Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Post »

Ewo - wyobraź sobie że w L.Kałuży jeszcze pływają lodowe kry :shock: Wyciągnęłam dzisiaj dwie największe i położyłam pomiędzy pierwiosnkami. Może będzie im chłodno ale za to wilgotno :wink: Zrobiłam trochę porządków na działce i nie tylko...Posiałam dziś nowalijki pod folią :tan
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Ewuś, dzwonek skupiony jest śliczny. Mam go też.
Na działce mam 3 koty dochodzące do żarełka. Mojej koteczki już 4 dzień nie widzę
i zaczynam się martwić. Jak byłam ostatnio, to pobiła się z czarnym kocurem i od tej pory jej nie ma.
Kocur dziś był. Czy to możliwe, że ją przegonił?
Ja już mam wysprzątane z liści i innych badyli wszystkie grządki.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygrabiłam i wyniosłam niemal wszystko z żywopłotu,dłoni nie czuję!
Dziś po wielu smętnych dniach słońce,ostre słonce.Rozwinęły się krokusy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ambo-ja wodą polodowcową podlałam krokusy,miałam ją w dwu obciętych butlach 5 litrowych i oto rezultat.Dzisiejsza pogoda sugeruje wiatr halny w górach,czyli do trzech dni opady,oby.
Tosiu-wiosna,kocie amory...powinna wrócić niebawem.
E-babciu-ależ na terminie mi nie zależy szybkim,tylko możliwym do sadzenia,później lepiej się przyjmie.Bardzo mi się podoba kwitnący
Olu od Azy Ogrodu-jeżeli psy całkiem rozdrapały hortensję pnącą to trzeba będzie zaczekać do jesieni na nową.A tak prezentują się floksy białe w pierwszej wiośnie w Śródpodagrycznikowym Obrazek
a to krokusy wczoraj
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No proszę, już też masz pierwsze kwiaty.
Znoszone kamienie pewno będą jakąś ochroną przed niedouczonymi kosiarzami, ale czy to wystarczy ?
Wszak męska część populacji nie zawsze wykazuje się myśleniem wykonując wszelkie polecenia bezmyślnie.
Chociaż może to pozostałość po służbie wojskowej. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ew, pięknie i kolorowo w Twoim ogródeczku. Moje zniknęły w gliniastej trawie /po 5latach/,ale pomyślę jesienią o cebulkach i powtykam w inne miejsca. Ale to już po ogrodowych rewolucjach.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kolorowa wiosenka i do Ciebie zagościła w coraz większych ilościach i kolorach .Każdy kwiatek na wagę złota o tak wczesnej porze .U mnie dzisiaj już pokazały sie przylaszczki .Każdego roku czekam na nie z utęsknieniem ,po mimo ,że to takie malusie kwiatki ,ale piękne ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Ewo ta resztka co ją psy nie połamały ma żywe pąki, ale jeszcze małe. Patyki połamane w domu w doniczce też mają żywe pąki może się ukorzenią . Moje floksy też już budzą się , ale mają mniejsze pędy i jeszcze bardzo żółte. Zresztą wstawiłam u siebie zdjęcia.
Krokusy masz bardzo piękne i kolorowe.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w kolejny słoneczny,lecz pracowity w pracy dzień.
Kogro-z uwagi na kontrast białych kamieni z czarnym podłożem liczę,że nie wjadą w pnącza kosiarką,wszelkie trawy,nie mówiąc o podagryczniku i mleczu będę z okolic wydzierać,żeby nie kusiło przejechanie sprzętem!"Czeka mnie jeszcze co najmniej druga tura znoszenia wapieni,ale warto.Krokusy w Podwórkowym są nawet wyższe,dorodniejsze,czekam ze zdjęciem z nadzieją,że przedwczorajsze zwłoki gołębie z nadgryzioną piersią zostaną przez sąsiadów usunięte,z pewnością to ofiara ich łownej koteczki,ale na mojej ścieżce.
Olu-to bardzo się cieszę,że choć część hortensji jest i to z pąkami.Co do floksów,to wszystkie pozostałe są znacząco mniejsze.Nie tylko jako kępa.
Jadziu-Jakuch-niestety przylaszczek nie mam.W Śródpodagrycznikowym wykryłam trochę fiołków leśnych,kilka stokrotek ogrodowych ,odchwaściłam,może zakwitną.Stokrotka na pewno,już różowieje pąk.No i nasadziłam nieco cebulowych wiosennych.Szafirki już tuż tuż.
Grazio-chyba jednak co jakiś czas trzeba odnawiać,wykopywać,suszyć,sadzić w innym miejscu,albo dosadzać.W Podwórkowym miałam dużą kępę białych krokusów,nie widzę,a w tym miejscu budowlańcy nie działali.Kretów i nornic też nie ma,tylko mrówki rudnice,ale raczej nie one winne.
Evluk-podziwiam,ale wysiałaś odmian pomidorów!i papryk!A co myślisz o takiej uprawie truskawek?Moje w Podwórkowym zadołowane wczesną jesienią w ustronnym,oddalonym od remontu elewacji miejscu przetrwały zadziwiająco dobrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu jeśli znów będą w tym roku u nas na targu to Ci kupię przylaszczkę .W ubiegłym sezonie nie były drogie i warto było kupić piękne kępki ;:196 Fajny pomysł z tymi pnącymi truskawkami ;:303
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu-wdzięczność moja będzie ogromna! A tu szafirki bardzo się starają......................
Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Ewo przycinaj kalanchoe cały czas i dużo słońca ,a mało wody jak kaktusy.
Przylaszczki też polecam super ładne :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro- dzięki,szkoda,że nie masz fotografii kwitnącej czereśni,ale ładnie,że chciałaś sprawdzić.Być może kolejne zebranie naukowe Instytutu odsunie się w czasie i trafię kwitnącą osobiście.Czy jako ostatni slajd prezentacji czy jako tło do tytułu byłaby idealna.
E-babciu-kalanchoe roboczo zwane greckim stoi na oknie wschodnim,żywopłot obcięto jesienią ekstremalnie nisko,wycięto też złamane drzewo po drugiej stronie ulicy i światła zrobiło się dużo,tylko,że porannego.Roślinie zdaje się to odpowiadać.Między piętrami liści w kilku miejscach pojawiły się długie cienkie mocno czerwone jakby igiełki.Gdyby późną wiosną światła zrobiło się sporo mniej to zabiorę kalanchoe do innego mieszkania,gdzie są okna na południowy zachód i bardzo dużo popołudniowego słońca.Podlewam umiarkowanie odstałą wodą.Nie jest mocno chlorowana ani fenolowana,z Raby.Nie wiesz w jakim kolorze to kalanchoe variegata ma kwiaty? U Ciebie już kwitło?
Tosiu-coś niesamowitego-pani sprzątająca wygrabiła i upchała w worach (koło śmietnika)wszystkie zeszłoroczne liście z pryzmy.Podobno stała i przyglądała się rozwiniętym w słońcu krokusom,a potem podjęła decyzję.Czar ogrodu działa?
to te przedwojenne kwitnące czereśnie
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dzisiaj też wysprzątałam rabatki przed domem .Kurcze pół kontenera liści i innego badziewia wysprzątałam .Hortensje mi tam podmarzły ,ale od dołu pokazują sie już listki .Piwonie pokazują kły a róża ma czerwone noski .Zaraz zrobiło sie tam przejrzyście i czysto .Dobrze Ewciu ,ze ktoś wreszcie zechciał Ci pomóc
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Ewuś, kotka już jest.
Super pomysł z truskawkami. Musze pomyśleć nad tym.
Jest cudnie już ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu- a nie mówiłam!W końcu marzec.
Jadziu Jakuchzaniemówiłam,po powrocie z pracy zauważyłam,że nawet od frontu z trudno dostępnych ,bo w żywopłocie miejsc liście wymiecione,cały dzień pani sprzątająca pracowała,a opłacana jest słabo.Wracam z pracy i krokusy już stulone,ale jest i prążkowany! Bardzo cieszą te pierwsze kwiaty.Forsycja już tuż tuż....
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”