Od marzenia- do działeczki! pierwsze niesmiałe kroczki ;) 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Od marzenia- do działeczki! pierwsze niesmiałe kroczki ;) 20

Post »

Witaj Amelio :wit /piękne imie tak jak mojej wnuczki/ :D Zyczę Ci powodzenie i dużo wytrwałości w realizacji planów działkowych.
Ja 3 lata temu rzuciłam się na wielką wodę i przeprowadziłam się z miasta na wieś.Moja posiadłość też była bardzo zaniedbana,zarośnięta , zaśmiecona i bez doświadczeń ogrodniczych wzięlam się za obsadzanie roślinami z tym,ze najpierw zaczełam od kwiatów.Dopiero w drugim roku założyłam nieduży ogródek. I obecnie jak spaceruję po swojej działce to aż sama się dziwię,że w tak krótkim czasie aż tak dużo zmian zaszło u mnie. Załuję, że nie uwieczniłam działki w momencie zakupu.Ale to się pamieta np.patrzę na rabatkę pełną kwiatków i mam przed oczyma łan pokrzyw do pasa. I w sercu robi się cieplej i jest satysakcja,że to własnymi rękoma zrobiłam. Choć muszę przyznać,że ciągle jest coś do zrobienia.Wyszukuję nowych miejsc pod nowe kwiatki ,krzewy i itd....
Będę Ciebie odwiedzać i podglądać zmiany .
pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No ale drzew chyba nie usuwaliście? pewnie owocowe ? bardzo jestem ciekawa Twoich ,sorry Waszych planów,bo ja zawsze mówię,że moja babcia pewnie w grobie się przewraca bo jak ona miała naszą działkę w posiadaniu to same grządki warzywne były ,a ścieżki na szerokośc stopy,moi rodzice też raczej owocowo-warzywnie ja uprawiali,to ja ją przwracam cały czas do góry nogami :;230 ,w zasadzie po dziadkach tylko wielkie drzewa owocowe zostały , piwonie i....krawężniki :wit
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co się obijasz gdzie lista co kupiłaś, gdzie jakieś fotki :)
ameliar
500p
500p
Od: 8 mar 2014, o 14:30

Post »

krasna101 pisze:Witaj Amelio :wit /piękne imie tak jak mojej wnuczki/ Zyczę Ci powodzenie i dużo wytrwałości w realizacji planów działkowych.
Ja 3 lata temu rzuciłam się na wielką wodę i przeprowadziłam się z miasta na wieś.Moja posiadłość też była bardzo zaniedbana,zarośnięta , zaśmiecona i bez doświadczeń ogrodniczych wzięlam się za obsadzanie roślinami z tym,ze najpierw zaczełam od kwiatów.Dopiero w drugim roku założyłam nieduży ogródek. I obecnie jak spaceruję po swojej działce to aż sama się dziwię,że w tak krótkim czasie aż tak dużo zmian zaszło u mnie. Załuję, że nie uwieczniłam działki w momencie zakupu.Ale to się pamieta np.patrzę na rabatkę pełną kwiatków i mam przed oczyma łan pokrzyw do pasa. I w sercu robi się cieplej i jest satysakcja,że to własnymi rękoma zrobiłam. Choć muszę przyznać,że ciągle jest coś do zrobienia.Wyszukuję nowych miejsc pod nowe kwiatki ,krzewy i itd....
Będę Ciebie odwiedzać i podglądać zmiany .
pozdrawiam Bożena
Witam Bożenko :wit proszę ucałować moją imienniczkę :*
Ja nie mam jeszcze żadnych doświadczeń ogrodniczych - właśnie zdobywam :D
i odrazu rzuciłam się na głęboką wodę i wzięłam się za kwiatki i warzywka! i jak mnie tu już obgadują "męczę" kogo się da :D
Ja dokumentuje jak tylko pamiętam każdy postęp bo pięknie widać wykonane prace :)

A oto lista moich kwiatkowych zdobyczy ;)
mieczyk blue isle
mieczyk green star
mieczyk plumart
mix kolorowych mieczuków
lilia orientalna metro star
liliowiec christmas is

geodecja azalia letnia
budleja
silene
klarkia/dzierotka
szałwia błyszcząca
goździk ogrodowy
szałwia powabna
lewkonia letnia pełna
nasturcja karłowa night& Day
kompozycja niebieska i biała z firmy legutko
kobea pnąca biała i fioletowa- ale nie wiem co z nich będzie bo jeszcze nic nie wzeszła
nasturcja pnąca
maciejka ;:167
mieszanka antykomarowa ponoć 50 odmian w jednym :D

-- 17 mar 2014, o 22:16 --
dorcia7 pisze:No ale drzew chyba nie usuwaliście? pewnie owocowe ? bardzo jestem ciekawa Twoich ,sorry Waszych planów,bo ja zawsze mówię,że moja babcia pewnie w grobie się przewraca bo jak ona miała naszą działkę w posiadaniu to same grządki warzywne były ,a ścieżki na szerokośc stopy,moi rodzice też raczej owocowo-warzywnie ja uprawiali,to ja ją przwracam cały czas do góry nogami :;230 ,w zasadzie po dziadkach tylko wielkie drzewa owocowe zostały , piwonie i....krawężniki :wit
no to u nas została tylko ścieżka betonowa, 2 bzy, 3 porzeczki- z 12 :D 2 jabłonie, jedna śliwa i jedno nie wiadomo co :D 5 drzew dziś zostało usuniętych :( miały choróbsko i w większości pousychane gałęzie które mało nas w niedzielną wichurę nie pozabijały stąd decyzja o wycięciu

Jutro jak będę w pracy udawać że pracuje napisze coś więcej bo mąż sapie że chce komputer :D

Co do planów ja mam wielkie i rozległe nasadzeniowo siewcze :D a mój Maż ma jeden- posprzątać, dać mu święty spokój, przychodzić na piwko i grillki :D
A! no i przepraszam, ma zamiar jeszcze sobie tytoń uprawiać :D

-- 17 mar 2014, o 22:17 --
patusia336 pisze:Co się obijasz gdzie lista co kupiłaś, gdzie jakieś fotki :)
oj nie obijam się :D troche miałam do spisania tego :P
a fotek dziś nie będzie bo zapomniałam telefonu i żadnej nie zrobiłam :(
Amelia :)
Wielka działkowa metamorfoza! http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74326
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Widzę, że mieczyki górują , a ja mam tylko fioletowe ;:124
ameliar
500p
500p

Post »

patusia336 pisze:Widzę, że mieczyki górują , a ja mam tylko fioletowe ;:124
królują bo mam zamiar zrobić z nich tak jakby żywopłot od strony sąsiada :D
najbardziej ciekawi mnie ten zielony bo jeszcze nie widziałam takiego :)
Wielka działkowa metamorfoza! http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74326
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Chyba też sobie jakieś dokupię, to one są takie wysokie ,że będą za żywopłot?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale wiecie,że mieczyki trzeba wykopać jesienią?? ja bym żywopłotu z mieczyków nie robiła , raczej jakieś krzewy a przed nimi mieczyki,bo co wiosną tam będzie do kolejnego posadzenia cebul?
ameliar
500p
500p

Post »

patusia336 pisze:Chyba też sobie jakieś dokupię, to one są takie wysokie ,że będą za żywopłot?
Z dziecięcej pamięci tak wnioskuję po mieczykach u dziadków :D ale wiesz :D ja urosłam więc mieczyki mogły się skurczyć przez ten czas :D

-- 17 mar 2014, o 22:29 --
dorcia7 pisze:Ale wiecie,że mieczyki trzeba wykopać jesienią?? ja bym żywopłotu z mieczyków nie robiła , raczej jakieś krzewy a przed nimi mieczyki,bo co wiosną tam będzie do kolejnego posadzenia cebul?
wiosną mi sąsiad nie będzie przeszkadzał bo jest stary i nie chodzi na działkę :D

Do jesieni zdąże się douczyć co się z nimi robi :D krzewów nie chce bo kto to będzie przycinał? :D
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Heh dobre :) Bo nie wiem czy zauważyłaś u mnie co mam zdjęcie tego mixu cebul to te mieczyki mają podane na ile rosną :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiele pracy przed Wami ...trzymam kciuki za realizację:)
Ile zapału,podziwiam,że po pracy Amelio masz jeszcze siłę,aby jechać na działkę i działać.....masz super męża,że chce pomagać ;:333

Będę z wielką przyjemnością podglądać jak nieużytek zamienia się w piękny ogród :uszy

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wszystkie krzewy musisz przycinać, a nawet jeśli to nie jest problem ,a jest tyle pięknych kwitnących
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

A widzisz mieczyki to mam jeszcze rybki w akwarium :;230
ameliar
500p
500p

Post »

patusia336 pisze:Heh dobre Bo nie wiem czy zauważyłaś u mnie co mam zdjęcie tego mixu cebul to te mieczyki mają podane na ile rosną
o masz :;230 nawet nie zauważyłam czy na moich pisze :D ja patrzem tylko na obrazki ;:306

ha! ale na moich nie pisze :D a na Twoich ile pisze rosną?
Annes 77 pisze:Wiele pracy przed Wami ...trzymam kciuki za realizację:)
Ile zapału,podziwiam,że po pracy Amelio masz jeszcze siłę,aby jechać na działkę i działać.....masz super męża,że chce pomagać ;:333

Będę z wielką przyjemnością podglądać jak nieużytek zamienia się w piękny ogród :uszy

Pozdrawiam :D
Dziękujemy bardzo ;:196 mąż urósł z pochwały z 10 cm :D
Zapał jest tu właśnie motorem napędowym :D po pracy szybki obiadek i lecimy na działkę popracować dopóki coś widzimy :D

Zapraszam jak najczęściej ;:196

dorcia7 pisze:Nie wszystkie krzewy musisz przycinać, a nawet jeśli to nie jest problem ,a jest tyle pięknych kwitnących
ooo a możesz coś więcej podpowiedzieć na ten temat? :) bo ja jestem zupełnie zielona w tym temacie :D
jeśli byłabyś tak miła i podała parę przykładów byłabym bardzo wdzięczna ;:196

patusia336 pisze:A widzisz mieczyki to mam jeszcze rybki w akwarium :;230
:;230 ;:306
jednak masz jako takie zaopatrzenie w mieczyki ;:306
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

fajna za żywopłot byłaby canna zobacz na necie jak wygląda i twoja koleżanka Patrycja ma sporo cebulek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”