The Flower of Maryam (Anastatica hierochuntica)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
moniqa_l
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2010, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

The Flower of Maryam (Anastatica hierochuntica)

Post »

Witam,
od znajomego w prezencie z egzotycznej wycieczki dostałam The Flower of Maryam (Anastatica hierochuntica) - (to nie róża jerychońska), ale niestety bez instrukcji obsługi. wkładam roślinkę do wody i rozwija się, po czym następnego dnia lub po dwóch dniach zwija się z powrotem.
Czy ktoś wie jak hodować tą egzotyczną roślinkę, tak aby wyrosła i miała listki i kwiaty? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Poniżej zamieszczam linka do anglojęzycznej strony z opisem roślinki - ale niestety nie ma nic o hodowli - obecnie roślinka jest w mocno wilgotnej ziemi i zwija się z powrotem w kulkę ;:174
http://barakabirth.com/2013/11/08/the-flower-of-maryam/

wielka prośba o pomoc
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Re: The Flower of Maryam (Anastatica hierochuntica)

Post »

Niby to nie jest widliczka, ale to są wszystko zmartwychwstanki i postępowanie z nimi jest chyba podobne. Dlatego przestudiuj wątek o róży jerychońskiej. ;)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=10671

A z tego, co piszą, to nie mam dobrych wieści: Ta roślina jest martwa i nie da się jej wsadzić do podłoża. Możesz tylko na zmianę przeprowadzać proces zasuszania i ożywiania. Aczkolwiek jest podobno możliwość ukorzenienia w torfie z piaskiem, ale czy uda się ją ukorzenić, tego nie zagwarantuję. Pozdrawiam! :wit
moniqa_l
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2010, o 11:27

Re: The Flower of Maryam (Anastatica hierochuntica)

Post »

Dziękuję za zainteresowanie tematem, chciałam dodać zdjęcia ale muszę się przyznać, że nie potrafię
;:145
Ale w tym linku, który załączyłam są bardzo wyraźne i dobre zdjęcia. Jest tam też grafika, która pokazuje, ze roślinka po rozwinięciu powinna wyglądać jak drzewko z listkami.
Roślinka jest oryginalna przywieziona z Jordanii lub Izraela - kupiona u tamtejszych sprzedawców do hodowli w domu więc raczej nie może być mowy o zasuszaniu i rozwijaniu na przemian, zwłaszcza, ze ona tylko się rozwija i po chwili zwija z powrotem. W tamtym kraju nikt by nie kupił czegoś takiego tylko po to żeby wsadzać do wody i po dwóch dniach wyjmować.
Ona ma ok 10 cm zdrewniały korzeń i teraz siedzi on od ponad tygodnia w mocno wilgotnej ziemi i nic.

Już mi ręce opadają!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”