Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1

Post »

Vkris
Skąd masz takie doświadczenia , że bez oprysków nic ci nie wyrośnie , skoro pisałeś niedawno, że dopiero zabierasz się za uprawę pomidorów, po babci ?
badusia
100p
100p
Od: 16 lip 2013, o 23:56

Post »

No właśnie, ja też nie stosuję żadnych chemicznych oprysków, nawóz naturalny-i nie widzę problemu.
Pomidory swoje mam co roku (może nie są to ilości towarowe),rośnie sobie sałata i jestem zadowolona. :D
Pozdrawiam, Mila.
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57

Post »

dyrydyry7 Miałem 2 lata temu porównanie pomidorków hodowanych bez środków chemicznych i z nimi. O wiele lepiej wypadły te, które miały przeprowadzane opryski zapobiegawcze i interwencyjne, o wiele lepiej owocowały, a choroby występowały znacznie później. Po babci przejąłem zamiłowanie do uprawy roślin, a doświadczenia zbierałem od kilku dobrych lat, sadząc pomidory najpierw gruntowo, później w tunelach. Dopiero teraz sam zabieram się za produkcję własnej rozsady.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nakrywałam wiaderkami lub folią moje ostatnie sałaty podczas oprysków w szklarni.
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Vkris
Ja mam zupełnie inne doświadczenia, pomidory pod osłonami nie chorują, odpowiednio wietrząc nie ma żadnych chorób, więc żadne opryski nie są potrzebne,
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przyznaję Tobie rację co do tego, że dobre wietrzenie ma przeogromny wpływ na występowanie chorób w tunelach. Niestety ja mam tak umiejscowiony tunel, że wietrzyk ledwo do niego dociera:( (jest osłonięty budynkami z 2 stron, mimo to wietrzę całe lato szczytami). Chociaż nie wiem, czy to jest jedyny powód takiego obrotu rzeczy u mnie, bo sąsiad też ma problem w swoim tunelu i również musi stosować opryski, a jego tunel ma o wiele lepszą lokalizację. Być może problem tkwi w glebie. Jest to piaszczysta i łatwo przepuszczalna gleba. W tym roku stawiam nowy tunel, nieco dalej. Być może warunki się polepszą. Póki co przystanę przy opryskach, bo cóż mi pozostaje.

Zapomniałem dodać, że w mojej miejscowości większość sąsiadów (podobnie jak ja), sadzi ziemniaki. A to już kolejna z prawdopodobnych przyczyn występowania chorób. Patogeny zarazy ziemniaczanej bardzo łatwo przenoszą się na pomidory.
Pozdrawiam,
Krzysiek
dyrydyry7
500p
500p

Post »

A ten tunel to wietrzysz na "przestrzał" , czyli dwa węższe boki są całkowicie otwarte czy masz jakieś drzwi , coś takiego? i jaki długi ten tunel?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tunel ma 3 na 10 metrów. Z jednej strony szerokie drzwi, z drugiej strony szczytowej są wprawione okna, każde można otworzyć na oścież, co daje myślę jakieś 80% otwartej powierzchni szczytu. Przy budowie nowego pokuszę się na pewne udoskonalenia. Spodobał mi się pomysł z wywietrznikiem jednego z forumowiczów umieszczony w dachu tunelu, chyba go spapuguję.
Pozdrawiam,
Krzysiek
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Masz odpowiedz , musisz mieć całkowity przepływ powietrza, musisz mieć otwarte z jednej i drugiej strony całkowicie, albo faktycznie jakieś innsze wynalazki z wywietrznikiem.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dyrydyry7 pisze:Vkris
Ja mam zupełnie inne doświadczenia, pomidory pod osłonami nie chorują, odpowiednio wietrząc nie ma żadnych chorób, więc żadne opryski nie są potrzebne,
Na podstawie zeszłego roku mogę potwierdzić - mam małego foliaka + sadziłem kilkanaście metrów obok pomidory bez osłony i potwierdzam zależność. Pod folią nie musiałem niczym pryskać, w gruncie nie dało rady - przyszła ZZ (tylko De Barao Red nie złapały, kilkanaście innych odmian mocno odczuło chorobę).
badusia pisze:ja też nie stosuję żadnych chemicznych oprysków, nawóz naturalny-i nie widzę problemu.
Jeśli chodzi o nawozy - tu jak najbardziej naturalne można stosować i odpowiednio zastosowane wystarczą...
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Podkiełkowane na gazikach pomidorki wystawiły już łebki z ziemi :D
ObrazekObrazek

Póki co to tylko Cleota Pink nie chce wyleźć :evil: W zeszłym roku też się nie pojawiła :?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Re: Czym nawozić pomidory

Post »

Witam.Posiadam także mały tunelik o wym.2x3mx1.8.Prosiłabym o podanie odmiany pomidorów ,których by się zmieściło 20szt-wyłączając z tego przejście szer20cm(ciaśniej się nie da) oraz umożliwiając mi jako taki dostęp do nich.Pomidory typu Vilma nie wchodzą pod uwagę.Pozdrawiam Joanna
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Większośc pomidorów ma niekończący wzrost , a jak jest inaczej to to jest wyraźnie zaznaczone, że jest samokończący czy inny, więc wybierz co chcesz, malinówkę, zwykły , duże owoce , mniejsze, itd. odmian pomidorów są setki, jak nie tysiące.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Slowianka75D proszę bardzo ;:3 Odmiany samokończące: http://www.pomidorlandia.pl/index.php/n ... sokosc=129
Kasia
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Trzeba pamiętać, że odmiany samokończące prowadzi się na 2-3 pędy . Z tego względu potrzebują rzadszego nasadzenia.
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”