Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Post »

Majutek, witam słonecznie!
Przykro mi, że Basieńka chora... jak się dziś czuje? Mam nadzieję, że powolutku wraca do zdrowia.

Wiosna cudna, a wygrzewające się kociska leniwie urocze :)

Paczka z liliami - szczęka opada... jakie wielkie cebule i te kły! Mam przeczucie, że tegoroczne lato będzie jednym z piękniejszych na przestrzeni ostatnich lat.

Serdeczności!
A
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko tyle ciekawości u Ciebie wyczytałam i zobaczyłam, ze aż nie wiem od czego zacząć i na czym się skupić :lol:
Cebule lilii...... rewelacja ;:oj ależ ilość.... i piękne cebule..... och.... będzie się działo latem :heja aż się nie mogę doczekać :D
Wiosna w Twoim ogrodzie wybuchła cudnymi pięknymi kępkami..... krokusiki, cebulice.... kolorowo i ślicznie..... muszę koniecznie posadzić więcej wczesnowiosennych , bo u mnie tylko ranniki i krokusy..... a przecież jest taki wybór tych maleństw i wszystkie takie śliczne, a wiosną jesteśmy spragnieni każdego najmniejszego kwiatuszka.....
Jak tam Basieńka??? mam nadzieję, ze coraz lepiej, że dochodzi do zdrówka i Wojtuś nie zaraził sie od Niej???
Buziaki ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolejny słoneczny dzień minął w miarę znośnie. Basia miewała dzisiaj humory, ale za to wywietrzyłam ją chyba przeszło 2 godziny i od razu nabrała rumieńców. Troszkę pomagała dziadkowi i wujkowi sypać nawozy do rozsiewacza licząc worki na przyczepie, troszkę mnie pomagała zbierając suche liście z rabatek i oglądając jak budzą się roślinki z zimowego snu. A roślinki budzą się bardzo dobrze. Ich borówki zaczęły rosnąć, wrzosy zielone, tuje nie zżółkły, żonkile od Basi ładnie wypuszczają listki - ogólnie w krainie doniczkowców nie widać strat.
W mojej krainie doniczkowców niektóre róże poczynają sobie bardzo śmiało, nawet taki marny zdechlaczek jak Saint Exupery czy Greene Ice mają czerwone noski a moja roczna marketanka nawet nie straciła liści - chyba należy do zimozielonych ;:333
Zadołowane róże też widać się zabierają za rośnięcie i najwyższy czas je posadzić albo do gruntu albo do doniczek. Tylko kiedy jak za d..ą ciągle łazi mi taki krasnal ;:218

Grażynko zbytnich strat od tych wizytówek nie zauważyłam, większe szkody robią psie wizytówki :evil: ale jakoś musimy wspólnie egzystować na jednej przestrzeni ;:173

Obrazek

Jadziu też mi podkopują lub wykopują rośliny, a że to są moje koty i moje psy to jakoś się godzimy ;:173

Obrazek

Aga w tym miejscu słońca nie ma zbyt dużo bo tylko przed samym południem i późnym wieczorem. Jak iglaki podrosną to pewnie wcale tam nie będzie docierać słońce. Dzisiaj oglądałam ją i przyglądałam się okolicy, jakoś muszę te trawki uporządkować bo zrobił mi się tam bałagan ;:218

Obrazek

Aguś Basia do zdrowia wraca dość szybko, gorzej ma z odreagowaniem bycia bez mamy - całe wieczory są pełne wrzasków i fochów, a wszystko to dzieje się nad moją głową. Nie wyobrażam sobie życia w bloku ;:202
Lilii dojechało 20 odmian, dobiła do bardzo fajnej liczby 80 i robię się chyba zbieraczem ;:306
I wiosna i lato będą bardzo kolorowe, już się nie umiem doczekać ;:65

Obrazek

Agnisiu robi się coraz bardziej kolorowo, z każdym dniem kwitnie coraz więcej kwiatków. Uwielbiam taki czas kiedy przyroda budzi się do życia i każdy dzień przynosi jakąś nowość. ;:167
Basia zdrowieje, a Wojtek jest zawsze zasmarkany, ten typ tak ma do czasu aż mu wytną trzeci migdał, chyba potem mu się poprawi. :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Maju piękne białe krokusy:)
Zdrówka dla wnuczki ;:108
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję ;:196
A te krokusiki miały być żółte bo to są z Zakątka Goldiego ;:218 chyba będę je wymieniać na odpowiedni kolor :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Majka luknij - http://www.plantes-et-jardins.com/cat3/ ... e=list&p=1
Szkoda tylko że ceny takie zaporowe.
Ale kupiło by się co nieco, no nie....... ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Z opinią o kocich wizytówkach całkowicie się zgadzam. Kot sąsiadki Drendek (dla niej Puma :wink:) zaznaczał wszystko w moim ogrodzie-od jałowców i tuj począwszy na oknach skończywszy. Nie ma po tym śladu (kot poddany zabiegowi, a zapach w końcu wywietrzał :roll:). Pies brata tylko raz zaznaczył pojedynczą tuję-czarna. Powinnam to wyciąć, ale z czystej złośliwości zostawiam, żeby mieć odpowiedź na pytanie, dlaczego pies nie może zażyć swobody w ogrodzie :twisted:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Grażka Ty kusicielko .W F tylko parę tych pięknotek jest ,a ja zamówiłam Chantal Merieux ,bo jakoś mi tak przypadła do serca .Dobrze ,ze więcej ich nie było :;230 Majka no cóż znów przesadzanie się szykuje
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dzieci chyba bardzo chore :( Oby Ciebie nie dopadło...
Pogoda dziś była doskonała do pracy, posprzątałam jedną rabatę. Mam już 4 takie, a do uporządkowania jedynie 5 następnych i warzywnik. Niechybnie lipiec mnie zastanie przy tych porządkach :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewcia, to tak jak mnie ;:306
Ja też porządki mam odstawine na bok ;:136
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie o późnej porze ;:7 ledwie żyję z przemęczenia bo to i w domu porobić jak z Basią siedzę, a potem biegusem jak najwięcej rabat uprzątnąć. Ale jakoś zbliżam się ku końcowi, ale tylko rabat z różami, jutro ostatnia i oprysk miedzianem całego ogrodu łącznie z drzewami owocowymi. No a potem reszta liści pozgrabiać, pozbierać i spalić, no i pewnie koszenie trzeba będzie zacząć, jak popada oczywiście. :roll:
Nie mam czasu pooglądać co wyłazi czy rozkwita, zrobiłam tylko jedno zdjęcie i to takie liche ;:174

Obrazek

aha, przyszła paczka z bylinami bo oczywiście kilka sobie zamówiłam. Przyszło to co zawsze czyli podsuszone roślinki w sfilcowanym torfie ;:223 i czego ja się spodziewałam ;:223
Teraz się moczą a jutro muszę wypłukać ten torf i posadzić do kompostu zmieszanego z dobrą ziemią, może do pełni sezonu nabiorą sił do rośnięcia. ;:218

Grażynko nawet nie wchodzę z braku czasu, jak będą deszczowe dni to sobie pooglądam coś tam wypatrzyła ciekawego ;:219
Ewuś Basia zdrowieje, ja ciągle zdrowa ale kompletnie brak mi czasu, usiłuję zrobić wszystko i powoli jakoś mi idzie, dzisiaj wykorzystałam dziadka do opieki a ja poszłam sprzątać, a potem pranie, gotowanie, sprzątanie, ot wiadomo jak to rodzina ;:4
Jadziu muszę parę kępek krokusów poprzesadzać, dzisiaj nawet udało mi się opisać aż 2 kępki :;230 za to białych mam całe mrowie porozrzucane pod jodłą w szczycie i chyba będę w wolnym czasie jak zaczną zasychać wybierać z tych róż, lilii, przetaczników i macierzanek bo wyrastają w samych środkach :roll:
Monia ale Ty zajmujesz się reorganizacją ogrodu czyli czynnie działasz na ile pozwala Ci czas ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Majka wydaje mi sie ,że trzmielina bardzo źle wygląda po tegorocznej zimie .Chyba w takim stanie jeszcze nigdy nie była .Listki wprost przesuszone od tych mroźnych wiatrów to samo niektóre liście niezapominajek .No to większość bieżących prac masz zrobionych .szybka jesteś
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A, na tym zdjęciu są młodziutkie sadzonki trzmieliny, zapomniałam je przyciąć jak sprzątałam. Ta moja wielka na siatce wygląda wspaniale, ruszyła z rośnięciem jak głupia, a teraz muszą ją mocno przyciąć. Może córka zrobi sobie jakieś sadzonki.
Dzisiaj spotkałam nawet dość sporo siewek niezapominajek, jak popada to będę rozsadzać maluchy po ogrodzie. :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

No tak... Z tym czasem właśnie gorzej ;:224
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten problem dotyka chyba nas wszystkie :roll: a tak wcześnie wiosna zawitała a my ciągle w pośpiechu ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”