Tuja Szmaragd - jakiej wysokosci kupować?
Tuja Szmaragd - jakiej wysokosci kupować?
Witam,
jestem początkująca na tym forum.
Chcę kupić tuje szmaragd na żywopłot.
W związku z tym chciałabym kupić jak najwyższe, że szybko zasłonić się przed sąsiadami.
Myślę, że docelowa wysokość jaka mnie interesuje to ok. 2m.
W internecie widziałam wiele ofert sprzedaży tuji bardzo wysokich właśnie w tej wysokości albo i wyższych.
Zastanawiam się jakie są szanse, ze tak wysokie drzewko przyjmie się...
Proszę o porady jakiej wysokości kupować tuje, żeby nie było problemu z przyjęciem i żeby później nie uschły, a jednocześnie żeby były w miarę wysokie.
Dziękuję za pomoc.
jestem początkująca na tym forum.
Chcę kupić tuje szmaragd na żywopłot.
W związku z tym chciałabym kupić jak najwyższe, że szybko zasłonić się przed sąsiadami.
Myślę, że docelowa wysokość jaka mnie interesuje to ok. 2m.
W internecie widziałam wiele ofert sprzedaży tuji bardzo wysokich właśnie w tej wysokości albo i wyższych.
Zastanawiam się jakie są szanse, ze tak wysokie drzewko przyjmie się...
Proszę o porady jakiej wysokości kupować tuje, żeby nie było problemu z przyjęciem i żeby później nie uschły, a jednocześnie żeby były w miarę wysokie.
Dziękuję za pomoc.
Re: Tuja Szmaragd - jakiej wysokosci kupować?
Najlepsze to są w donicy 2 l wysokość 75- 85 cm
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Im wyższe tym większa donica. Proporcja musi być zachowana. Jak chcesz mieć większ? pewność to wybieraj rośliny z pełnym systemem korzeniowym, a nie kopane. Czasami oferty internetowe pokazuj? rośliny wysokie, ale w małych doniczkach. W szköłce da się je utrzymać, szczegölnie ciasno zestawione (zajmuj? wtedy mało miejsca, na 1mq mieści się więcej, mniej się przewracaj?) - można wtedy pokazać "dużą roślinę za małe pieni?dze". Niestety wtedy s? szczuplutkie i z reguły maj? brzydkie doły. Wysokość to nie wszystko.
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
Jak już kupować sadzonki thuji, to jak największe. Fakt, wychodzi drożej, ale cena rekompensuje czas jaki potrzebny jest na wzrost thuji. O ile się orientuję to thuja smaragd rośnie ok 10cm rocznie, więc niewiele. Ja bym kupował takie 120-140cm w donicach, jest pewność, że się przyjmą no i szybko zasłonisz się przed wścibskimi sąsiadami
.

- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie od 30-50cm.Ironclad pisze:O ile się orientuję to thuja smaragd rośnie ok 10cm rocznie, więc niewiele.
Ironclad pisze:Jak już kupować sadzonki thuji, to jak największe. Fakt, wychodzi drożej, ale cena rekompensuje czas jaki potrzebny jest na wzrost thuji. O ile się orientuję to thuja smaragd rośnie ok 10cm rocznie, więc niewiele. Ja bym kupował takie 120-140cm w donicach, jest pewność, że się przyjmą no i szybko zasłonisz się przed wścibskimi sąsiadami.
Przelicza się zamiary na koszty, poza tym najlepiej i ze względów ekonomicznych jak i praktycznych kupować najbardziej obeznaną normę. A nie jak największe. poza tym thuja Smaragd rośnie dość szybko a jak w zwyczaju ludzie mają sypać nawozy to idzie jak burza. Także często niepotrzebnie się wyrzuca pieniądze na duże rośliny.
Zamiast mercedesa kupa zielska