Frizea lśniąca ( Vriesea splendens )wymagania,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
orgietta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to za roślina? Kwiat domowy (Vriesea splendens)

Post »

Witam Was forumowicze! Mam nadzieję, że ktoś mi odpowie i poradzi. Moją Vrieseę dostałam ponad rok temu. Miała kwiat, następnie przekwitł, puściła nowe pędy, ale nie odcięłam nowo powstałej rozety. Po jakimś czasie kwiat usechł - wtedy ją chyba nieco przesuszyłam, odcięłam go. Potem obie rozety zrosły się jakgdyby i ta młodsza znajduje się w środku starej. Liście obu pożółkły w niektórych miejscach. Teraz te 2 rozety wyglądają jak zrośnięte razem i nie wiem, co zrobić. Czy zostawić je tak? Choć podejrzewam, że wtedy nie zakwitną już. Teraz te dwie rozety wyglądają jak 1 roślina. Czy ma ktoś może jakaś radę, co zrobić w takiej sytuacji??? Czekam niecierpliwie na odpowiedź i pozdrawiam wszystkich. Olga.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zaniedbana Visea Splendens. Co robić?

Post »

Może jakieś zdjęcia wrzucisz, to by nieco ułatwiło sprawę?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaniedbana Visea Splendens. Co robić?

Post »

Nie wiem ,czy dobrze rozumuję, roślina przekwitła i wypuściła nową rozetę,( czy więcej?).
Rośnie z rodzicem(czyli starą).Rozeta, która przekwitła będzie powoli usychać, na niej nie doczekasz się drugiego kwiatu,ale póki jest zielona i żywa jeszcze" odżywia" ten młody odrost.
Dlaczego sądzisz, że jak dwie będą to nie zakwitną.Podobnie rośnie Bilbergia, potrafi zarosnąć całą doniczkę i kwitnie z kilku dojrzałych odrostów.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Kwiatek.

Post »

Nie wiem jak nazywa się ten kwiatek, mamy go w pracy.
Od jakiegoś czasu zaczęły mu się zbijać końcówki liści i zrobiły się takie wiotkie
Co mu jest?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Kwiatek.

Post »

To jest Vrisea z bromeliowatych.
Ona wymaga podwyższonej wilgotności powietrza - nawilżacz.

Do czego posadziłaś, do samej ziemi uniwersalnej? To jest roślina wymagająca bardzo luźnego podłoża, gdzie samej ziemi jest niewiele, a reszta to różne rozluźniacze, perlit, podłoże do storczyków, itp. Oczywiście doniczka z odpływem, najlepiej postawić na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze.

Roślina mateczna zdycha po kwitnieniu, ale w dobrych warunkach uprawy i pielęgnacji powinna wcześniej wypuścić odrosty.

Tutaj mamy ogólny wątek do przejrzenia: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=10208
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”