Moje spełnione marzenie - ogród zimowy!!! cz.2.
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie - ogród zimowy!!! cz.2.
Jak pieknie kwitna... Wiosna na calego!
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Piękne kwitnienia, cudowne rośliny
naprawdę wspaniale to wszystko skomponowane aż przyciąga oko.

Takie widoki to balsam na moje oczy,pięknie 

-
- 200p
- Od: 8 sty 2011, o 17:48
Pięknie, ja to jestem już zakochana w Twoim OZ i co jakiś czas wpadam i podziwiam.Dodam że przecudny masz kranik na ścianie wpadł mi w oko,taki subtelny i elegancki 

- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kingo
Trzynastko dzięki
Czereśnio patrz ile wlezie (tylko urków nie rzucaj)
Rozalko zapraszam jak najczęściej, a kranik - to oczywiście mój "dziwny" dla niektórych pomysł

Trzynastko dzięki

Czereśnio patrz ile wlezie (tylko urków nie rzucaj)

Rozalko zapraszam jak najczęściej, a kranik - to oczywiście mój "dziwny" dla niektórych pomysł

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ale cuda[ i cudeńka masz cudnie tu u cb 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Bardzo ciekawa budowa rhipsalisa i kwiatki na samych końcach gałązek skierowane w dół
A ja chyba uśmierciłem (ususzyłem) oleandra tej zimy, bo nic nie puszcza

A ja chyba uśmierciłem (ususzyłem) oleandra tej zimy, bo nic nie puszcza

- baasik
Dzięki Piotrze
Doromichu z podlewaniem faktycznie nie jest lekko i zajmuje mi przynajmniej godzinę
A ta pnąca roślina to hoja carnosa.
Prawda Jacku, że cudak z tego Rhipsalisa?
Ojej
A duży czy młody ten oleander? Zgubił liście?

Doromichu z podlewaniem faktycznie nie jest lekko i zajmuje mi przynajmniej godzinę

A ta pnąca roślina to hoja carnosa.
Prawda Jacku, że cudak z tego Rhipsalisa?

Ojej

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Pięknie u Ciebie w oranżerii i oleandry już kwitną
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
BAASIK Twój ogród zimowy jest fantastyczną oazą, zakochałam się
Sama będę urządzała niewielką oranżerię za kilka miesięcy, (nie)stety jest położona na ścianie południowej domku, także planuję w niej sporo cytrusów ze względu na spore nasłonecznienie i wysokie latem temperatury. Myślę że zimą będe mogła zapewnić roślinkom okres spoczynku. Jednak zastanawiam się, może mi doradzisz, jakie rośliny jeszcze pasowałyby do tego ogrodu aby troszkę ubogacić klimat i sprawić że w tym 15m2 pomieszczeniu zapanuje zielony gaj. Serdecznie prosze o poradę, interesuje mnie zwłaszcza ładne skomponowanie kilku dużych donic z czymś ciekawym, a nie miszmasz gdyż na to nie będę miała tam miejsca
może jakies pnącze ? Pomieszczenie miejscami osiągnie 3,4m wysokości. Błagam o poradę 

Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- baasik
Witaj Aniu, miło Cię znowu widzieć
Sahe witaj
Ogród od południowej strony jest problematyczny (mój to płd-wsch).
Koniecznie musisz pomyśleć o jakimś zacienieniu i dobrej wentylacji, wtedy będziesz mogła mieć także rośliny nie lubiące pełnego słońca. Moja propozycja roślin to bugenwilla, jukka, nolina, pachypodium lamerei, pandan, bananowiec, cycas, oliwka, agawa, palma daktylowa, oleander (zimą), kaktusy i inne sucholuby.

Sahe witaj

Koniecznie musisz pomyśleć o jakimś zacienieniu i dobrej wentylacji, wtedy będziesz mogła mieć także rośliny nie lubiące pełnego słońca. Moja propozycja roślin to bugenwilla, jukka, nolina, pachypodium lamerei, pandan, bananowiec, cycas, oliwka, agawa, palma daktylowa, oleander (zimą), kaktusy i inne sucholuby.
- baasik
Wczoraj w LM przerzedziłam półkę "ostatniej szansy" Nabyłam Medinille w całkiem niezłym stanie
od dawna chciałam ją mieć, tylko kasy było szkoda. Wzięłam też amarylisy i storczyki Brighamia insignis i Masdevallia po 5 zeta i jeszcze Brighamia insignis - Palma hawajska też za 5zł. Jestem z siebie zadowolona 

BAASIK sprawdziłam w wyszukiwarce część roślin które zaproponowałaś, a których dotychczas nie znałam. Rzeczywiście piękne, zwłaszcza bugenwilla. Moja oranżeria jest od południowo-zachodniej strony, więc nasłonecznienie i temp latem będą kolosalne. Oczywiście na skośnej ścianie (dachowej) ze szkła będą zamontowane elementy uchylne do wentylacji na zasadzie okien dachowych (koniecznie z roletami przeciw nadmiernemu nasłonecznieniu). Poza tym z każdej strony poza tą przeszkloną ścianą południową są wyjścia na taras oraz dodatkowe doświetlenie (okna) w górnej części oranżerii od strony północnej. Na zimę, pomieszczenie będzie odcięte od salonu na zasadzie szklanego przepierzenia, z drzwiami, stąd wydaje mi się że utrzymam tam niższą temp. ok. 15 stopni, czyli warunki do zimowania będa jako takie. Mniejsza temp. w oranżerii nie będzie więc wychładzała części mieszkalnej w której wiadomo utrzymywac będziemy ok. 21-22 maks stopnie gdyż powyżej oboje wraz z mężem się gotujemy
Póki co, myślałam oczywiście o cytrusach wszelakich, nolinie, juce, oraz szeflerze drzewkowatej. Jedna ze ścian będzie baaaardzo wysoka do 3.5 m także szukam na nią pnącza najlepiej gdyby kwitło w jakimś kremowym lub białym kolorze. Właśnie mam problem z kolorami, gdyż nie chcę tak małej oranżerii "zaśmiecać" przeróżnymi doniczkami z kolorowymi kwiatkami, tylko urządzić ją w takim lekko mglistym klimacie, zieleń + biel, ecru, beż, oczywiście storczyki w różnych kolorach gdyż sporo juz takich posiadam.
Ze względu na małą powierzchnię musze postarać się o jakiś ład i porządek w tej oranżerii, tak aby rośliny ładnie się komponowały, były ciekawe, a jednocześnie żeby nie stanowiły graciarni.
Mam pytanie dot. DATURY/BIELENIA którego zauważyłam na jednym z Twoich zdjęć, w kolorze żółtym. Jak wymagające jest to drzewko ? Czytałam różne historie na jego temat. Myślisz że u mnie by się sprawdziło ?

Póki co, myślałam oczywiście o cytrusach wszelakich, nolinie, juce, oraz szeflerze drzewkowatej. Jedna ze ścian będzie baaaardzo wysoka do 3.5 m także szukam na nią pnącza najlepiej gdyby kwitło w jakimś kremowym lub białym kolorze. Właśnie mam problem z kolorami, gdyż nie chcę tak małej oranżerii "zaśmiecać" przeróżnymi doniczkami z kolorowymi kwiatkami, tylko urządzić ją w takim lekko mglistym klimacie, zieleń + biel, ecru, beż, oczywiście storczyki w różnych kolorach gdyż sporo juz takich posiadam.
Ze względu na małą powierzchnię musze postarać się o jakiś ład i porządek w tej oranżerii, tak aby rośliny ładnie się komponowały, były ciekawe, a jednocześnie żeby nie stanowiły graciarni.
Mam pytanie dot. DATURY/BIELENIA którego zauważyłam na jednym z Twoich zdjęć, w kolorze żółtym. Jak wymagające jest to drzewko ? Czytałam różne historie na jego temat. Myślisz że u mnie by się sprawdziło ?
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Ładne polowanko - gratuluję zakupów w takiej cenie 

Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona