Piwonia drzewiasta,krzewiasta(Paeonia suffruticosa) cz.1

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Piwonia drzewiasta (krzewiasta)

Post »

Oj, obawiam się, że nie. w sierpniu można by spróbować zaszczepić go na korzeniu piwonii bylinowej, ale teraz ta sztuka się raczej nie powiedzie. Nie przejmuj się. W ogrodzie zawsze są jakieś straty. A rośliny najlepiej zabezpieczyć przed psem, np. dwa paliki, a na nich zamocowana siatka okalająca rośliny, które mogą ulec zniszczeniu.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję, Madziu. Szkoda, że nie da rady. Mimo wszystko włożyłam ten pęd do kieliszka z wodą i czekam na cud, sama śmiejąc się z siebie. :D
Ciekawa jestem, jak odbywa się to szczepienie na korzeniu piwonii bylinowej. Szczepienie znam jedynie z drzew owocowych, nie mam pojęcia, jak odbywa się to u bylin. Ale to pewnie wyższa szkoła jazdy, zastrzeżona dla profesjonalistów.
Swoją drogą, rabata jest ogrodzona. A ten mój pies-niszczyciel to szczeniaczek, który zjechał na brzuchu po takim wypukłym oknie z tarasu na ogrodzoną rabatę! I tam trafił akurat na piwonię drzewiastą, na której kwitnienie czekam już dwa lata! Trzeba trafu. :(
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Jeśli znasz szczepienie drzew owocowych to jest to samo. Zamiast szczepić na gałęzi wszczepiamy pęd w korzeń piwonii. Po zaszczepieniu dokładnie dociskamy miejsce szczepienia taśmą i całość wsadzamy do inspektu lub do ziemi torf z piaskiem i nakładamy na to folie tak aby bezpośrednio nie przylegała do ziemi. Po roku czasu wykopujemy sadzonkę i sadzimy na miejsce stałe.

Jarek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posadzona w 2012, to będzie jej pierwsze kwitnienie, kwiaty mają być czerwono-białe. Trochę mnie zaskoczyła, że już pokazała pąki kwiatowe, gdy innym piwoniom rosnącym w pobliżu zaczynają dopiero pękac pąki liściowe.

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Jurku,

ot, ciekawostka, szybko chce się zabrać za kwitnięcie. Przypuszczam, że w Twoich stronach wegetacja musi być dużo bardziej zaawansowana, niż tu, na północy. U mnie dopiero niedawno ziemia rozmarzła na dobre. Ale prawdę mówiąc, moim piwoniom też już pękają pąki liściowe.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Wczoraj zobaczyłam w jednym ze sklepów ogrodniczych sporo doniczek z piwoniami krzewiastymi ;:oj - bardzo wiele odmian. Kto chce kupić/ po 50zł/- to mu podam namiary gdzie iść- w Rzeszowie oczywiscie... :wink: Szkoda, że nie zrobiłam fotek- ale nie miałam czasu, śpieszyłam się...

Dzisiaj zostało tylko kilka...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

U nas piwonie tego samego producenta (sądząc po etykietkach) w ubiegłym roku były po 35 zł. Kupiłem sobie nawet jedną ;)
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

30-35 to dobra cena ( w detalu)
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Odmianowe są dużo droższe natomiast sprzedawane na kolorach cena zależny od sprzedawcy. W moim regionie w sklepie ogrodniczym są po 45 zł

jarek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

u mnie są pąki w tym roczku
Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
MirekAW
50p
50p
Od: 28 wrz 2007, o 08:26

Post »

W jednym z marketów są po 35zł. Piwonie krzewiaste rozwijają się jak dostaną trochę ciepła obawiam się że mi obmarzną, jakie tu macie doświadczenia?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Moje krzewiaste z siewek rozwijają się mimo chłodu,a dwie odmianowe też ruszyły,chociaż ta której spodobało się rozpocząć wegetację w lutym,ma podmarznięte górne pączki,ale żyje bo niżej jest świeże oczko.
Halina
Awatar użytkownika
Jerzewicz
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 21:17

Post »

U moich dwóch piwoni posadzonych w tym samym roku sytuacja kwiatowa wygląda podobnie, z tym ,że jedna ma 3 a druga 1 pęd kwitnący.Musi upłynąć sporo czasu ,żeby rośliny osiągnęły docelowe 1-1,5 m !
Piękna "szczota" i co ciekawe dla mnie jest to najbardziej obiecująca i fascynująca roślina, gdyż po wielu latach "chodzenia w korzeń" może , ale też nie musi dać spektakularny, choć krótki pokaz kwitnienia.
baobab100
50p
50p
Od: 10 lis 2012, o 15:18

Post »

Witam, ja również jestem miłośniczką piwonii krzewiastych. Mam kilkuletnie w kolorze różowym , żóltym i purpurowym .Poszukuję teraz piwonii o kolorze pomarańczowo-żółtym . Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie mogę bez pomyłki koloru takowa kupić?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Jeżeli chce się mieć wymarzony kolor, to piwonie drzewiaste należy kupować gdy kwitną, ponieważ po lekturze na forum dowiedziałam się,że wiele osób jest rozczarowanych nie tylko kolorem,ale i też nie tą odmianą, którą kupowali i płacili,co tu mówić,nie małe pieniądze.Przed świętami byłam na Balickiej w Krakowie,gdzie można było kupić p.drzewiaste w pąkach jeszcze nie rozwiniętych, po 34 zł.Zdjęcie na pudełku to jeszcze nie wszystko.
Halina
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”