MARZEC w ogrodzie różanym
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: MARZEC w ogrodzie różanym
Witam
Jestem amatorką jeśli chodzi o róże, a skoro już marzec to niech mnie ktoś oświeci jeśli chodzi o wiosenny oprysk Miedzianem 50
, na ulotce nie ma informacji w jakim stężeniu rozcieńczyć Miedzian by opryskać róże .
Jestem amatorką jeśli chodzi o róże, a skoro już marzec to niech mnie ktoś oświeci jeśli chodzi o wiosenny oprysk Miedzianem 50
, na ulotce nie ma informacji w jakim stężeniu rozcieńczyć Miedzian by opryskać róże .
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
eeee, jak to nie ma.... Zalecane stężenia: 0,5-1 % (500-1000 g środka w 100 litrach wody). jak się chce proporcje na 1 l wystarczy z tej proporcji "uciąć" po 2 zera...
Płaska łyżeczka od herbaty to ok. 3 g.
Tu jest ciekawy wątek... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15260

Płaska łyżeczka od herbaty to ok. 3 g.
Tu jest ciekawy wątek... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15260
-
- 500p
Dziękuję za odpowiedź, nie wiedziałam czy dawka dla wszystkich roślin ozdobnych jest taka sama. Na zdjęciu jest moja pierwsza róża którą kupiłam chodząc jeszcze do szkoły, zupełnie nie wiedząc nic o różach, niestety dwa lata temu skonała ale przez 8 lat wyglądała świetnie. Tak tylko troszkę chciałam się pochwalić.
A biorąc pod uwagę obecną pogodę chyba mogę już użyć Miedzianu?
A biorąc pod uwagę obecną pogodę chyba mogę już użyć Miedzianu?

Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Piękna ta róża
Miedzian używamy przed rozwojem liści.

Miedzian używamy przed rozwojem liści.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest ciepło, forsycje kwitną. Pora przycinać róże.
-
- 500p
Dzięki jeszcze raz Ave za info w sprawie Miedzianu.
A róża to Bonica, w zeszłym roku zakupiłam nową może uda się ją poprowadzić tak jak poprzednią.
A róża to Bonica, w zeszłym roku zakupiłam nową może uda się ją poprowadzić tak jak poprzednią.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- olga-s1
- 100p
- Od: 5 lis 2013, o 15:04
Anastazjo! Piękna ta twoja róża, ja też posadziłam dwie Bonici, ale kiedy ja się doczekam tak pięknego okazu jak był twój.
Pozdrawiam Olga
Pozdrawiam Olga

Pozdrawiam Olga
-
- 500p
Dziękuję Olga
Moja Bonica wyglądała tak okazale ponieważ prawie nic nie wiedziałam o różach, więc wiosną wcale jej nie przycinałam.
Latem obcinałam tylko okwitnięte ''grona'' róży, a wiosną wycinałam kilka słabszych i cieńszych gałązek, pozostawiając resztę na takiej wysokości jak wyrosła latem.
Z moją nową Bonicą będę robić tak samo.
Pozdrawim Anastazja
Moja Bonica wyglądała tak okazale ponieważ prawie nic nie wiedziałam o różach, więc wiosną wcale jej nie przycinałam.
Latem obcinałam tylko okwitnięte ''grona'' róży, a wiosną wycinałam kilka słabszych i cieńszych gałązek, pozostawiając resztę na takiej wysokości jak wyrosła latem.
Z moją nową Bonicą będę robić tak samo.
Pozdrawim Anastazja
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- olga-s1
- 100p
- Od: 5 lis 2013, o 15:04
Czy ktoś wie, czy róża Bonica i Bonica 82 to ta sama róża? Sadzonki kupiłam w szkółce ogrodniczej pana Choduna. Moja róża ma nieduże, ciemnozielone liście. Dołączam zdjęcie tej róży (sadzona w marcu tego roku).
Pozdrawiam Olga

Pozdrawiam Olga

Pozdrawiam Olga
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Olga Bonica '82 jest różą Meillanda i jej synonim m.in .to Bonica,i wygląda na to ,że masz właśnie tę różę ,jak widzę ,z pąkami kwiatowymi... 

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 maja 2014, o 16:56
Re: Róże w marcu ?
Witam jestem tu nowy i mam pytanie posadziłem dzisiaj kilka róż pnących i rabatowych z gołym korzeniem, po posadzeniu zrobiłem kopczyki. Jak myślicie czy róże posadzone dzisiaj czyli 19 marca nie umarzną? Pochodzę z Warmii i Mazury dzisiaj nad ranem było -3. Różom nic nie będzie przyjmą się co sądzicie? Na kopczyki nałożyłem jeszcze wiadra a noc w razie przymrozku. Czy ktoś z was już sadził w tym roku róże w marcu? czy mogę waszym zdaniem kontrolować stan pędów czy nie umarzły? mogę taki kopczyk czasami rozgrzebać i sprawdzić stan róży? I ostatnie pytanie co jaki czas mam te róże podlewać co kilka dni? Czekam na wasze rady.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nic im nie będzie, nie martw się. Nie musisz chuchać na nie,nie mają wszak listków, nie zmarzną. A podlewać trzeba dużo.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 maja 2014, o 16:56
Dzięki za odpowiedź. A twoim zdaniem kiedy mogę rozwalić te kopczyki? po 2 tygodniach czy dłużej?