piękna ta Twoja roślinka. Ile ma lat?
 wpisuję się aby mi wątek nie przepadł... jak będę miała jakieś efekty w uprawie to dam znać i się pochwalę
 wpisuję się aby mi wątek nie przepadł... jak będę miała jakieś efekty w uprawie to dam znać i się pochwalę  rajski ptak był moim marzeniem od niepamiętnych czasów
 rajski ptak był moim marzeniem od niepamiętnych czasów 

kurcze... tak sobie porównuje zdjęcia tej zielenizny mojej i... się zatrzymała i w ogóle nie rośnie od jakiś... 4 miesięcy przynajmniej
  kurcze... tak sobie porównuje zdjęcia tej zielenizny mojej i... się zatrzymała i w ogóle nie rośnie od jakiś... 4 miesięcy przynajmniej   
 Nie nawoziłam. I stoi 10h dziennie pod lampą. Podejrzewam, ze to zbyt mała doniczka...sara44 pisze:A nawoziłaś? Może stoi w ciemnym pomieszczeniu?

Po przesadzaniu to akurat efekt będzie totalnie odwrotny. Mój egzemplarz był przesadzany dwukrotnie i zawsze to zamrażało wypuszczanie nowych liści na jakieś 6 miesięcy. Zostaw jej jeszcze doniczkę, przenieś do światła i czekaj bo to jeszcze maleństwo. Moja dopiero po kilku latach dostała przyspieszenia.Mam nadzieję, że po przesadzeniu ruszy, jak myślicie?
Podejrzewam, ze to zbyt mała doniczka...
Tak czy siak do końca tego miesiąca powinnam juz ja przesadzić.

Może się mylę ale na zdjęciu wygląda jakby stała na jakiejś komodzie półce z dala od okna. Nie wiem o jakiej lampie mówisz, ale żeby móc konkurować ze słońcem to potrzebna by była solidna lampa np. sodowa. Zwykła świetlówka (nawet taka dla roślin) to nie ten kaliber co nawet parapetowe słońce. Sam doświetlam zimą część storczyków dwoma świetlówkami, ale one mimo to znajdują się na parapecie. Po zdjęciach widać że Twoja roślina wypuszcza coraz mniejsze liście czyli słabnie. Po strelicji w takim wieku powinno być widać przyrost z każdym kolejnym liściem.Jak mam przenieść do światła jak ona stoi dziennie 10 godzin pod lampą do oświetlania roślin?
 normalnie stoi na szafce obok okna dachowego, niestety od zachodu
 normalnie stoi na szafce obok okna dachowego, niestety od zachodu   

Wiem gdzie rośnie bo jak pisałam przywiozłam sadzonkę z wakacjininad pisze:Strelicja rośnie w ciepłych i słonecznych terenach , powinna mieć dostęp do słońca . Moja od listopada kwitnie , miała ok 12 kwiatków
W pochmurne zimowe dnie doświetlam kwiaty żarówkami .
Pozdrawiam i życzę pięknych " rajskich ptaków "
 w tym miejscu w którym stała jest tez jakaranda która rośnie jak szalona(15 cm w miesiąc w lutym) i dwa smocze drzewa. Zgodnie z sugestią przeniosłam ją na parapet... niestety nad grzejnikiem... może gdzieś w między czasie złapie trochę słońca
 w tym miejscu w którym stała jest tez jakaranda która rośnie jak szalona(15 cm w miesiąc w lutym) i dwa smocze drzewa. Zgodnie z sugestią przeniosłam ją na parapet... niestety nad grzejnikiem... może gdzieś w między czasie złapie trochę słońca  

Powinnaś się cieszyć, że nie rośnie w zimie. W naszej strefie klimatycznej światła jest zbyt mało o tej porze roku.Saththa pisze:kurcze... tak sobie porównuje zdjęcia tej zielenizny mojej i... się zatrzymała i w ogóle nie rośnie od jakiś... 4 miesięcy przynajmniej

Mam nadzieję, że po przesadzeniu ruszy, jak myślicie?