Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Agnieszko- co za niespodzianka- nie wytrzymałaś z bratkami do poniedziałku :lol: Śniadania na tarasiku zazdroszczę- u nas porano dość chłodne i jakoś mnie nie kusi- po ogródku staram się chodzić w plamach słońca :wink: Tak się martwiłaś, że u Ciebie późno kwiaty się budzą a tu proszę- jak ruszyłaś z kopyta! Jutro mam andzieję, że jednak nie będzie padać- otwarto już największy ogrodniczy w okolicy i chciałam iść na rekonesans- znając życie też wyjdę z bratkami, które kupuję co roku, Popełniam tlyko chyba błąd, bo wsadzam do donicy a później wyrzucam- a tu na fo czytam, że przenosicie na rabaty a one się wysiewają..?
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko ja prawie każdego roku reorganizuję jakąś rabatkę, aby oczyścić ją z perzu. Jak wiesz "---- jedna" czasami ma korzenie dość głęboko i wystarczy przeoczyć fragment, aby za chwilę mieć fontanny perzu :evil:
Czasami mam ochotę zlać wszystko randapem, ale jak znam życie wszystko spalę oprócz uciążliwej trawki.
Na zakończenie coś optymistycznego...kupiłam dzisiaj bratki w kolorze letniego nieba :tan
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu faktycznie po zimie mnóstwo wszystkiego na rabatkach i trawniku..... ale mnie to zielsko zastanawia.... przecież wydaje się, ze wszystko wyplewione jesienią, a u mnie gwiazdnica aż szumi :roll:

Agusiu uwielbiam zjadać posiłki na tarasie i delektować się tu kawką czy herbatką.... dziś wszystkie posiłki tu jedliśmy :D
Kompozycje nie będą jakieś wymyślne, ponieważ mam kupione tylko bratki.... chciałam też stokrotki, ale nie było, więc kompozycje będą monotematyczne, ale mam nadzieję, ze w miarę ciekawe :D Za wianuszki wezmę się na dniach :D

Iguś taka świeżutko rozsypana ziemia wygląda pięknie.... przykrywa wszystko co nieciekawe :lol:
U mnie czeka kupiona kora na rozsypanie.... ale to jeszcze troszkę..... najpierw muszę dokończyć porządki :D

Monisiu no nie wytrzymałam..... a trafiła mi się okazja podjechania do ogrodnika, więc szybciutko z niej skorzystałam :lol:
Jutro będę sadzić :D
U mnie taras jest od wschodu i południa, tak, że słoneczko od świtu do 16 pięknie go ogrzewa.... i z 2 stron osłonięty ścianami, więc nie ma wiaterku, jest zacisznie i cieplutko . Już od wiosny możemy z niego korzystać :D
Brateczki zawsze z donic wysadzam do ogrodu.Kwitną pięknie aż do późnej jesieni, do sporych mrozów i faktycznie wspaniale się wysiewają :D

Iwonko muszę poszukać w necie, podobno jest taki preparat , który niszczy tylko jednoliścienne.... ja nigdy takich specyfików nie stosowałam, ale już kilka roślin musiałam wyrzucić przez tą trawę, bo nie byłam w stanie wyplątać kłączy z korzeni, że szkoda mi kolejnych, a też byłyby do wyrzucenia.... rozejrzę się, może spróbuję....
Już biegnę do Ciebie zobaczyć brateczki..... na pewno piękne :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja wysadzam, a potem mam mnóstwo słodkich maluchów bratkowych :D Oczywiście mam już posadzone - 2 skrzynki. A dziś do koszy do ganku kupiłam 2 jastry ;:173 Takkk kuuuuussssiłyyyyy ;:224 :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aguś, cieszę się bardzo, że udało Ci się kupić wiosenne kwiaty do donic! Ja się wstrzymałam do przyszłego tygodnia, ale we środę jadę na targowisko i również się obkupię :)
Dzień dziś wspaniały... można chodzić w samej bluzie i jest cudownie!
Słonecznie pozdrawiam życząc udanego weekendu!
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

To jeszcze w sprawie bratków- podszkolcie mnie trochę :oops: i napiszcie, kiedy przenosicie z donic do gruntu.
Ja na razie sobie nie posiedzę- u Mamy altanka, więc jest w niej dość chłodno, bo ciemno. W lato to zbawienie, ale teraz.. :? Za to jak u nas kiedyś się dorobie tarasu, to będzie od połdunia- więc albo smażalnia, albo rozkładam parasol i mam cień- ale kiedy to będzie ;:224 chociaż mojego tyle, co sobie pogadam :uszy
życzę jutro udanej pogody- oby sadzenie doszło do skutku ;:196
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Agnisiu fajnie że udało Ci się tak dużo posprzątać w ogrodzie, zrobiła się słoneczna pogoda to od razu raźniej się pracuje ;:333
Gwiazdnica u mnie miejscami kwitnie w najlepsze :twisted: a że zimą było ciepło to sobie gadzina rosła i rosła. Ja sprzątając liście od razu wyrywam napotkane chwasty, mam potem spokój przez jakiś czas z plewieniem. Teraz zaczną kiełkować rozsiane kwiatki więc z plewieniem trzeba czekać aż podrosną. ;:218

Sezon tarasowy masz już otwarty ;:138 ja nawet jeszcze nie piłam kawy na dworze :(
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wcale się nie dziwię, ze skusiły Cię jaskry....są prześliczne.... takie miniaturowe różyczki 8-)
U mnie w tym sezonie będą tylko brateczki, chciałam też stokrotki, ale niestety nie było.....

Aguniu udało mi się dziś wyskoczyć, taki nieplanowany wyjazd, ale jakże przyjemny :lol: Kupiłam 20 bratków, jutro będę sadziła :D Uwielbiam te z drobnymi kwiatuszkami chciałam kupić żółciutkie, niestety nie było.... i zdecydowałam się na kilka kolorków, jednakże z przewagą żółci :D
U mnie również był piękny dzień , aż żal, że ma się ochłodzić....ale mam nadzieję, że tylko na chwilkę...

Monisiu, to praktycznie bez znaczenia, kiedy bratki przeniesiesz z donic do gruntu.... po prostu gdy będziesz potrzebowała miejsca na roślinki typowo letnie w donicach, wtedy bratki przenosisz do ogrodu :D
Taka altanka o jakiej wspominasz to faktycznie coś wspaniałego na letnie upalne dni.... u mnie na tarasie w upały jest po prostu patelnia..... zastanawiam się nad pełniejszym zadaszeniem, bo dach jest tylko nad częścią i taras jest bardzo nasłoneczniony...

Majeczko zrobiłam naprawdę sporo pracy, ale mnóstwo jeszcze przede mną.... na szczęście to co najpilniejsze juz zrobione :D Pozostałe to już na spokojnie, metodycznie .... Gwiazdnica i u mnie kwitnie.... na szczęście większość już wyrwałam, ale jeszcze miejscami wynajduję....
Kochana kawkę na powietrzu wypijesz na pewno już niedługo , mam nadzieję, ze dzieciaczki już wychorowały się na ten sezon i będziesz mogła więcej czasu poświęcić na swoje prace i przyjemności ;:196

Dziś wreszcie udało mi się cyknąć moją ogrodową wiosnę.... oto ona - sesja moich ulubionych Pickwicków :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Agnisiu śliczne te krokusiki ;:215
Ja oglądając zdjęcia krokusów ciągle się zastanawiam czy są krokusy w kolorze zbliżonym do niebieskiego ;:218 spotkałaś może takie :?
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Aga wiosna piękna ;:138 ;:138
wielkie brawa za porządki ogrodowe zrobiłaś kawał roboty ;:333
też jestem po zakupach do donic ale ja bardzo skromnie :(
nie chce latać i co wieczór je sprzątać bo jest jeszcze za zimno aby pozostały na dworze na noc

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Och jakie one piękne całe łąny... :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Agnieszko! Ależ cieszą te małe krokusiki, prawda? Moje bratki już w donicach (też drobne! ), ale nie miałam takiej przyjemności, żeby zjeść śniadanie na tarasie, jednak za zimno u mnie. Za to także wywożę zielsko z porządkowanych rabat, już nie mieści się w kompostowniku.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko takich typowo niebieskich nie widziałam, każdy jest z kroplą fioletu.... ale niektóre z nich mają tego fioletu niewiele i bardzo starając się, można je podciągnąć pod niebieskie 8-) :lol:

Uleńko u mnie dekoracje w donicach też będą skromne.... same brateczki.... i nie będę ich zabierała do domu, sądzę, że dadzą sobie radę, u ogrodnika stały na powietrzu już jakiś czas..... najwyżej jeśli zapowiedzą silniejsze przymrozki, to nakryję agro..
W ogródku faktycznie zrobiłam już najpilniejsze prace, ale jeszcze mnóstwo przede mną . Najgorsze to będzie wycięcie i wykopanie lilaka..... to wieloletnie już drzewko z masą odrostów..... nie będzie łatwo , eM się tym zajmie....ale pewnie nie będzie najszczęśliwszy z powierzonego mu zadania :evil: :;230

Kasiu niestety niewiele takich wieloletnich rozrośniętych kęp mi zostało ...... sporo krokusików wyginęło mi w czasie paskudnej zimy przed 3 sezonami, większość to zeszłoroczne nasadzenia, więc nie tworzą jeszcze ładnych zwartych kęp, tylko są pojedynczymi kwiatuszkami..... chwilkę potrwa, zanim stworzą ładne gęste plamy ...

Izo zawsze bardzo czekam na krokusy, lubię te drobniutkie kwiatuszki, które wnoszą tak dużo koloru do szarych po zimie ogródków :D Takie maleństwa, a tyle dają radości :D
U mnie dziś bardzo znaczne załamanie pogody..... po wczorajszym słońcu i cieple nie ma śladu.... jest bardzo zimno i wieje niesamowity wiatr..... ja dziś będę wysadzała bratki do donic....ale powiem szczerze, że aż mi się na taras nie chce wychodzić, tak jest nieprzyjemnie i zimno....
Zielsko niestety ma się świetnie po tak ciepłej zimie..... miało świetne warunki do przetrwania....
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aguś piękne krokusy,takie maleństwa,a dają tyle radości :D
Ja też mam u siebie na balkonie bratki,ale nie drobne,tylko duże:)
Wiatr dziś u mnie silny,ale jak na razie zero deszczu ;:222

Aguś potrzebuje roślinki zadarniającej na kawałek ziemi,gdzie nic nie chce rosnąć...jak uważasz,czy poduchy floksowe to dobry pomysł?

Pozdrawiam

:wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu myślę, że floksy będą wyglądały pięknie.... mi do głowy przyszedł też niski bodziszek, bardzo lubię te kwiatuszki.... są bardzo wytrzymałe i wspaniale się rozrastają .... i kwitną ślicznie i mają bardzo ładne zielone listeczki, a niektóre z nich przepięknie przebarwiają się jesienią ....
U mnie bratków drobnych niewiele, niestety nie było wśród nic zbyt dużego wyboru.... chciałam kupić żółciutkie, one są śliczne i bajecznie pachną.... niestety nie było.... więc kupiłam i drobniutkie i te większe, bo zależało mi na żółci....
U mnie też paskudne wietrzysko.... ale w tej właśnie chwili zaczęło kropić..... mam nadzieję, ze rozpada się i rzetelnie podleje ogródki....
Buziaki :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”