Jaka to roślina?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
ayahuasca
50p
50p
Od: 9 mar 2014, o 18:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaka to roślina?

Post »

Witam,

To mój pierwszy post więc od razu uprzedzę, że jestem (nomen omen) zielony w temacie uprawy roślin doniczkowych. Stąd moje pytania.

Pomóżcie na początek w identyfikacji rośliny:
Obrazek
Obrazek

Rośnie sobie taka roślinka u mnie w pracy. Koleżanka urwała jedną gałązkę, wstawiła do kubka z wodą i po paru tygodniach wręczyła mi tą gałązkę z bujnymi wąsami w postaci korzeni. Posadziłem ją w domu i obecnie wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

Właściwie odkąd ją posadziłem (3 miesiące temu) nie zmieniła się zupełnie. Ani jeden nowy listek, żadnych oznak żeby rosła :) Jedynie końcówka najwyższego liścia uschła co raczej nie jest dobrym znakiem.
Czy to jest normalne?

Roślinka stoi na parapecie, podlewam ją co 2-3 dni niezbyt obficie, bo już mała ilość wody potrafi szybko przesiąknąć do podstawki.
No i te białe elementy na wierzchu ziemi. Tak powinno być? :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jaka to roślina?

Post »

Nie odpowiem, niestety co to za roślinka, ale zdecydowanie za często ją podlewasz, raz na tydzień powinno zdecydowanie wystarczyć, bo inaczej zgniją jej korzenie. Druga sprawa nie rośnie teraz, bo najwidoczniej przechodzi zimowy okres spoczynku. Większość roślin ogranicza wzrost w tym okresie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sprawdź proszę Ficus retusa (ginseng)
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak to jest fikus retusa (ginseng to tylko nazwa handlowa), dopiero teraz zobaczyłem zdjęcie dużej rośliny. Tym bardziej fikus jest wrażliwy na przelanie - pewnie dlatego zaczął schnąć liść. Powinno się podlewać umiarkowanie, tj tak często i tyle wody, byle ziemia była średnio wilgotna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Crmonis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2014, o 16:32

Post »

http://imageshack.com/a/img89/355/g6yj.jpg

Wiecie moze co to za roslinki? ;) mam je juz od dluzszego czasu i nie moge okielznac (zwlaszcza tego z prawej ;))
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Pierwszy to jakaś haworcja, drugi opuncja. O nazwy gatunkowe zapytaj w sekcji kaktusów, tam Ci prędzej ktoś pomoże. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”