Maliny jakie odmiany polecacie ?
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie odmiany maliny polecacie ?
Też mam Bristola, ale nie ma szans na to żebym z niej zrezygnował mimo długich i kolczastych pędów. Za to owoce, mmmmm
. Nieduże ale w smaku przepyszne.

Pozdrawiam Paweł
A jak wam rosną czarne maliny??? bo tak czaje się na nie i już sama nie wiem czy bawić się w nie podobno są mega zdrowe

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem spokojnie powinny dać radę.Zielony1111 pisze:Według was nowe nasadzenia malin Polka przetrwają mrozy -15 i -20 stopni przy pokrywie śnieżnej 5-7cm?
U mnie na urodzajnej czarnej ziemi była dla mnie nieakceptowalna.Wzrost za bujny,rosła na dwa metry wysokości.Jej zaletą były bardzo duże owoce ,średnio plenna,średnio smaczna.Zlikwidowałem ją bez żalu zastępując Polką.Może na słabszych ziemiach spisuje się lepiej,tego nie wiem.drozd pisze:Nie wiem dlaczego Pokusa ma takie złe notowania.
Ja mam polke i polane jestem bardzo z nich zadowolona tylko niechcom mi się rozrastać 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odnośnie pytań o maliny: Glen Ample i Laszkę. Owocują na pędach dwuletnich.
Mam/miałam posadzone obie i tej jesieni wyrwałam Laszkę, po roku przerwy i wyciągnięciu odrastających pędów, posadzę tam Glen Ample.
Doświadczenia po dwóch sezonach owocowania:
Miałam posadzoną Laszkę z powodu jej wczesności - wydała po jednym owocu na pędzie i już zaczęły się w dużych ilościach owoce Glen Ample, a na pozostałe owoce w dużych ilościach na Laszce musiałam poczekać. Tylko pierwsze owoce na Laszce były długie, pozostałe po prostu małe - na Glen Ample posadzonej w tych samych warunkach były cały czas duże.
I jeszcze smak owoców Glen Ample niebiański, a na Laszce takie sobie.
Maliny Polana, Polka i Polesie - owocują na pędach tegorocznych jak zbiór późny - u mnie owoce są na ogół od początku sierpnia, w 2013 zaczęły się już w lipcu.
U mnie Polany maja ok 1,5 m, Polki ponad 2 m, Polesie bardzo niewyrównaną wysokość, od bardzo niskich 0,6 m do 2 m.
Ja najbardziej lubię jeść Polki, mąż Polesie, a Polany najlepsze i najplenniejsze najbardziej nadają sie na sok.
Warto mieć wszystkie
Mam też czarną malinę, być może Bristol i ta też jest wspaniała bez robaków pomimo wczesnego owocowania.
Na malinę czarną trzeba znaleźć kącik, gdzie nie przeszkadzałyby jej długie na kilka metrów pędy z kolcami. wszak róże też się sadzi, a kolce podobne.
Mam/miałam posadzone obie i tej jesieni wyrwałam Laszkę, po roku przerwy i wyciągnięciu odrastających pędów, posadzę tam Glen Ample.
Doświadczenia po dwóch sezonach owocowania:
Miałam posadzoną Laszkę z powodu jej wczesności - wydała po jednym owocu na pędzie i już zaczęły się w dużych ilościach owoce Glen Ample, a na pozostałe owoce w dużych ilościach na Laszce musiałam poczekać. Tylko pierwsze owoce na Laszce były długie, pozostałe po prostu małe - na Glen Ample posadzonej w tych samych warunkach były cały czas duże.
I jeszcze smak owoców Glen Ample niebiański, a na Laszce takie sobie.
Maliny Polana, Polka i Polesie - owocują na pędach tegorocznych jak zbiór późny - u mnie owoce są na ogół od początku sierpnia, w 2013 zaczęły się już w lipcu.
U mnie Polany maja ok 1,5 m, Polki ponad 2 m, Polesie bardzo niewyrównaną wysokość, od bardzo niskich 0,6 m do 2 m.
Ja najbardziej lubię jeść Polki, mąż Polesie, a Polany najlepsze i najplenniejsze najbardziej nadają sie na sok.
Warto mieć wszystkie

Mam też czarną malinę, być może Bristol i ta też jest wspaniała bez robaków pomimo wczesnego owocowania.
Na malinę czarną trzeba znaleźć kącik, gdzie nie przeszkadzałyby jej długie na kilka metrów pędy z kolcami. wszak róże też się sadzi, a kolce podobne.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Ja u siebie posiadam dwie odmiany jesienne Polanę i Polkę owocujące na pędach rocznych,mam też NN owocującą w Czerwcu na pędach dwuletnich,wielkosć owoców zależy od zasilania i nasłonecznienia ,zbyt gęste nasadzenie ma wpływ na owocowanie .piotr
czytam o tych odmianach i już sama nie wiem co wybrać wszystko mi się pomieszało bo prawie każda odmiana na p
może ktoś mi doradzi jaka wybrać odmianę chciałabym aby miała owoce lipiec sierpień na tegorocznych pędach owoce duże i smaczne
Proszę o poprawną pisownię. Zdania zaczynamy wielką literą a kończymy kropką./Iwona

może ktoś mi doradzi jaka wybrać odmianę chciałabym aby miała owoce lipiec sierpień na tegorocznych pędach owoce duże i smaczne
Proszę o poprawną pisownię. Zdania zaczynamy wielką literą a kończymy kropką./Iwona
Jest sporo odmian i faktycznie można się pogubić.
- pawelp1320
Polka ( koniec lipca i początek sierpnia), Polana ( połowa sierpnia ), Polesie ( początek sierpnia ), Poranna Rosa ( koniec sierpnia ), Pokusa ( sierpień )
Pozdrawiam Paweł
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ta jest super, tylko że żółta.pawelp1320 pisze:Poranna Rosa
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- pawelp1320
Podobna jest bardzo smaczna. 

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Sok kiepsko wygląda...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Ja pozostaje wierna jesiennym odmianą. Moja mama ma letnie odmiany i nie mają polotu do jesiennych. 

- pawelp1320
Czy ja wiem czy Poranna Rosa jest wyjątkowo smaczna. Może delikatnie różni się od popularnych malin.
Pozdrawiam Paweł