Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Post »

Bogusiu wiem, że są odmiany ziemniaków, które nie zakwitają, coś mi chodzi po głowie o odmianach wczesnych, ale znawca ziemniaczanym nie jestem.
Ja również sadzę ziemniaczki, tego roku mam 3 odmiany. Wystarcza nam ich do grudnia. Resztę dokupuję. Swoje smakują najbardziej.
Jak u nas wieje, łeb chce urwać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Krystianie!...u mnie wieje umiarkowanie...na term. 11C...i pada drobny deszczyk...taki ,jaki lubię... a roślinki jeszcze bardziej.Przez noc i cały dzień...sporo deszczu przyjęła gleba ...i oto chodziło. było bardzo sucho, poziom wody u mnie w stawie był już obniżony o około 30cm.
Dorotko!..zgadzałoby się...od dawna obserwuję,że sporadycznie pojawia się kwiatek na ziemniakach.Pamietam jak moi rodzice mówili,ze po przekwitnięciu można zacząć kopać. Ze swoimi odmianami nie doczekałabym się ;:306 skoro tak mizernie kwitną.My tez mamy zazwyczaj swoje do grudnia. Te, które dokupuję z niesprawdzonego źródła zazwyczaj pomieszane są z pastewnymi...dlatego ja wtedy chętniej jem kasze ;:108
U mnie aż tak strasznie nie wieje.. ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ja kupuję od lat od tego samego pana, jest uczciwy, ziemniaki sadzi na naturalnym nawozie są smaczne, że się zajadamy. Zawsze pytam jakie są placki ziemniaczane, jego zona mówi smaczne i to jest prawda.
Zawsze z tych kupnych zostawiam i sadzę kilka rowków, pozostałe rowki mam z wymiany ziemniaków z kolegą.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko!...my też najczęściej kupowaliśmy ze sprawdzonego źródła..w tym roku syn nagrał od dziadka kolezanki...nie są smaczne! Wiem,ze już tam nie kupimy... ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Swoje ziemniaczki.... mniam mniam.....pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

bwoj54 pisze:[ Cieszę się niesamowicie z dzisiejszego deszczu...i chciałabym jeszcze więcej...
ja też - padało w sobotę i teraz wieczorem też popaduje :) ślicznie odświeżyło roślinki
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Bogusiu oczywiście u Ciebie wszystko prędzej ale fiołki też u mnie kwitną .Melduję róże posadziłam a teraz deszczyk je podlewa a teraz zajmę się innymi sprawami ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu!...swojskie ziemniaczki i warzywka z ogrodu...to jest to na co czekam z utęsknieniem.
Pod koniec czerwca/ w zależności od pogody/ ....zajadamy się swojskimi, ekologicznymi pomidorkami z tunelu foliowego.
ach, jak ja uwielbiam ten czas...gotowanie z własnych warzywek ;:108 ;:168
Andrzeju!...ten deszcz to zbawienie dla roślin...a dla nas wielka radość! Wczoraj, z niewielkimi przerwami, w dzień padało non stop... drobny, spokojny, miarowy ;:303 Teraz czekamy na słoneczko...roślinki ruszą jak'torpeda" ;:306 Szybciutko zdrowiej....bo musisz w doskonalej formie powitać kalendarzową wiosnę...a zapowiada się ;:215 Posyłam serdeczności!
Eluniu!...cieszę się,ze zdążyłaś posadzić różyczki przed deszczykiem...a on byl tak łaskawy...i je natychmiast podlał ;:303
Fiołków wszędzie u mnie multum....wysiewają się same...w każdym zakątku, pod iglakami , na trawnikach...dosłownie... całe połacie.Lubię je bardzo...choć niestety nie pachną tak intensywnie jak te , które zapamiętałam z dzieciństwa...z młodości...
/a może mój zmysł powonienia już upośledzony :?: / ;:306 Miłego, nowego tygodnia z wieloma wrażeniami kwiatowo- ogrodowymi ;:168
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu wiem za czym tęsknisz .... :D Mieć dużo warzyw i owoców ze swojego ogrodu to jest rzeczywiście coś wspaniałego ..... ;:108
Byłam bardzo zdziwiona , a jednocześnie zachwycona gdy pierwszy raz w ogrodzie mojej teściowej i u jej sąsiadów zobaczyłam na drzewach olbrzymie brzoskwinie rosły sobie tak beztrosko. W moim rejonie rosną brzoskwinie ,ale nie są tak dorodne ,owoce są wtedy gdy nie zmarzną.
Marzy mi się kawał pola i ''samo wystarczalność'' pod względem wyżywienia .Tak było u moich teściów kiedyś .Pozdrawiam serdecznie ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie napadało za ostatnie 3 dni ponad 28 litrów, zimą dzięki ogrodzeniu i nie wyciętej z niego trawie miałem 2-3 razy więcej śniegu niż okolica bo ze wszystkich pól zdmuchiwało do sadu i już nie wywiewało więc dziś mam bardzo wilgotno, a to nie koniec opadów ;:138 Teraz żeby tylko przymrozków nie było. Bogusiu jaką masz odmianę ziemniaków? Też już myślę o nich ale odperzanie ręczne 2 arów mnie przeraża :? Na szczęście zauważyłem, że jeśli perz ziemniaków nie przebije to im nie szkodzi.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aluniu!...zatem mamy takie same potrzeby i tęsknoty :;230 w tej kwestii. Uwielbiam przynosić z ogrodu warzywka.../myję je na zewnątrz /...a później...oddać się sztuce kulinarnej ;:108 ;:168
Michale!...dzisiaj nie odpowiem jaka to odmiana ziemniaków...ale dowiem się.
Ja tez ręcznie obrabiam...sadzi sąsiad sadzarką i redli /gdy juz wzejdą/...odperzanie i plewienie...własnymi łapkami.
Wykopki tez ręczne ... ;:108
Już rozmyśliłam się ...na "mini" skarpie ...nie będzie róż okrywowych ...jeszcze nie zdecydowałam co :?: ...ale ma być kwitnąca cały sezon wiosenno- letnio- jesienny. U mnie solidnie też popadało...ale śniegu nie miałam wcale.
Dzisiaj pracowałam niemal cały dzień w ogrodzie. Wykorzystałam obecność syna i synowej . Robiliśmy obrzeża rabatek z cegły klinkierowej...z odzysku z rozebranego komina. Siałam szpinak w ogrodzie, plewiłam w tunelu foliowym i szukałam oznak wiosny.
Jest już jej sporo... ;:180
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Muszę podejrzeć swoją akebię czy już puściła. Bogusiu u Ciebie to normalnie jakby był 30 kwietnia ;:oj Część moich szafirków powypuszczała cieniutkie poskręcane liście ale jeszcze kwiatków nie. Nie wiem czy to taka odmiana, rosną dopiero drugi rok. Na Twojej skarpie może wsadź jednoroczne bo one najdłużej kwitną, ponadto co roku będziesz mogła robić nową kompozycję. W Twoim klimacie to może i całą zimę będą kwitły :D Co to kwitnące na purpurowo pod murkiem (pojedyncza roślina)? Z cebulicami mam tak samo, część już 2 tygodnie kwitnie a inne jeszcze się nie rozwinęły.
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Bogusiu ty to chyba masz na rabatkach podgrzewanie ;:306
o prawie cały miesiąc jesteś do przodu w każdym razie przede mną

Miłego wieczoru
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michale! :wit akebia wywołała u mnie/ i nie tylko/...wielkie zdziwienie. Listeczki maleńkie ...a już kwiatki są. Niesamowite!
Pod murkiem taki nietypowy...trochę niewyrodzony...po wielu zahamowaniach "przymrozkami"...hiacynt. To taki, który kwitł w domu...a później przeniesiony do gruntu. rośnie przy ścianie południowej i na dodatek przy kotłowni.
Też tak zdecydowałam... na skarpie na razie głównie jednoroczne, a to z tego względu,ze na pewno jeszcze nie wszystkie korzenie z ligustra usunięte, widzę że ziemia ciągle jeszcze "siada"...trzeba uzupełniać . Posadziłam na razie jakieś okrywowe typu floks szydlasty, gęsiówka kaukaska, goździki niskie...w każdej chwili przeniosę to w inne miejsce "na łopacie" ;:306 ...to u mnie 'normalka"/ wg mojego męża/
W tym roku będzie głównie lobelia, szałwia,bratki, stokrotki aksamitki...oczywiście w jakimś sensownym ułożeniu .
Dzisiaj zdecydowanie cieplej a ja :D bo ja ...kocham ciepełko!Pozdrawiam serdecznie! ;:180
Uleńko! :wit ...podgrzewane nie ;:306 ...ale swoisty mikroklimat mam ;:108 :;230
Mój ogród osłonięty ...pagórkami, lasami... ;:215
Pozdrawiam cieplutko !
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”