hen_s pisze:Ładna nolinka.
Stare, zaschłe liście przytnij przy pniu, będzie bardziej estetycznie wyglądać.
dziękuję
Przycięłam od razu po Twoim poście

ze wstydem
annaoj pisze:Myślę, że normalne. W końcu z czegoś musi się robić kaudeks.
A teraz - czuj się odpowiedzialna.

Przez Ciebie zrobiłam kolejne podejście do kamyków i lepiej, żeby mi nie padły. Tak więc proszę mnie pilnować, radzić itp...
Nie żartuj

Ja nie robię z nimi nic specjalnego- w lecie dużo słoneczka i trochę chłodu zimą. Kiedy zaczynają pękać - zabieram je z powrotem do ciepełka na południowy parapet, dasz radę
Akwelan_2009 pisze: - jak dla mnie bardzo, bardzo ładna roślina i dodatkowo wygląda na dość wiekową - ładnie rozrośnięty kaudex. Moja też już "wiekowa", ale rośnie inaczej - coś na "kształt" palmy z tym, że ma bardzo długie liście (najdłuższe około 1,1 m) i po "przejściach" - uszkodzeniach przez niezidentyfikowanego insekta, wraca do "normalnego wyglądu. Nolina - to bardzo wdzięczne - dekoracyjne rośliny. Zasychanie końcówek liści, to w pewnym stopniu "nasza wina" - efekt suchego powietrza, jakie "fundujemy" roślinom przy centralnym ogrzewaniu.
/ ... / tylko stare liście zasychają, ale to chyba normalne...
- oczywiście, jest to naturalne zachowanie rośliny. Najstarsze listki obumierają, ustępują miejsca "młodzieży" .
Henryk - bardzo dobrze podpowiada, do "fryzjera" z noliną - usunąć żółto- brązowe "pasemka", które nie dodają uroku "fryzurze" rośliny.
W jakim podłożu rośnie Twoja Nolina ?
Fryzjer zaliczony

zrobię jej sesję zdjęciową i pokażę efekt metamorfozy
Postaram się ją częściej zraszać, może to pomoże na suche końcówki.
A rośnie w podłożu takim jak sukulenty - ziemia, piasek i żwirek. Mocno przepuszczalne.
Ostatnio nawet zauważyłam że wypuszcza grubaśne korzonki nad poziomem podłoża

ciekawe, czyżby już chciała większa doniczkę? Rok temu była przesadzana.
emerald pisze:Setiechinopsis mirabilis, delikatna, urocza roślina. Księżycowy kwiat. Już się nie mogę doczekać sezonu U Ciebie

Cudowne wspomnienia kwitnących kaktusów. Boskie G.
Czeresnia pisze:Wspomnienie kwiatków kaktusów, urocze aż w dołku sciska.
Ja też nie mogę się doczekać sezonu, dlatego tak sobie wspominam
bebos pisze:I ja należę do grona tych, którzy chcieliby mieć bardzo, bardzo kamyki, ale one nie za bardzo się na to godzą...Twoja misa wzbudza we mnie trudne do ugaszenia pragnienie, żeby jeszcze raz spróbować...

próbuj próbuj

Tak jak pisałam wcześniej, moje też nie rosną tak idealnie, ale i tak je lubię. Są takie inne.
Nadzieja pisze:Ładna Nolina, ale uwagę przyciągaja również Twoje kamyczki.
nyskadu pisze:Śliczna nolinka no i te kamyczki , bajecznie
dziękuję
MUSZĘ SIĘ POCHWALIĆ, zaczyna się i u mnie
na zdjęciach nie widać (bo aparat odmawia mi posłuszeństwa

) ale są dwa pączusie

mam nadzieję że ich nie zasuszy...
Tutaj też się już się coś kluje
Niech się już robi ciepło, bo moje kaktusy chcą już pod chmurkę