Wysiew nasion modrzewia i innych
Wysiew nasion modrzewia i innych
Witam. Chciałbym zasiać modrzewie. Wiem że to już za późno w tym roku ale chce w następnym. Więc mam kilka pytań na które prosiłbym o odpowiedź:
1.Kiedy się zbiera szyszki modrzewia?
2.Przed sianiem modrzewi trzeba dawać nasiona do lodówki? (Ile przed sianiem i na ile dni?)
3.W którym miesiącu się sieje modrzewie?
1.Kiedy się zbiera szyszki modrzewia?
2.Przed sianiem modrzewi trzeba dawać nasiona do lodówki? (Ile przed sianiem i na ile dni?)
3.W którym miesiącu się sieje modrzewie?
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: modrzew
Szyszki zbiera się od listopada do lutego. Nasiona można moczyć przez 2-3 dni (wymiana wody co 6 godzin) lub podkiełkować w wilgotnym piasku przez 8-10 dni (10-15 stopni). Najlepszym terminem siewu jest koniec marca i cały kwiecień.
ale kiedy moczyć te nasiona lub trzyać z piaskiem zaraz przed zasianiem ?
- graveDMan
- 100p
Zaraz po tych zabiegach wysiewać.
A podczas moczenia nasiona muszą być w jakiejś określonej temperaturze ?
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Troszeczkę się zasmuciłem tym postem
. Szyszki zebrałem w grudniu, podsuszyłem je na kaloryferze, aby się otworzyły. Po wytrzepaniu nasion włożyłem je do woreczka strunowego i trzymałem w biurku. W ubiegłym tygodniu wysiałem je do doniczki, jednak nie poddałem ich wcześniejszym zabiegom ( ani moczenie, ani podkiełkowanie ). Myślałem, że nasiona mi wykiełkują bez większego problemu tj. tuje, czy świerki. Czy jest jakaś szansa, że cokolwiek mi zejdzie?

- graveDMan
- 100p
Spokojnie, jeżeli nasiona są pełne to na pewno wykiełkują, będzie to oczywiście trwało dłużej skoro były siane bez wcześniejszego przygotowania.
-
- 100p
Po jakim czasie mogę się spodziewać pierwszych wschodów? Czym i kiedy pryskać? W domu posiadam opryski: Topsin 500SC oraz Proplant 722 SL. W ubiegłym roku większość świerków zaczęła mi czernieć od dołu, po czym zaczęły się przewracać. Chciałbym temu zapobiec. W ubiegłym roku przez to "coś" straciłem większość świerków i jeszcze więcej thuji
.

- graveDMan
- 100p
Jeżeli się nie mylę to proplantem podlewa się podłoże po siewie. Po wschodach można by profilaktycznie opryskiwać siewki, ale nie wiem czy topsin do tego się nadaje. Może zainwestować w małe opakowanie bioseptu i profilaktycznie co 2-3 tygodnie zrobić małe pryskanko.
-
- 100p
Co sadzicie o wysiewie modrzewia do inspektu. Jest sens zawracać sobie tym głowę, czy lepiej wysiać w jakiś doniczkach/kuwetach?
- graveDMan
- 100p
Zależy od ilości nasion, jak niewiele to do jakiejś większej doniczki i po roku poprzesadzać do oddzielnych
-
- 100p
W sumie to nasion modrzewia mam niewiele, jednak posiadam jeszcze dwa słoiki ( 1 litrowe ) nasion świerka i thuji. Chciałbym je wysiać w jednym inspekcie. Chyba nie powinno im to zaszkodzić?
- graveDMan
- 100p
przy optymalnym nawadnianiu i ochronie wszystko powinno być ok
-
- 100p
Niestety nie wiem czy będę w stanie podlewać ten inspekt wystarczająco często. Dlatego pomyślałem, aby zamontować jakieś zraszacze, i podpiąć do beczki z wodą, albo pod kram. Moglibyście mi powiedzieć czy taki "patent" zda egzamin, czy lepiej się nie zarażać. Jeśli te zraszacze byłyby jednak dobrym pomysłem, to jakie mam wybrać, co zastosować?