Ściany

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Wezmę go na smycz.. :lol:
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wg literatury tynkowi w dobrym stanie żadne pnącze nie zaszkodzi, jeśli tynk jest uszkodzony, pnącza nie powinno się puszczać na ścianę. Pnącza żle rosną przyścianach świerzo tynkowanych - powinno minąć (od tynkowania) 3 lata ze względu na pH.
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2008, o 16:45

Post »

Amlos pisze:Dzikie wino, Dynko , to Winobluszcz pięciolistkowy - on wymaga podpórek.
Natomiast Winobluszcz trójklapowy , z powodu tzw. przylg - jest pnączem samoczepnym. Łatwo 'przykleja się' nie tylko do ścian.
Pozdrawiam :D
Winobluszcz trójklapowy faktycznie dobry na ścianę, zdarza mu się jednak przemarzać...

Jeśli chodzi o Winobluszcz pięciolistkowy.... on też ma przylgi !! :) Nie przemarza zaś tak łatwo jak poprzedni. Więc jego przede wszystkim polecam (Trzeba jednak uważać przy jego zakupie, bo można kupić Winobluszcz zaroślowy, który jest bardzo podobny, ale czepia się podpór wąsami. Jeżeli jednak znajdziesz jakiś mur, ściankę po której pnie się Winobluszcz, możesz uszczknąć kilka gałązek, wtedy masz pewność, że masz właściwy :)

to pięciolistkowy, są przylgi: http://www.krzewy.pl/Winobluszcz/Winobluszcz.htm

a ten jest zaroślowy, czyli "dzikie wino", z wąsem czepnym: http://boscodidattico.provincia.cremona ... canada.htm

Jednak lepiej winobluszcz sadzić w sporym oddaleniu od bluszczu, gdyż są spore szanse że ów drugi nie wytrzyma konkurencji, z szybko rosnącym winobluszczem.
Gdy nie ma gdzie zawrócić, trzeba iść naprzód.
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p

Post »

Ten który chcę posadzić ma małe listki zrobiłam zdjęcie jutro je wstawię ale dopiero wieczorkiem. To taka miniaturka właściwie. Ma właściwie nie podzielony jeden listek jak winogrono. Kurcze zapomniałam nazwy.
Mój ogród...
Moje donice
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

U nas trójklapowy jest przeogromny, ma już kilka lat.
Jest to jedna roślina, wyrasta tuż za sagowcem w donicy.
Mocno przycinany na dachu garażu i na ścianie (jesienią).
Obrasta cały garaż i wchodzi na północną ścianę domu (niewidoczną).
Na pewno nie pozwolimy mu wejść na dach (jak widać próbuje)
Obrazek

U nas tynk nie odpada. Pociągnięcie za odciętą gałązkę powoduje, że na tynku pozostają "łapki" rośliny.

Pięciolistny tworzy nieregularny płot wysokości ok. 1,7 - 1,90.
Wzdłuż płotu jest posadzonych ok. 8 roślin.
Zdjęcie pokazuje połowę płotu.
Rośnie na dużym skrzydle bramy (brama zaczyna się za różami, nawet jej nie widać.
Rośnie też na dwóch śliwkach w głębi zdjęcia (i tak ma być, ale one będą wycięte)
Zarasta ziemię po drugiej stronie płotu (wycięliśmy sporo)

Obrazek

Trzeba go przycinać co ok. 3 tygodnie

Obydwa rosną u nas trochę na dziko, tzn, nie są prowadzone w jakiś szczególny sposób.
Po 3-4 latach pnącza są na tyle silne, że trzeba z nimi walczyć, szczególnie z tym pięciolistnym

Jest jeszcze jeden o potrójnych listkach:
Słabo rośnie, ale jest ładny.
Na zdjęciu jest poprzeplatany z pięciolistnym

Obrazek
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p

Post »

Już wiem to trójlistny i kupiłam 3 szt posadziłam zdjęcia przy okazji. Będzie szedł po tynku niech się martwią potomni :)). A ten twój ogromny i piękny w tej swojej dzikości.
Mój ogród...
Moje donice
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Ole! pisze:...

Jeśli chodzi o Winobluszcz pięciolistkowy.... on też ma przylgi !!
http://www.krzewy.pl/Winobluszcz/Winobluszcz.htm ...
Dzięki, Ole za linka. Nigdy się z taką odmianą winobluszczu nie spotkałam :shock: . Jednak całe życie się człowiek uczy :wink:
Sypki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2008, o 10:19

Post »

przejsc na sciene na pewno przejda tylko czy chcesz miec wilgoc na scianie??

A moim zdanie jeśli ludzie opowiadaja sie za bluszczem, rdestami, winobluszczem itp itd
ja bym proponowal winogrono!!!!!!
Sypki

Darz Bór
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p

Post »

To północna ściana ..........................winogrono odpada. A dlaczego wilgoć przecież po liściach spływa ???
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem - cudnie, też mi się marzy takie coś na domu, mój jest malutki, ale potwierdzam pięcio.... też się czepia ściany sam. Posadziłam go na siatce ale daleko jej do tego co tu widzę. :D :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Sypki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2008, o 10:19

Post »

mimo woli jeśli splywa po lisciach zawsze bedzie sie utrzymywala jakas stala wilgoc na scianie! w nastepswie odparzenia i odpad tynku pod warunkiem jeśli tynk jest kompletny i nie ma zadnych ubytków.
Sypki

Darz Bór
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p

Post »

Dom nowiutki jak spod igły........
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2008, o 16:45

Post »

Heh, tynk odpada nie z powodu wilgoci :) Właśnie wydaje mi się że to taki mit - że pnącza utrzymują wilgoć, a jest tak że odwrotnie - jak wszystkie roślinki lubią wodę i pobierają ją np. poprzez swoje korzenie czepne, właśnie z tynku, czyli utrzymują go w stanie dość suchym :)
Tynk odpada jeśli jest nie pierwszej świeżości i znajdują się pod nim bąble powietrza - nie wytrzymuje wtedy wagi rośliny, która się do niego przyczepia.

Jeszcze jedno o przylgach... osobiście nie sprawdzałam, ale moje autorytety :) mówią, że po usunięciu samoczepnego pnącza ze ściany przylgi, które oczywiście pozostaną na elewacji, wykruszą się po ok.5 latach same...

Pozdrawiam.
Gdy nie ma gdzie zawrócić, trzeba iść naprzód.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popatrzcie na przedwojenne budynki porośnięte starym winobluszczem, tynk wcale spod niego nie odpada, a wręcz wygląda, jakby pnącze trzymało dom w kupie :D

Z tego, co wyczytałam problemem mogą być ptaszki gnieżdżące się w bezpiecznej plątaninie pnącza, ale też pajączki włażące do okien. Nie wiem tylko na ile to poważny problem :) Moje pnącza na domu jeszcze okien nie zarosły, ale i ścian nie rozwalają :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Andres - jak pięknie u Ciebie z ta zielenią ...cudownie rosną Twoje winobluszcze...
Czy płot to jakas mocna konstrukcja ...bo chyba nie siatka ogrodzeniowa,ona by chyba nie utrzy,mała tego ciężaru.
Jak długo rosą juz u Ciebie te pnącza...qrcze jak w starej Anglii :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”