Galeria.Dalie Stanisława cz.2
- mirdem
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie Stanisława cz.2
Raczej nie w tej mojej nie ma nic z pomarańczu 

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
To w takim razie poczekajmy do następnego kwitnienia i obfotografujesz ja ze wszystkich stron - może wtedy uda się ustalić, co za jedna...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Wrócę jeszcze na chwilę do ogrodu p. Andrzeja z Łaz, aby nawiązać do nadchodzącego sezonu ogrodowego, chociaż do sezonu daliowego jeszcze daleko, daleko...
Wkrótce Stanisław rozpocznie wysyłkę zamówionych karp, a to zawsze budzi dreszczyk emocji i domysłów, co też z tego, co dostaniemy, wyrośnie i zakwitnie... Wybraliśmy wg naszego gustu najpiękniejsze okazy, więc na pewno w tym roku w naszych ogrodach pod koniec lata będzie kolorowo,
wesoło i najładniej w okolicy. A że dalie wszystkie są piękne możemy mieć pewność, że zachwycą nie tylko nas, ale wszystkich oglądaczy...

Faraon

Babylon Purple

Babylon

Rothesay Reveller

Pooh

Mingus Randy F.

Lisonette

Sabrina

Prince Vailant

Orfeo

Primaner

Kenora Frills

Hamari Katrina

Samourai

Kan-U

Ramona

Andre

Anatol

Wiener Blut

Pop Stretton

Gerling's Explossion

Yellow Sunburst

Aprila Philosophie

Gertrude Martinek

Masurao

Roots

Mister Frantisek Peterka

Johanna Preinsdorfer
Wkrótce Stanisław rozpocznie wysyłkę zamówionych karp, a to zawsze budzi dreszczyk emocji i domysłów, co też z tego, co dostaniemy, wyrośnie i zakwitnie... Wybraliśmy wg naszego gustu najpiękniejsze okazy, więc na pewno w tym roku w naszych ogrodach pod koniec lata będzie kolorowo,
wesoło i najładniej w okolicy. A że dalie wszystkie są piękne możemy mieć pewność, że zachwycą nie tylko nas, ale wszystkich oglądaczy...

Faraon

Babylon Purple

Babylon

Rothesay Reveller

Pooh

Mingus Randy F.

Lisonette

Sabrina

Prince Vailant

Orfeo

Primaner

Kenora Frills

Hamari Katrina

Samourai

Kan-U

Ramona

Andre

Anatol

Wiener Blut

Pop Stretton

Gerling's Explossion

Yellow Sunburst

Aprila Philosophie

Gertrude Martinek

Masurao

Roots

Mister Frantisek Peterka

Johanna Preinsdorfer
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Witam wszystkich miłośników dalii. jestem nim również, od ubiegłego roku. jestem zachwycona tymi kwiatami, juz teraz nie moge sie doczekac ich wysadzania. Chciałabym jednak dopytać sie bardziej doświadczonych ogrodników o terminy.W ubiegłym roku wysadzałam bulwy prosto do gruntu w maju, ale kwiaty były dopiero w siorpniu. Podobno mozna przyspieszyć kwitnienie wysadzając bulwy najpierw do doniczek. kiedy nalezało by to zrobic? Z góry dziękuję za informację.
Witaj Kseniu,
można wysadzać karpy do doniczek w domu lub szklarni już teraz - bardzo dobra pora. Po 15 kwietnia posadzić je do gruntu, ale trzeba zabezpieczać przed przymrozkami, które jeszcze wtedy są możliwe. Dalie nie tolerują przymrozku. Posadzone w drugiej połowie kwietnia zakwitną w drugiej połowie lipca, a więc sporo wcześniej niż wysadzone w maju i nie podpędzane.
można wysadzać karpy do doniczek w domu lub szklarni już teraz - bardzo dobra pora. Po 15 kwietnia posadzić je do gruntu, ale trzeba zabezpieczać przed przymrozkami, które jeszcze wtedy są możliwe. Dalie nie tolerują przymrozku. Posadzone w drugiej połowie kwietnia zakwitną w drugiej połowie lipca, a więc sporo wcześniej niż wysadzone w maju i nie podpędzane.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie,
Właśnie to wczoraj zrobiłem
Ciekaw jestem czy bulwy przetrwały w na tyle dobrym stanie że coś z nich wyrośnie, to moje pierwsze przechowywanie karp.
Właśnie to wczoraj zrobiłem

Tomku,
jeśli nie były schowane nazbyt mokre lub w wilgotnym miejscu, będzie dobrze - na pewno przetrzymały zimę. Może teraz bulwy nie wyglądają atrakcyjnie - za to jak zakwitną będą piękne!
jeśli nie były schowane nazbyt mokre lub w wilgotnym miejscu, będzie dobrze - na pewno przetrzymały zimę. Może teraz bulwy nie wyglądają atrakcyjnie - za to jak zakwitną będą piękne!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Też jestem dobrej myśli, miały sucho i chłodno. Są lekko pomarszczone, ale to pewnie nie tragedia ;) Podzieliłem całą karpę na poszczególne bulwy, i włożyłem do doniczki te które moim zdaniem miały oczka. Uczę się tego więc spodziewam się wszystkiego 

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Obawiam sie jednak wysadzenia dalii do gruntu po 15.04. Mieszkam na dolnym śląsku, okolice gór i tu przymrozki są jeszcze spore. Czy przetrwaja gdy je okryję?
Planuję wsadzic moje bulwy do doniczek w tym tygodniu. Mam przeszklony ganek, w którym chcę je zostawic. jest tam duzo słońca i w dzin jest cieplutko. W nocy raczej temt nie spadnie do 0, ale czy te róznice temperatur im nie zaszkodzą? Pozdrawiam
Planuję wsadzic moje bulwy do doniczek w tym tygodniu. Mam przeszklony ganek, w którym chcę je zostawic. jest tam duzo słońca i w dzin jest cieplutko. W nocy raczej temt nie spadnie do 0, ale czy te róznice temperatur im nie zaszkodzą? Pozdrawiam
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Dla niewtajemniczonych termin sadzenia wg.kalendarza biodynamicznego przypada w tym miesiącu od 10.do 23
Natomiast w kwietniu od 5 do 17
Natomiast w kwietniu od 5 do 17
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muszę czarnymi "bykami" na kalendarzu zaznaczyć
dziękuję, a Ty z jaką datą przystąpisz do sadzenia?

- man211
Ja właśnie wg.biodynamicznego kalendarza posadziłem dzisiaj pierwsze dalie do doniczek.
9 odmian właśnie otrzymałem od hodowcy z Czeskiej Republiki.
9 odmian właśnie otrzymałem od hodowcy z Czeskiej Republiki.
Pozdrawiam Grzegorz
- man211
Ewo - To są odmiany z Czech dziś posadzone jak wcześniej pisałem .
Zobaczymy co z tego wyrośnie
1 CAFE AU LAIT
2 CLYDE?S CHOICE
3 JOCONDO
4 MANHATTAN ISLAND
5 MEDITERANNEE
6 ROSE JUPITER
7 SIR ALF RAMSEY
8 SURPRISE
9 WINKLE COLONEL
Zobaczymy co z tego wyrośnie

1 CAFE AU LAIT
2 CLYDE?S CHOICE
3 JOCONDO
4 MANHATTAN ISLAND
5 MEDITERANNEE
6 ROSE JUPITER
7 SIR ALF RAMSEY
8 SURPRISE
9 WINKLE COLONEL
Pozdrawiam Grzegorz
Kseniu,
Stanisław mieszka właśnie na Dolnym Śląsku - ale fakt, zdarzało się, że posadzone sadzonki ściął mu przymrozek, a nawet mróz - jak jednak wiadomo, pewność to możemy mieć po zimnych ogrodnikach ...
Jeśli nie masz bardzo dużo dalii wystarczą duże butle po 5 litrowej wodzie mineralnej, które świetnie zabezpieczą dalie przed przymrozkami. Łatwe w obsłudze - na dzień można odkryć - i nie kosztowne.
Stanisław mieszka właśnie na Dolnym Śląsku - ale fakt, zdarzało się, że posadzone sadzonki ściął mu przymrozek, a nawet mróz - jak jednak wiadomo, pewność to możemy mieć po zimnych ogrodnikach ...
Jeśli nie masz bardzo dużo dalii wystarczą duże butle po 5 litrowej wodzie mineralnej, które świetnie zabezpieczą dalie przed przymrozkami. Łatwe w obsłudze - na dzień można odkryć - i nie kosztowne.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara