Witajcie
Z czym wg Was najlepiej komponują się jeżówki?
Trawy? Ale jakie? Niezbyt wysokie, by jeżówkowe główki wystawały ponad nie.
Byliny? Myśłałam najpierw o liatrze ale ona przeciez kwitnie wcześniej, więc by się rozminęły w terminach. Poradźcie proszę początkującej ogrodniczce
Ja właśnie chciałam połączyć z trawami, najlepsze byłyby jakieś rozplenice, bo są takie leciutkie, ale jedne za wysokie, inne za niskie...
A poza tym boję się , co będzie jak taka trawa się rozrośnie.
Może ktoś ma takie zestawienie z trawami?
Czyżby w górach najwcześniej jeżówki się budziły?
U mnie już zaczynają rosnąć.
Przesadzałam też jednoroczne jeżówki z mniejszych do większych doniczek i wymieniałam im ziemię. One też już rosną.
Jeżówek w ogóle nie okrywałam, ani nie kopczykowałam.
A jak Wasze wysiewy? Ja w tym roku popróbuję z odmianowymi. Ciekawe, czy w ogóle coś wzejdzie z nasion.
Ktoś Próbował wysiewać pełne, odmianowe? Były jakieś wschody?
Dziękuję za podpowiedzi. Ja po namyśle chyba posadzę z liatriami (mam białe i fioletowe) i z białą odętką Chyba, że uda mi się kupić jeszcze coś innego.
Moich jeżówek też jeszcze nie widać. W ziemi jeszcze nie grzebałam
Pozdrawiam.
Mariolu dziękuję za uwagę. Będę bacznie czuwać. Póki co odetka to świeży nabytek w ilości niewielkiej. Jak trza będzie to ją rozsadzę. Mam jeszcze gipsówkę. Może z nią?
Ja też myślałam o liatrii kłosowej "alba". Tylko ona dorasta chyba do 100cm, a moje jeżówki nie należą do wysokich...
Ma może ktoś takie zestawienie u siebie i mógłby się pochwalić doświadczeniami?
Witam.A ja będąc u wnusi w Londynie ,zebrałem nasionka jeżówki w parku ,wielkim parku.Nie wiem jaka to moze być odmiana ,ale w tym roku z pewnością wysieję..Patrząc na suche kwiatostany z nasionami ,wyglądała na większą niż nasza rodzima jeżówka.
O mały włos przeoczyłabym nowy wątek, ale już jestem... witajcie dziewczyny Może powtórzę pytanie, bo nikt nie zdążył mi odpowiedzieć....We wtorek skopałam sobie teren pod nowa rabatkę, ale myślalam, żeby trochę przemieszać ziemię z piaskiem i kupiłam ziemię kompostową. Czy jeżówki potrzebuja tego? Czy wystarczy sam piasek dla rozluźnienia?
Po 15 marca zaczynaja się wysyłki z zamówień przedsezonowych, więc na działkę w ten weekend w sam raz pojechać i coś przygotować...
A ja robiłam rozsąde jeżówki w zeszłym roku, nasiona były wysiane latem i przezimowalam ja w doniczkach na parapecie. Myślicie że mogę już ja posadzić do gruntu?