zawsze Ci tak obficie kwitło! Chociaż ten gatunek chyba ma takie tendencje...
Czemu ta hybryda Phal. tak Cię dziwi? Czy dlatego, że jest śliczna
(marzy mi się) czy była jednolicie żółta, a teraz ma ciemniejsze plamki?
Czemu ta hybryda Phal. tak Cię dziwi? Czy dlatego, że jest śliczna

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Ma bardzo ładne kwiatki 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Taki słodki kwiatuszek. Ciepły i uśmiechnięty
Piękne berry oda
Taka ilość kwiatów, że aż trudno wzrok od nich oderwać.
Współczuję utraty kolekcji. To bardzo bolesne. Jednak w każdej sytuacji można odnaleźć jakiś pozytyw. Teraz z lubością możesz oddać się tworzeniu nowej

Piękne berry oda

Współczuję utraty kolekcji. To bardzo bolesne. Jednak w każdej sytuacji można odnaleźć jakiś pozytyw. Teraz z lubością możesz oddać się tworzeniu nowej