Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Ja też wycinam te "kikuty" przy ziemi. Ale znam takie osoby które nie wycinają, po prostu wsadzają do ziemi i zostawiają, tylko wtedy malina ( jeśli jest owocująca na dwuletnim drewnie ) zużywa składniki na kwitnienie, zawiązywanie owoców i ich utrzymanie. Malina powtarzająca i tak i tak zakwitnie, chyba że oberwiesz pączki.
Pozdrawiam Paweł
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lis 2012, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie tak. Dla przykładu jesienią 2012 sadziłem Laszkę. Wiosną 2013 większość kikutów uciąłem. Kilka zostało. Te co nie zostały ucięte zakwitły i zaowocowały. Na spróbowanie jaki owoc. Ale krzewy nie przycięte wydały maksymalnie po 2-3 mizerne pędy, które będą owocowały w tym roku. Natomiast te przycięte wypuściły nawet po 8 pędów, niektóre nawet ponad 2 m wysokości. Większość przyciętych krzewów wypuściła 4-6 przyzwoitych pędów. Inna sprawa, że zastosowałem trochę małą dawkę azotu bo około 4 g na metr kwadratowy, a ostatnio wyczytałem, że około 8-10 g azotu w pierwszych dwóch latach na metr kwadratowy pasuje wysiać.
Re: Maliny
Kupiłam 2 sadzonki malin. Zastanawiam sie czy mogę je posadzić w dużych donicach? Mój ogród to sama glina wiec obawiam się że roślina zgnije. Proszę o rade. Jaką ziemie najlepiej użyć?
Aby była dość przepuszczalna i żyzna 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
OgrodnikSebek pisze:U mnie też się kończą , mam już około 20 kg:P Wszystko jest już soczkiem
Ile krzaczków posiadasz ?
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
https://imageshack.com/i/0rzdjcie0015yfj Tu wstawiam zdjęcie moich malin . Nie liczyłem ile krzaków bo się rozrosły . 4 przęsła płotu co widać trochę na zdjęciu
No a szerokość to z metr będzie może więcej

Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- darekpinio1
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 kwie 2012, o 19:34
Maliny
Witam !
Trzy lata temu posadziłem cztery krzewy malin na grządce o wymiarach 4m na 2m wydaje mi się że jest ich obecnie za dużo a moje pytanie brzmi czy mogę je jakoś przerzedzić,wykopać niektóre czy obcinać niechciane przy gruncie. Doradźcie !
Pozdrawiam !
Trzy lata temu posadziłem cztery krzewy malin na grządce o wymiarach 4m na 2m wydaje mi się że jest ich obecnie za dużo a moje pytanie brzmi czy mogę je jakoś przerzedzić,wykopać niektóre czy obcinać niechciane przy gruncie. Doradźcie !
Pozdrawiam !
Nie ma zdjęcia czyli trzeba brać tylko pod uwagę Twoją wizualizację słowną. Dobrze by było przekopać/ podzielić maliny i albo posadzić w innym miejscu to będziesz miał dwa maliniaki albo komuś oddać
- Lukas99
- 100p
- Od: 22 paź 2013, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mojego sąsiada są zrównane z ziemią i to chyba im wiele nie zaszkodzi jeśli ich nie wykopiesz... Malina jest praktycznie jak chwast, jak nie wyrwiesz z korzeniami to się nie pozbędziesz 

Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Te szkółkarskie maliny to takie tam patyki, owszem dzika malina to dopiero wyzwanie w ogrodzie 

- darekpinio1
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 kwie 2012, o 19:34
Co roku na jesień je przycinam u samej ziemi. Ok tak więc szpadel i heja przerzedzę w ten sposób.
Dzięki za okazaną pomoc !
Pozdrawiam !
Dzięki za okazaną pomoc !
Pozdrawiam !
To super wynik, sądziłam że masz ich pół pola
Napisz prosze jak o nie dbasz, czym nawozisz. Ja swoje marne 2 krzaczki dopiero posadziłam, mam nadzieje,że sie ładnie przyjmą i będą owocować. Pozdrawiam
ps. kupione sadzonki maja takie suche wystające patyki na jakies 15 cm mam je zostawić czy obciąć?

ps. kupione sadzonki maja takie suche wystające patyki na jakies 15 cm mam je zostawić czy obciąć?
- pawelp1320
Obcinanie nic Ci nie da, przecież będą wybijać nowe pędy. Ja bym Ci radził wykopać wszystko i to miejsce przerobić np. glebogryzarką. Może się okazać że tyle malin wyjałowiło ziemię a także zwabiło wiele szkodników np. pędraków. Po przekopaniu ziemi i wybraniu pozostałości z malin, chwastów itp. nawieźć dobrze przekompostowanym obornikiem i wyznaczyć rządki oraz wtedy wybrać najładniejsze krzaki i zasadzić.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Paweł, co ty doradzasz? Wykopać maliny po 3 latach i zaczynać od początku? Spokojnie mogą rosnąć kilkanaście lat, trzeba im dołożyć trochę jedzonka. To, że jest w tej chwili dużo pędów nie świadczy o tym, że ziemia jest wyjałowiona - przeciwnie.
Ja jestem zwolenniczką prowadzenia malin w rzędach, ale taka polanka 2m x 4m też może być (widzę taką u sąsiada).
Pędy malin można po prostu przerzedzić wycinając przy ziemi (ja koszę po bokach malin i wycinam ze środka słabsze zagęszczające pędy. Można też odkopać część jeśli chce się pozyskać materiał na nowe nasadzenia.
Ja jestem zwolenniczką prowadzenia malin w rzędach, ale taka polanka 2m x 4m też może być (widzę taką u sąsiada).
Pędy malin można po prostu przerzedzić wycinając przy ziemi (ja koszę po bokach malin i wycinam ze środka słabsze zagęszczające pędy. Można też odkopać część jeśli chce się pozyskać materiał na nowe nasadzenia.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- pawelp1320
Oooooo przepraszam, nie dokładnie przeczytałem i nie zauważyłem że trzy lata temu zostały posadzone
.

Pozdrawiam Paweł