Dalekowschodnie mammillarie Marka L

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalekowschodnie mammillarie Marka L

Post »

Znowu piękne fotki. ;:oj

Coś mi się wydaje, że jednak prośby i monity odniosły skutek, częstotliwość wizyt i zamieszczania fotek wzrosła niezmiernie... :D

W każdym razie jak już się zdecydujesz coś nam wkleić to klękajcie narody - ale i masz co pokazywać a sprzęt do fotografowania tez pierwsza klasa. :)

A co do firm rozprowadzających nasiona to zgadzamy się w 100% - bo i latami razem zamawialiśmy. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja chyba nikogo nie zaskoczę, jak napiszę, że fotka medio najładniesza ;:170
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Przemek,wiadomo,że tak powiesz, ;:108 bo to są Twoje ulubieńcy,jak dla mnie to mammillarki są też ;:215
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marek L pisze: Mammillaria guelzowiana

Obrazek
Jak jest z częstotliwością i intensywnością kwitnienia tych form wielkokwiatowych? Przy kwiatach tej wielkości to wiele innych rodzajów może się zawstydzić. Temat chodzi mi po głowie i widzę ze tu w kolekcji one występują jak one się sprawują na tle tych "wianuszkowych"...
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Ach, mamilarek czar ;:173
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

Phacops pisze: Jak jest z częstotliwością i intensywnością kwitnienia tych form wielkokwiatowych? Przy kwiatach tej wielkości to wiele innych rodzajów może się zawstydzić. Temat chodzi mi po głowie i widzę ze tu w kolekcji one występują jak one się sprawują na tle tych "wianuszkowych"...
Te wielkokwiatowe kwitną każdego roku ... ba- nawet często powtarzają kwitnienie. Może ilość kwiatów w stosunku do mammillarek drobnokwiatowych jest mniejsza ale i wydatek energetyczny na wyprodukowanie takiego kwiecia jest ogromny.
M.guelzowiana kwitnie także wiankiem a że ma kwiaty o średnicy 5-7 cm to czasem nie widać roślinki. Może wianek nie jest tak liczny jak u m.matudae która umie otworzyć na raz kilkadziesią kwiatów ale te kilka - kilkanaście szt. na raz zakwita.
Do tego później jeszcze po kilka kwiatów utrzymuje przez ok. miesiąc.
Inne wielkokwiatowe jak m.theresae , m.goldii , m.saboae niestety kwitną kilkoma kwiatami i tu trudno mówić o wiankach
ale za to ta wielkość :D do tego u mnie najczęściej jeszcze powtarzaja kwitnienie jesienia ale mniej intensywne.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Marek L pisze:M.coahuilensis to fajna miniaturka z ogromną rzepą .... kwiaty może nie szczególne ale malutki pęd i wielgachna rzepa zawsze zwrócą uwagę ....szczególnie jak przy przesadzaniu ją się troszkę wyniesie nad substrat
Wyguglałam ją sobie i rzeczywiście pietrucha ;:oj jak się patrzy...aj jak ja lubię buraczane kaktusy ;:173...tak na marginesie gdyby nie Twój podpis pod zdjęciem to byłaby moja kolejna wpadka identyfikacyjna ;:60 bo.... skojarzyłam ją ( :lol: znów ;:14 ) z eskobarką...tym razem abdita mi się nasunęła.
Marek L pisze:Hmmm. z mazowieckiego to nie tak wiele ..... samochodzikiem to 3 godz i jesteś .... a jak bardzo szybko samochodzikiem to w 2 godz. się wyrobisz.... a jak mieszkasz gdzieś od strony wschodniej lub południowej województwa to jeszcze szybciej
Nie ma się co zastanawiać ... jak wyniosę kolekcję to zapraszam
Nawet gdybym wstawiła tu wszystkie emotki wyrażajace radość i wdzięczność to i tak byłby to mizerny procent tego jak bardzo jestem wdzięczna za zaproszenie(nawiasem mówiąc sama się po części bezczelnie wprosiłam ;:131 ) ale cieszę się ogromnie, że będę mogła na własne oczy cuda zobaczyć ;:oj

Oryginalne to nie bedzie ;:185 ale muszę powtórzyć za innymi- fotki pierwsza klasa ;:215
Guelzowiana jest świetna ;:173
Od jakiego rozmiaru kwitną?... bo mam a nie chciałabym się paść na darmo nadzieją bezpodstawną :wink:
Longimamma wpadła mi w ubiegłym sezonie w jakąś dziwną stagnację(zresztą nie ona jedna, jeszcze zephyranthoides i rubrograndis) nie pobierały wody i nie pompowały się jak należy...o kwiatkach nawet nie wspominając a przeszło im pod koniec sierpnia...akurat chłepnęły wody ze dwa razy przed zimowaniem :roll:
Zephyranthoides nic nie miała w korzeniach bo sprawdziłam, dwóch pozostałych już nie wywalałam z substratu ale nie wiem o co im szło...spotkałeś się może Marku z czymś takim?
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Jaka piękna carmeanka! ;:oj Ona faktycznie jest taka żółciutka? ;:oj Nie mam takiej buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ;:223
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Ale masz czekoladkę, takiej nie ma nikt ;:224 :roll:
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martada pisze: gdyby nie Twój podpis pod zdjęciem to byłaby moja kolejna wpadka identyfikacyjna ;:60 bo.... skojarzyłam ją ( :lol: znów ;:14 ) z eskobarką...tym razem abdita mi się nasunęła.
to nie ta klasa :D m.coahuliensis ma może i podobne ciernie ale duuużo mniejsze
Martada pisze: Nawet gdybym wstawiła tu wszystkie emotki wyrażajace radość i wdzięczność to i tak byłby to mizerny procent tego jak bardzo jestem wdzięczna za zaproszenie(nawiasem mówiąc sama się po części bezczelnie wprosiłam ;:131 ) ale cieszę się ogromnie, że będę mogła na własne oczy cuda zobaczyć ;:oj
Moja kolekcja ma charakter otwarty więc nawet bez szczególnych zaproszeń można podjechać przy okazji bytności nad J.Białym w Okunince czy wizycie w poleskim parku narodowym. Jedynie nie nastawiaj się "hura" optymistycznie bo roślinki mam mizerne i malutkie... ot taki urok mammillarek
Martada pisze:Guelzowiana jest świetna ;:173
Od jakiego rozmiaru kwitną?... bo mam a nie chciałabym się paść na darmo nadzieją bezpodstawną :wink:
zaczynają gdzieś koło rozmiaru 6-7 cm czyli po ok. 4 latach od wysiewu
annaoj pisze:Jaka piękna carmeanka! ;:oj Ona faktycznie jest taka żółciutka? ;:oj Nie mam takiej buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ;:223
Faktycznie jest taka żółta..... może mi się uda w tym roku przypylić bo mama dwie sztuki z wysiewu to może będą nasiona. :D
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Marek L pisze: Jedynie nie nastawiaj się "hura" optymistycznie bo roślinki mam mizerne i malutkie... ot taki urok mammillarek
A to będzie ciężko...bo ja z natury niepoprawna optymistka jestem i raczej żywiołowa w dodatku(podobno :roll: )
Mizerne i malutkie to mam ja, poza tym takie nie kwitną spektakularnie a u Ciebie jak już coś pokażesz
( jednakowoż stanowczo zbyt rzadko ;:108 ) to szczękę z podłogi zbieram i wytrzeszczu się nabawiam.

A swoją M. guelzowiana muszę zmolestować tegorocznie bo wynika, że balansuje na granicy stosownego rozmiaru...może się uda kwiatki zobaczyć.
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepatrzyłem archiwum i znalazłem takie cudo
niby mammillaria esperanzaensis a kwiaty jakieś za bardzo kolorowe :D

Mammillaria esperanzaensis

Obrazek

Obrazek

bardzo a bardzo nielubiana czepialska mammillarka

Mammillaria cowperae

Obrazek

i klasyka

Mammillaria deherdtiana

Obrazek

miłego oglądactwa :D
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

To co tygryski lubią najbardziej ;:215 właściwy kolor na pięknych kaktusach ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cóż pisać - tylko powtarzać do znudzenia: PIĘKNOŚCI! ;:oj ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika