Nasiona Świerka, Jodły - Pytanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
radzioboss22
50p
50p
Od: 4 kwie 2009, o 09:08

Nasiona Świerka, Jodły - Pytanie

Post »

Witam, dostałem od znajomego podobno świetnej jakości nasiona świerka srebrnego odmiany kaibab, świerka pospolitego i jodły kaukaskiej, łącznie około 20tys nasion. Były one przetrzymywane na sucho, w związku z czym pewnie muszę je przygotować jakoś do siewu. Namoczyć, stratyfikować? Mógłby ktoś mi konkretnie odpowiedzieć na pytanie, jak je przygotować, a także w jakiej mieszance ziemi wysiac i na jaką głębokość? Znajdywałem już różne inf, i nie bardzo wiem w koncu co i jak. Po wysianiu chciałbym zrobić taką mini folie na zasiane nasiona otwieraną z przodu i z tyłu, żeby był przewiew. Z góry dziękują i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona Świerka, Jodły - Pytanie

Post »

Na pewno nasiona wymagają stratyfikacji, czyli przetrzymania w temperaturze do 5 st. Oczywiście o ile chcesz uzyskać w tym roku siewki, to musisz wysiać je do wilgotnego torfu z piaskiem (2:1) lub korą i następnie przez ok. miesiąc do 2 miesięcy stratyfikować w lodówce. Teraz temperatury są troszkę za wysokie aby je przetrzymać na zewnątrz i kiełkowanie wtedy będzie nierównomierne. Jak chcesz w tym roku mieć skiełkowane nasiona to raczej pospiesz się z wysiewem. Wtedy wysiewy wystaw na zewnątrz dopiero pod koniec kwietnia, najpóźniej w połowie maja. Postaraj się tez jakieś 2 tygodnie od wystawienia wysiewów przetrzymać je w jakimś chłodniejszym miejscu niż jest na zewnątrz, z temperaturą w granicach 10 - 15 st. Może to być piwnica lub jakaś komórka. Możesz również poczekać do jesieni i wtedy wysiać i pozostawić pod przykryciem na zewnątrz.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”