Wymarzony ogród Moniki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki cz2

Post »

Monia, chyba Twoja fryzjerka i moja były na tym samym kursie, bo ja też mam obcięte włosy na 2 schodki. Ale moja całe szczęście zostawiła odpowiednią długość i związuję włosy bez problemu. Może teraz taka moda?
Jeśli chodzi o jałowce to albo je od razu wywal, albo zostaw tak jak sa. Nie wróżę im nic dobrego. Mnie własnie czeka wycięcie 3 14 letnich. Na dole są już całkiem łyse.Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby posadzenie szmaragdów. A potrafią urosnąc olbrzymie. Ja mam takie 6 metrowe.Sadziłam je co 70 cm.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Januszu- 25 lat na emeryturze- nie miałabym co jeść, ZUSu nie stać na tak żywotnych emerytów :;230 69 do emerytury, do tego 25lat.. nie celuję tak wysoko, więc iglak może być słabszy :;230
Gosiu- szmaragd 6m ;:202 To po co ja czytam info o roślinach na ZZSP, skoro tam podają docelową wyskość 3m ;:223
Fryzjerka, u której miałam nieszczęście dziś być, chyba nie była na szkoleniu, bardziej to wygląda na jakieś zaćmienie ;:145 Masz szczęście, że możesz spiąc włosy (widocznie Twoja jednak się szkoliła :wink: )- ja teraz ledwo to robię, a trzeba pewno przyciąć mysi ogon, więc cofam się ok 2 lata i nie mogę się nadal z tym pogodzić- tak już się cieszyłam.. To nie może być taka moda- litości! Zacznę się bać fryzjerów już kompletnie.. Może to i jest jeden ze sposobów cięcia, ale włosów kilka razy lepszych, niż moje.. Najgorsze jest to, że opowiadałam jej w trakcie wizyty, że byłam kiedyś tak podcięta na schody i byłam bardzo niezadowolona bo miałam mysi ogon i brak łagodnego przejścia w cieniowaniu i czułam się okropnie- nie słuchała mnie..?!? Nie mogę jej darować tego, co mi zrobiła, a sobie głupoty- że naiwnie myślałam, że skoro mówię że tylko podcięcie końcówek to tak zrobi- a nie rzeźnię na głowie.. Mam spory kompleks na punkcie włosów- cienkie, słabe, zależy mi na w miarę dobrym podcięciu, a teraz się czuję, jakbym wpadła do stodoły i krowy by mnie obgryzły ;:145
Skoro mam te jałowce, to szkoda mi ich wyrzucać- rosną z tyłu domu, za garażem, zasłonięte krzewuszką- nie będą się rzucać w oczy.. :uszy a i tak przed nimi coś posadzę niższego, więc niech sobie zostaną. Ciężko jest mi wydawać wyroki na rośliny :(
Patrząc jednak na ogromną zmianę w wyglądzie na przestrzeni niecałego roku i być może w wyniku moich niedopatrzeń- zaczęłam intensywniej myśleć o iglakach na front. Chce coś =, czego nie trzeba formować, rośnie zdrowo i nie zrobi mi takiego psikusa za chwilę od posadzenia.
A cis robusta w perspektywie lat będzie wyglądał ok.. ?Już chyba wkurzają mnie te rabaty przy schodach i nie mam ochoty ich wymyślać ;:199
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Głowa kiepsko oskubana przez fryzjerkę, ale staram się nią ruszać ogrodowo.. ;:333 Kolejne przemyślenia nt rabat planowanych symetrycznie przy schodach wejściowych..
Nadal uważam, że potrzebuje cos strzelistego- po każdej ze stron jakiś wyższy punkt, z niższymi roślinami w dalszej części rabaty. Jednak powoli odchodzę od pomysłu iglaka.. Na żaden nie mogę się zdecydować;:131
Może posadzę obustronnie lilaka Palibin szczepionego na pniu? Jesienią widziałam bardzo ładne, szczepione na ciekawej wysokości i co prawda korony nieduże, ale ładnie zagęszczone.. Gdybym do tego dodała dołem jakiegoś liściaka- niech by nawet został berberys Kobold i uzupełniłabym to iglakami, jak pierwotnie planowałam (kulka cyprysika filifera nana i jakieś iglaste płożące coś..), to może też nie byłoby źle wizualnie..? Odpada tutaj problem nadmiernej wysokości i szerokości po latach..
Planowałam 1szt Palibina na rabacie po lewej stronie, ale za zakrętem domu- bardziej w stronę wykuszu, jednak może pomysł z 2 sztukami obustronnie przy schodach też nie jest zły..? Zamiast tej jednej sztuki przy wykuszu.. a może nie zamiast- a dodatkowo, to jeszcze do przemyślenia..
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

00.32
Już chyba wkurzają mnie te rabaty przy schodach i nie mam ochoty ich wymyślać ;:199
A w niecałe 4 godziny później masz nowy plan na te rabaty :;230 Jesteś SŁODKA ;:196
Nie mam symetrycznych rabat przed wejściem, ale obok wejścia i owszem. Chciałaby, by było tam cały czas zielono, jednocześnie nie brało światła, więc posadziłam kosodrzewinę i wierzbę iwę. Rosną tam również m.in. róże okrywowe. I jestem zadowolona. Co do liściaków musisz pamiętać, że one też lubią rosnąć dość spore, a w zimie i wczesną wiosną są ... łyse. Lilaki są bardzo ładne, ale głównie jak kwitną. Gdyby jednak dobrać im odpowiednie towarzystwo ;:224
Włosy to masz chyba coś jak ja i obecnie także jestem na etapie zapuszczania, by móc je spiąć. Ale na razie wychodzi jedynie mini miotełka jak u rocznej dziewczynki ;:224 :;230
Uważam także, że powinnaś więcej spać, bo nie masz powodów, by było inaczej ;:124
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Możesz też zajrzeć do wątku Ursulki, ma fajne pomysły ogrodowe... i ciekawie ... gęga :;230
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- taka zmyłka wyszła trochę z tymi rabatami :wink: ale jakoś tak samo do głowy przyszło..
Ten lilak wg opisu to miniaturka, poza tym przycina się go- a ja liściaków nie boję się ciąć, w przeciwieństwie do iglastych.. więc w razie czego można ograniczać wielkość kulki. Dokładnie w tym kierunku rozmyślałam, że skoro liściasty pogubi liście to zimą też coś powinno być- stąd pomysł na pozostawienie reszty planowanych roślin- iglasta kulka i iglaste płożące, mam plan tez posadzić tu zimozieloną trawię- owies wieczniezielony.. Więc tak zupełnie łyso by nie było.. Muszę zerknąć do Twoich starszych wątków na zdjęcia ogródka bo jak przez mgłe przypominam sobie front.. Pamiętam górkę z serbami i pergole, oraz liściasty płotek przy warzywniku.. O ile wiem, to iwa też jest kulką- koniecznie sprawdzę, jak to się prezentuje!
Ewuniu- ja w wątku Ursulki już urzęduję ;:196 To natchnienie tam zaczerpnięte pchnęło mnie w październiku do sklepu po lilie- zrobiłam furorę, wpadając z błędnym okiem i kupując ostatnie sztuki tuż przed listopadem :;230

Piękny dzień dziś- słonecznie i cieplutko ;:oj Podobno prognozy pokazują, że weekend będzie deszczowy- cudownie.. jedyne dwa dni, w których można się zrelaksować w ogrodzie lub na spacerze i oczywiście muszą być do kitu :evil: Może się nie sprawdzi..tak samo jak straszenie jakimś śniegiem- no wolne żarty!

Mój pomysł na kulki z lilaka Palibin szczepionego coraz bardziej do mnie przemawia i będzie chyba lepszy, niż iglak, który może zachorować, a jak się zbytnio rozrośnie to będzie kłopot bo ja nie umiem ciąc iglaków.. Tzn przycinam czasem thuje, ale średnio jeszcze mi wychodzi robienie zgrabnego kształtu- a nie chcę przed wejściem mieć iglastych kartofli ;:223
To co- gdybym nogi palibina uzupełniła zimozielonymi, to powinno być w miarę ok chyba..
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

;:215 Powinno być
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Mam na imię Asia, czasem mówią mi Lesia :wink: obie formy dopuszczalne, może też być JLG.
Gosia Margo2 brutalnie napisała to co ja chciałam powiedzieć dyplomatycznie - kolumnowe jałowce po jakimś czasie robią się łysawymi drapakami... obojętnie ile się o nie dba. (Ja mam 4-5 letniego, co roku pryskany Promanalem i chyba go wytnę w tym roku...). Dla spokoju sumienia możesz prysnąć na grzyba, ale wydaje mi się, że to nie wiele zmieni...

Włosy odrosną ;:168 nie martw się.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, słoneczne dzień dobry!

Czytam, że humor zniżkuje po wizycie u fryzjera... jak ja nie znoszę takich zapędów. Cenię sobie takiego fachowca, który robi mi na głowie to, co chcę, bez nadmiernych ciągot do cięcia bez umiaru... jeszcze takie dwa schody o których piszesz, wrrr... ale nie martw się... oby Twoja fryzjerka wyprowadziła włosy we właściwym kierunku, odrosną!

Moniko, co do iglaków przy wejściu, to ja mam jałowce chińskie - rosną dość powoli, stanowią zwartą, przyzwoicie szeroką bryłę i nie podsychają. Jedyna wada - ich igły są kłujące.
Jak się zapatrujesz na odejście od symetrii i posadzenie po lewej stronie wejścia (patrząc od furtki) ładnego liściaka? Nie mam na myśli krzewu, ale zgrabne drzewko.

Pozdrowienia i dobrego humoru życzę!
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Ewuniu- ;:196 Myślisz..? Pokazałam Mężowi wstępny plan, i poszedł całkowicie na łatwiznę- "mam do ciebie zaufanie i zdaje się na ciebie".. Nooo- dobra rada złota warta ;:14

Asiu- Lesiu, dzięki za podpowiedz ;:196
Martwie się tymi głupimi jałowcami.. A jeszcze kilka lat temu mówiono, że to skyrockety chorują, a Blue Arrow jest zdrowszą odmianą ;:223 Mimo wszystko spróbuje powalczyć.. topsin kosztuje 7pln.. a nuż się uda.. Mam tyle pustych miejsc do obsadzenia, że na razie szkoda mi wyrzucać to, co mam. jak wspomniałam- rosną z tyłu domu, więc niech najwyżej postraszą jeszcze rok-dwa, a zawsze to jakaś zapchajdziura będzie tymczasowo :wink:
Ja muszę kupic rośliny na kompletnie pusty front- tył musi poczekac na lepsze czasy.
Jutro idę do swojej fryzjerki na poprawkę. Dziś obejrzałam moją fryzure i chyba jestem w stanie dopatrzeć się myśli przewodniej- gdyby się udało, to byłaby nawet fajna fryzura- szkoda tylko, że boki mam poskubane, jakby mnie ktoś pogryzł a z tyłu dziura wycięta.. :evil: Coś się z tego pewno da zrobić, ale szkoda mi tylu miesięcy zapuszczania. Oczywiście, że odrosną- ale zapuszczałam do kucyka czy warkocza, no i na jakieś podpięcie na ślub koleżanki- trzeba zmienić plany.. ;:124 najbardziej mnie wkurza, że w pracy wole mieć spięte włosy, a teraz mam z tym kłopot.
Agnieszko- bardzo słoneczne, prawda ;:oj Jest pięknie i nie zgadzam się na deszczowy weekend :?
Jutro idę na pogotowie fryzjerskie :wink: Widzę jakiś kształt fryzury, więc pewno coś podratuje- ale nienawidzę takich akcji- na siłę muszę skrócić i przejść na fryzure, której nie planowałam. Miało być tylko skrócenie końcówek :evil: a nie dość, że tracę 10cm z długości to zmienia się kształt- jednak nie ma innego wyjścia, stało się..
Zobacz na wstępną wizualizację z palibinami.. może tak.. całkiem mi się podoba. Mam tez mieć rabatę przy samym ogrodzeniu, między furtką i bramą- myślałam, żeby tutaj dać nisko rosnąca iglasta kolumnę..

Wklejam wstępną wizualizację wejścia. Nogi palibina niedopracowane- wstępnie planuję na pewno cyprysik filifera nana i jakiegoś płożącego iglaka, trawy owies wieczniezielony. bardzo pod pieńkiem lilaka widzę liatry.. Zastanawiam się and hostami, może zgodnie z radą Agnieszki aguniady mała hortensję bukietową białą. To jeszcze do przemyślenia na spokojnie, ale potrzebuję najpierw główne kwestie zdecydować, a później dopracować byliny..

Obrazek

Obrazek

To takie wstępne, niepełne rabaty- tak tylko orientacyjnie do poogladania :D

U Mamy w ogródku obudziło się zapomniane fioletowe krokusiątko- z cała rodziną szczypiorków ;:oj
Obrazek

Obrazek

Kolejna stokrotka.. Na forum macie piękne trawniki, a ja jako dziecko Tacie w trawie ciągle sadziłam stokrotki- teraz mamy całe poletko, które uwielbiam przez sentyment- jak to ładnie (dla mnie) wygląda w maju.. To poniekąd wspomnienie wyjazdu z Babcią do Nałęczowa, jak miałam 6 lat- tam przy pałacyku trawnik był cały w stokrotkach- oczywiście tych drobnych subtelnych- jednak jak byłam mała i sadziłam stokrotki, to jakoś nie zauważyłam różnicy :;230
Obrazek

Rododendrony dziwne- jeden, który ma od zawsze beznadziejne liście, a kwitnie corocznie bardzo obficie
Obrazek
Kupiłam osmocote do rododendronów, ale czytałam na forum o helacie żelaza i musze poszukać- podobno bardzo dobrze odżywia. Tylko czy łączyć jedno z drugim..? Planuję też podsypać świeżą kwaśną ziemię, żeby poprawić pH..
Pozostałe krzaki mają zdrowe liście, za to na 4 krzakach jest jeden kwiat- więc ćwierć kwiatka na krzaczek ;:223
Obrazek

Przy wejściu do domu u Mamy jest krzak mahonii i poletko krokusików
Obrazek
Tuz obok tego miejsca jest niby kawałek trawnika, ale co roku beznadziejny, a jesienią dodatkowo przeorany przez gazowników- planuję zlikwidować ten kawałek i dosadzić mahonie-będzie większa kępka.

Dziś do skrzynki wrzucił nam listonosz katalog Obi ogród- chyba na moje nieszczęście.. Rosliny, meble ogrodowe- normalnie oczopląs. nawet kosiarki wzbudzają emocje :;230
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Monisiu, ja podobnie jak Agunia odeszłabym od symetrii. Lilaka (lub inne liściaste) zostawiłabym po prawej (przy bramie garażowej, a po drugiej może jednak iglaka.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A może posadzić tam bukszpan strzyżony na kulkę, albo stożek. Ale żeby był efekt od razu, to trzeba by kupić wieeeloletniego, bo one strasznie powoli rosną ;:131 . Ale za to są zimozielone i zawsze ładnie wyglądają ;:65 . No i nie imają się ich ani robaki ani choroby.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Moniko, trafiłam dopiero na 7 stronę, ale to na pewno szczęśliwa 7 :D
Czytam o różnych relacjach związkowych i myślę sobie, że najważniejsze, że zainteresowanym to odpowiada.
Plany i projekty bardzo obiecujące. Życzę, by wszystkie udało się zrealizować. Łącznie z tymi 10 ;:306 roślinkami.
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Iwonko- serio? Bez symetrii.. :? Nie wiem sama- na razie jakoś najbardziej czuję potrzebę symetrii przed wejściem akurat przy schodach. Poustawiam jeszcze w puzzlach różne wersje, ale cały front domu symetryczny, i jakoś tak mi bardziej gra.. Wygląda na to, że nudna jestem :wink:
Te rabaty przy schodach nie są same w sobie symetryczne- ta po prawej jest mała, a po lewej stronie duża, zakręca za dom w stronę wykuszu i na niej planowałam posadzić iglaka, ale na samym rogu domu. Więc to nie będą dwie małe symetryczne rabatki- tylko jedna mała, a druga duża, z lustrzanym odbiciem małej, plus sporo innych roślin. Jakos przywiązałam się do tej myśli ;:223 a zupełny brak symetrii w tym miejscu chyba by mnie męczył..
Ja wiem, że parzystości źle wyglądają na rabatach, ale co zrobić, jak tutaj mi to po prostu się podoba ;:131 Może jeszcze przespie się z tym problemem :uszy
Jolu- nieeee, tylko nie strzyżone, a już na pewno nie przed wejściem- gości musiałabym wpuszczać garażem :;230 Mam kłopot z łapaniem symetrii na bokach jednego krzaka, a co dopiero na 2 sztukach. To by była wizualna katastrofa ;:223
Justynko- witam serdecznie w nowej odsłonie, 7 to moja ulubiona liczba ;:196 Wygłupił się tą dziesiątką, prawda :lol: Ale w chwili, gdy to mówił- to wierz mi- był całkiem serio ;:306
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Moniś-ja myślę, że symetrycznie będzie bardzo dobrze, ale lilaki tylko w maju będą robiły wrażenie, ja bym tam zostawiła coś na pniu-może wierzbę hakuro, albo jakieś kulki iglaste na pniu. Tylko co ;:173 Widzisz-ile osób tyle opinii :D Różyczki pienne są piękne, a zimą można im ładne cukierkowe chochoły robić :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”