U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2
Małgosiu, jestem pełna podziwu dla tego jak pięknie wykorzystujesz powierzchnię swojego warzywniaczka. Masz w nim wszystko co potrzebne, Twój warzywniaczek to taka bombonierka. Imponuje mi to, że na niedużej powierzchni mieścisz dużo różnorodnych warzyw, wszystko jest przemyślane, dla mnie wzór do naśladowania.
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgosiu
Twój ogródek rozrasta się w zastraszającym tempie, nie wiem jak Ty to robisz, że tak wiele roślin mieścisz na tak niewielkiej powierzchni, a do tego te warzywka
super

- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aga, patrząc na sasanki, mam takie odczucia jak ty
Aniu, ciekawa jestem jak mi będzie szpinak rósł, żeby choć kilka listków było do udekorowania makaronu z sosem serowym
Witaj Bogulenko
Dziękuję za miłe słowa. Kombinuję jak koń pod górę, żeby jak najwięcej zmieścić w warzywniku. Jestem jeszcze na etapie testowania, które warzywa chcą u mnie rosnąć, a które nie.
Aniu, ogródek niedługo zacznie pękać w szwach i pozostanie mi tylko sadzenie piętrowo
Groszek cukrowy Sugar Bon, kilka wąsów zawinął już na bambusowych tyczkach.

kwitnie forsycja, migdałek niebawem

hiacynty

cebulica syberyjska i dzwonek, nowy nabytek. Czy on zimuje w ogrodzie ?

Aniu, ciekawa jestem jak mi będzie szpinak rósł, żeby choć kilka listków było do udekorowania makaronu z sosem serowym

Witaj Bogulenko

Dziękuję za miłe słowa. Kombinuję jak koń pod górę, żeby jak najwięcej zmieścić w warzywniku. Jestem jeszcze na etapie testowania, które warzywa chcą u mnie rosnąć, a które nie.
Aniu, ogródek niedługo zacznie pękać w szwach i pozostanie mi tylko sadzenie piętrowo

Groszek cukrowy Sugar Bon, kilka wąsów zawinął już na bambusowych tyczkach.

kwitnie forsycja, migdałek niebawem

hiacynty

cebulica syberyjska i dzwonek, nowy nabytek. Czy on zimuje w ogrodzie ?

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Gosia, ja sieję niewiele. Pomidorki, papryczki, lobelię, ketmię i lewkonię.
Może jeszcze coś posieję, ale najpierw musze zobaczyć jak mi to wszystko wschodzi. Na razie najlepiej prezentuje sie lobelia i lewkonia.Te, które zawsze mi się najgorzej chowały. A najsłabiej papryczki, ale one chyba długo wschodzą
Może jeszcze coś posieję, ale najpierw musze zobaczyć jak mi to wszystko wschodzi. Na razie najlepiej prezentuje sie lobelia i lewkonia.Te, które zawsze mi się najgorzej chowały. A najsłabiej papryczki, ale one chyba długo wschodzą
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Gosia, totalnie mnie zaskoczyły twoje kwitnące w gruncie hiacynty
u mnie tylko posadzone w donicach powoli pokazuja paki, gruntowe ledwo nosy wystawiły
Co do dzwonka to na sto procent nie jestem pewna, ale możliwe ze przetrwa zimę - miałam kiedys podobnego i zimował bez problemu .

Co do dzwonka to na sto procent nie jestem pewna, ale możliwe ze przetrwa zimę - miałam kiedys podobnego i zimował bez problemu .
- megi1402
Gosiu, czytałam w paprykowym wątku, że niektóre papryczki nawet miesiąc potrzebują żeby wykiełkować.
Czy ketmia to to samo co hibiskus? Jaką ketmię siejesz?
Aga, w tym roku wszystko szybciej rośnie i kwitnie. Fajnie by było, gdyby dzwonek zimował w ogrodzie, bo bardzo mi się podoba, a wykopywać i przechowywać nie mam gdzie.
W zeszłym roku dostałam przekwitnięte cebulki i myślałam, że to hiacynty. Kiedy zakwitły, pomyślałam, że coś bardzo niedorobione te hiacynty
Czy obydwie rośliny to śnieżnik? Różowy jest dwa razy wyższy niż biały.

camelia zaczyna kwitnąć, hortensja pnąca ma już pączki

lilie wyłażą, rabarbar też

w jednej z doniczek przezimowała lobelia,
a hortensja ogrodowa to nowy nabytek na rabatę przed kuchnią

Czy ketmia to to samo co hibiskus? Jaką ketmię siejesz?
Aga, w tym roku wszystko szybciej rośnie i kwitnie. Fajnie by było, gdyby dzwonek zimował w ogrodzie, bo bardzo mi się podoba, a wykopywać i przechowywać nie mam gdzie.
W zeszłym roku dostałam przekwitnięte cebulki i myślałam, że to hiacynty. Kiedy zakwitły, pomyślałam, że coś bardzo niedorobione te hiacynty

Czy obydwie rośliny to śnieżnik? Różowy jest dwa razy wyższy niż biały.

camelia zaczyna kwitnąć, hortensja pnąca ma już pączki

lilie wyłażą, rabarbar też

w jednej z doniczek przezimowała lobelia,
a hortensja ogrodowa to nowy nabytek na rabatę przed kuchnią

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgoś ...mam tę samą hortensję ogrodową ...ciekawa jestem , czy w tym roku też będą kwiatostany czerwone .
Gosia /Margo2 zapewne miała na myśli jednoroczną ketmię południową - czyli Hibiscus trionum . , a jeszcze np. Hibiskusem ...nazywane są ...kwiaty malwy sudańskiej ...należące do rodziny malwowatych .
Powiedz , proszę - czy groszek cukrowy sadziłaś wcześniej w donicy , czy to jego pierwszy raz ?
Serdeczności ...

Gosia /Margo2 zapewne miała na myśli jednoroczną ketmię południową - czyli Hibiscus trionum . , a jeszcze np. Hibiskusem ...nazywane są ...kwiaty malwy sudańskiej ...należące do rodziny malwowatych .
Powiedz , proszę - czy groszek cukrowy sadziłaś wcześniej w donicy , czy to jego pierwszy raz ?
Serdeczności ...

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Gosiu jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu ,oj jesteś daleko przed nami ,mnie lobelia też w ubiegłym roku przetrwała i latem pięknie kwitła a do siania jej a już pikowania nie mam serca 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- megi1402
Jagódko, groszku cukrowego jeszcze nigdy nie siałam, więc to i jego i mój pierwszy raz. Na pewno w gruncie byłoby mu lepiej, w donicy będę musiała pilnować podlewania i nawożenia. Jak nam posmakuje, to w przyszłym roku będzie więcej i gdzieś wcisnę, jak nie w warzywniku to między kwiatki. Ketmii Gosi jestem bardzo ciekawa.
Elu, w tym roku wszystko wcześniej o co najmniej miesiąc w porównaniu z zeszłym sezonem, sama jestem pod wrażeniem. Ta przezimowana lobelia ma już teraz większe listki niż ubiegłoroczna, ciekawa jestem czy kwiatki też będą większe.
Elu, w tym roku wszystko wcześniej o co najmniej miesiąc w porównaniu z zeszłym sezonem, sama jestem pod wrażeniem. Ta przezimowana lobelia ma już teraz większe listki niż ubiegłoroczna, ciekawa jestem czy kwiatki też będą większe.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Gosiu no tak wszystko prędzej ale żeby znowu wiosna figla nie spłatała a kwiatki będziesz miała prędzej ale chyba takie same 

Pozdrawiam, Ela
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
To co ja sieję, to roślinka jednoroczna. Ale kwiaty ma podobne do hibiskusa
Małgosiu, pierwszy raz jestem u Ciebie i nie mogę się oderwać od wątku.
CUDNIE!!!!!!!!!!!!
Wszystko mi się podoba i obiecuję, że jeszcze Cię odwiedzę;)
CUDNIE!!!!!!!!!!!!
Wszystko mi się podoba i obiecuję, że jeszcze Cię odwiedzę;)
- megi1402
Elu, wygląda na to, że w tym roku będę miała klęskę urodzaju lobelii
znalazłam siewki w donicy stojącej przy garażu, jest ich tam mnóstwo i sadzoneczki są już ładnie wyrośnięte. Fajnie, że zakwitną wcześniej.
Gosiu, nie miałam pojęcia, że istnieje jednoroczna ketmia, chętnie ją sobie u ciebie obejrzę, jak zakwitnie. Ciekawe, czy długo trzyma kwiaty?
Tomka witaj u mnie i na forum, bo zdaje się, że to twój pierwszy post
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.
Dzisiejsze fotki, zakwitła magnolia Susan

migdałek i camelia

szafirki i pierwsze tulipany

Ubyło trawniczka
Koło drewnianego płotku rosły już piwonie, będzie rósł groszek pachnący, lilie, mieczyki i to coś co mi wyrośnie z nasion, które pokazywałam wcześniej (ślazówka letnia lub malwa sudańska). I lobelia, gdzieś muszę upchać te wszystkie samosiejki
Zrobiłam też obrzeże koło hortensji pnącej, bo M podczas koszenia zawsze jej coś uciachał. Miejsce jest bardzo zacienione, zastanawiam się co tam dosadzić kwitnącego, żeby dało sobie radę, może niecierpki?
W budce widocznej na ostatniej fotce zamieszkały sikorki, widziałam dzisiaj jak wlatywały

znalazłam siewki w donicy stojącej przy garażu, jest ich tam mnóstwo i sadzoneczki są już ładnie wyrośnięte. Fajnie, że zakwitną wcześniej.
Gosiu, nie miałam pojęcia, że istnieje jednoroczna ketmia, chętnie ją sobie u ciebie obejrzę, jak zakwitnie. Ciekawe, czy długo trzyma kwiaty?
Tomka witaj u mnie i na forum, bo zdaje się, że to twój pierwszy post

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.
Dzisiejsze fotki, zakwitła magnolia Susan

migdałek i camelia

szafirki i pierwsze tulipany

Ubyło trawniczka

Zrobiłam też obrzeże koło hortensji pnącej, bo M podczas koszenia zawsze jej coś uciachał. Miejsce jest bardzo zacienione, zastanawiam się co tam dosadzić kwitnącego, żeby dało sobie radę, może niecierpki?
W budce widocznej na ostatniej fotce zamieszkały sikorki, widziałam dzisiaj jak wlatywały

- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Boszsze....... kiedy mój migdałek będzie taki śliczny? I kiedy doczekam się magnolii..... no kiedy?
Gosiu, ile lat ma Twoja hortensja pnąca? Kwitła Ci już? Ja mam jedną sadzoną jesienią 2012 i urosła może z 15 cm. Wczoraj dostałam drugą.
Czy doczekam się kwiatów przed późną starością? Dogadzasz jej jakoś specjalnie?
Gosiu, ile lat ma Twoja hortensja pnąca? Kwitła Ci już? Ja mam jedną sadzoną jesienią 2012 i urosła może z 15 cm. Wczoraj dostałam drugą.

Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
Małgosiu, migdałek, magnolia super, ale ketmia to jest dopiero rarytasik.