W encyklopedii w głównej tabeli są umieszczone
dane podawane przy rejestracji w AHS. Jest to podyktowane chociażby tym, że encyklopedię tworzyłem od 2009r i jeszcze nie posiadałem w swojej kolekcji wystarczająco dorosłych egzemplarzy opisywanych odmian. Teraz po kilku latach w encyklopedii pojawią się informacje wynikające z doświadczenia, ale znajdą się one w tabeli poniżej "Komentarze i opinie z różnych źródeł". Ponieważ po kilku latach zgromadziłem odpowiedni materiał zdjęciowy poszczególnych odmian, pojawią się również zdjęcia w kategoriach
"rok po roku" i
"od wiosny do jesieni" - co pozwoli użytkownikom łatwiej określić czy poszczególne odmiany są w ich kręgu zainteresowania. Dodatkowo, trzeba stwierdzić, że konkretne wymiary w cm są jedynie wymiarami orientacyjnymi (choć podawanymi na podstawie konkretnej rośliny), gdyż zależą one w dużej mierze od warunków glebowych, wodnych i nawożenia w konkretnym przypadku. Za pewnik co raczej się nie zmieni dla poszczególnych odmian można przyjąć ich rozmiar - w przypadku Abba Dabba Do to:Rozmiar: [ML] (czyli wysokość około 60 cm - trochę więcej bądź mniej)
Przykładem tego o czym piszę powyżej może być opis hosty Abba Dabba Do:
http://encyklopediahost.info/hosta_abba_dabba_do.html
Poniżej zdjęcie z wymiarami jej szerokości. (w warunkach dużej wilgotności powietrza i gleby to 160 cm, ale...gdy jest bardziej sucho liście trochę się "pokładają" i szerokość kępy dochodzi do 200cm.) Dlatego dość trudno jest precyzyjnie określić odległość sadzenia poszczególnych odmian - mi jak na razie nie udaje się to:(