Napiszę Wam jeszcze super przepis na powidła śliwkowe i idę spać.Właśnie skończyłam robić swoje powidła
3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
Śliwki wypestkować włożyć do garnka w którym będziemy smażyć zasypać cukrem i octem wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu /ja mam płytę więc na dwójce/ i gotować 3 godziny.Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy.
Nie żartuje.
Po trzech godzinach mieszamy jak kto woli słodsze dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min
mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i gotowe.Łatwe i przyjemne
Garnek się nie przypali-daję głowę,tylko nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny,ja robię w metalowym jakie używa się przy płycie.
Z ochotą przeczytam Wasze opinie