Piękne! Szczególnie podoba mi się ułożenie płatków w 'New York' i 'Heuriger'!
A ja już się doczekałem na dalie od p. Stanisława Jednego numerku nie mogę odnaleźć w katalogu - 569. Proszę o pomoc.
Zrobiłem dziś mały przegląd karp. Wszystko było by dobrze gdyby nie to ,że zgniła mi nowa co nabyta odmiana zeszłoroczna EXSPLOISON. Tak się z niej cieszyłem. Fakt ,że bulwa niebyła za duża. Nawet nie mogłem jej podzielić i już nie podzielę. . Drugi raz mam taki przypadek. Mam nadzieję że Pan Stanisław kiedyś będzie ją miał w sprzedaży. Zawsze co ładne to musi się coś stać.
Dziękuję Alicjo za wsparcie . Nawet nie myślę gdybym miał duże straty to chyba skoczyłbym na bandzi ale bez liny. . Prędzej czy później i to się może zdarzyć. W sumie jak by na to spojrzeć z drugiej strony to będzie jedno miejsce wolne no coś innego
Przemku, nie płacz - co się stało, to się nie odstanie ...
Może Explosion będzie w kolejnej ofercie. Ja jej nie mam i jakoś żyję. Lepiej sprawdź, czy inne karpy dobrze przezimowały. Miałam kiedyś taki rok, że 3?4 karp mi zgniło - to dopiero był horror
W poniedziałek wyślę Ci coś na pocieszenie...
Basiu jeśli chodzi o resztę karp to jak to się mówi obmacałem każdą i są jedrne nawet nie wysuszone tylko ta jedna co mówiłem jakiś zdechlak się trafił. Będę się trzymał . Czyżbyś szykowała mi niespodziankę
Przemku,
coś będzie, ale nie spełnię Twoich oczekiwań w 100%, bo nie znalazłam jeszcze dla Ciebie pięknotki - jeszcze się nie ujawniła. Wyślę więc prezencik bez niej... A pięknotkę podeślę przy innej okazji. Ok?
Jak było do przewidzenia zamówiłam za dużo roślin w tym sezonie ( w ubiegłym zresztą też ), a z daliami to już naprawdę przesadziłam. Któż jednak może oprzeć się pięknością pana Stanisława i fotkom Barbry. Zamierzam posadzić kilka karp dalii w donicy. Dalie zamawiałam średnie 90 - 120 cm.
W związku z powyższym mam pytanie, Barbaro jakiej wielkości musze mieć donice w stosunku do wielkości karp, jeżeli chcę zapewnić im optymalne warunki.
Czy mogę donice postawić na zachodnim balkonie, czy lepiej niech zostaną w ogrodzie?
Marto,
zadajesz mi trudne pytania, bo ja nigdy nie sadziłam dalii w donicach...
W/g mnie, jeśli karpy są zakupione w tym roku, tzn. nie są zbyt rozrośnięte, powinna wystarczyć donica 5-6 litrowa, w miarę wysoka, żeby utrzymać stabilność rośliny i zachować proporcje pomiędzy wysokością rośliny, a wysokością donicy. Chodzi o to żeby roślina dobrze w donicy wyglądała, żeby się nie przewracała i miała na tyle ziemi, aby mogła się rozrastać. Musisz też wziąć pod uwagę fakt, że roślina będzie wymagała podparcia. Dno donicy musi mieć otwory, które zabezpieczą odpływ nadmiaru wody, dobrze byłoby zastosować też jakiś drenaż na dno donicy (potłuczone kawałki starych donic, gruby żwir itp. Aby łatwiej było utrzymać wilgotność ziemi w donicy można zastosować jakiś hydrożel oraz dodać do ziemi trochę piasku. Dalie lubią słońce, więc musisz ustawić donice w takim miejscu, żeby przez kilka godzin dziennie miały słońce. Donice nie powinny stać blisko siebie i blisko ściany - po prostu trzeba im zapewnić dostęp powietrza i światła, aby uniknąć chorób grzybowych i nadmiernego "wyciągnięcia" rośliny w poszukiwaniu światła. Zastosowałabym także jakieś nawożenie o przedłużonym działaniu (typu Osmocote), co zabezpieczy dokarmianie rośliny na cały sezon - ale można też dokarmiać na bieżąco nawozami płynnymi podczas podlewania.