Języcznik pospolity

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Języcznik pospolity

Post »

Przesyłam w imieniu kogoś:

Bardzo uprzejmie proszę Państwa o poradę dotyczącą ozdobnej rośliny często hodowanej w domu - Języcznik pospolity (minoris ..... - niestety nie pamiętam łacińskiej nazwy).

Otrzymałam ten kwiat w sierpniu w prezencie imieninowym. Ze względu na zbyt małą doniczkę przesadziłam ją w większe naczynie.

Od tamtej pory roślina choruje. Kwiatostan, który powinien być intensywnie czerwony obecnie jest blado zielony/żółty, również liście pozbawione są soczystej barwy zielonej.

Proszę uprzejmie o przesłanie informacji jak dbać o ten kwiat - nie chciałabym go stracić. Być może choroba rośliny jest przyczyną niuwłaściwej pielęgnacji z mojej strony.

Jakiej gleby potrzebuje, czy lubi nasłonecznione czy też zacienione miejsca, być może warto zastosować jakąś odżywkę doglebowo i jak podlewać?

Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy na pewno chodzi o języcznik pospolity :?: Taką nazwę ma paproć i raczej nie kwitnie

http://tabaza.sapijaszko.net/modules.pH ... o&tid=1469
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Języcznik pospolity

Post »

Witam
Posadziłem języcznik zwyczajny - potrzebny mi do zaprawy do wermutu . Macie w ogródkach ta roślinkę ? Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”