Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: KIedy wysiewacie słonecznik?

Post »

Na allegro masz Skyscrapery i Titany, +4m wzrostu.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki moglibyście polecić słonecznik, który będzie miał duże talerze? Wysokość mnie nie interesuje ale denerwuje mnie to że co roku mam talerze max. 20 cm kiedy rośliny mają po 3 m, a do tego ziarenka wielkości pchły. Ziemię mam I-II klasa, nawożona regularnie obornikiem co 2-3 lata, nawożona przed siewem oraz pogłównie nawozami mineralnymi w odpowiednich dawkach. Interesuje mnie też jedna rzecz mianowicie taka że niektórzy w późniejszym okresie ( sierpień ) obrywają/ obcinają wszystkie liście z rośliny. Jaki to ma cel?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja również w zeszłym roku uprawiałem słoneczniki. W zasadzie miałem ich 10sztuk. Nasiona kupiłem jakieś najzwyklejsze, ale jadalny nie ozdobny :D miejsce pod nie nawiozłem obornikiem bydlęcym coś 2-3tyg przed posadzeniem słoneczników docelowo w grunt. Słoneczniki miałem oczywiście z rozsady. Podlewałem co jakiś czas gnojówką z pokrzywy i dwa razy florovitem. Gdy już urosły wyższe niż Ja zacząłem obrywać liście od dołu, dlatego iż zasłaniały mi słońce na dyni od zachodu :D Każdemu po kolei nakładałem worki po ziemniakach na talerze gdy tylko zauważyłem iż któryś do końca został zapylony. Talerze miały około 30cm średnicy i powędrowały na karme dla papug :)
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Post »

marcin1979 pisze:
tkordus pisze:Witajcie!

Zamówiłem sobie nasionka słonecznika mongolskiego "sunzilla" - niby dorasta 4 metrów i ma "talerze z nasionami" do 40cm. Czy jakoś przygotować podłoże by nie był latem głodny?

Gdzie dorwałeś nasiona takiego słonecznika? Ciężko znaleźć coś o nim na internecie.
Na ebayu zakupiłem. Z USA listem przyszły :)
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

To ja mam do Was pytanie, jaką odmianę słonecznika sztywnołodygowego posadzić i jak gęsto ( co ile cm ) , żeby stworzyć z nich ścianę zieleni na wysokość min 2m .?
Aga
mapes
100p
100p
Od: 22 wrz 2012, o 14:27

Post »

tkordus pisze:
Na ebayu zakupiłem. Z USA listem przyszły :)

też właśnie to uczyniłam :)

ciekawa jestem efektów - czym najlepiej nawozić słonecznik? jeśli ma być gigant to na pewno musi być dobrze odżywiony - chodzi mi raczej o te "sklepowe" nawozy.. Dzialke mam poza miejscem zamieszkania i nie za bardzo mam sie jak bawic w gnojowki itp :D

W zeszlym roku tez mialam wysiane sloneczniki (jadalne), jeden ktory wyrosl niedaleko porzeczek byl najwyzszy bo ok. 2 m i podejrzewam, ze podjadal to co podsypalam porzeczkom wczesna wiosna. Reszty nie nawozilam i wzeszly mniejsze - ok 170-175 cm.

Teraz chcialabym wzbudzic zazdrosc sasiadow i wyhodowac cos duuuuzego :D zakupilam z usa 3 rodzaje niby najwiekszych slonecznikow
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Led-Lux
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2013, o 10:36

Post »

A możesz zdradzić więcej szczegółów jakie to odmiany oraz ile kosztowały? Tak z czystej ciekawości bo może więcej osób na forum z tego skorzysta,wiec czekamy na informacje.
mapes
100p
100p

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
moderator

oczywiście :)

1) słonecznik SKYSCRAPER zgodnie z opisem sprzedającego wysokość to 10? - 12? czyli max do 3,5m (około). Cena za 50 szt nasion to 2,49$ + przesyłka: 2,10$ (u tego konkretnego sprzedawcy kolejna paczka nasion nie generuje zwiększenia kosztów za przesyłkę), na polskie z karty za tę transakcję "ściągnęło mi" 14,52 PLN

2) dalej Organic Sunzilla Sunflower Seeds - za nasionka (ponad 10szt) 2,63$plus przesyłka (USPS First Class Mail Intl / First Class Package Intl Service) 3,99$ - e były droższe bo ponoć organiczne a hodowca za swoje okazy dostał jakąś nagrodę niebieskiej wstążki :wink: ta odmiana podobno potrafi osiągnąć rozmiary powyżej 4m :) za tę transakcję obciążyło mi kartę na kwotę 20,95 pln

Obrazek

3) KING KONG SUNFLOWER według sprzedającego wysokość to ok. 15 - 20 feet czyli niby aż do 6 m max... aż mi się wierzyć nie chce ale na aukcji załączone są zdjęcia:
Obrazek

cena za tego giganta to 2,99$ za 25szt nasion + 4$ za przesyłkę (za każde kolejne nasiona wysyłane w jednej paczce trzeba doliczyć 1$)

ten ostatni zwłaszcza robi wrażenie i na bank był dobrze karmiony :)
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

Też mam nasiona takiego słonecznika odmiany Skyscraper Sunflower i mam zamiar puścić na niego fasolę tyczną , bo kukurydza cukrowa nie zdała egzaminu . Podobno ma dorosnąć do 5 m ale to pewnie przy dobrym nawożeniu.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Fajna byłaby zabawa/konkurs na fo na najwyższego słonecznika :D
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

A wszystkie te odmiany to są jadalne wersje, czy któraś jest ozdobna?
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Post »

Ja liczę że moja odmiana będzie miała duze talerze. Jak mi obrodzą giganty i będą naprawdę gigantami to na kolejny sezon podzielę się nasionkami :)
mapes
100p
100p

Post »

BobejGS pisze:Fajna byłaby zabawa/konkurs na fo na najwyższego słonecznika :D
no latem na pewno się pochwali każdy co tam wzeszło i jakie wysokie ;:oj
Dagmara pisze:Też mam nasiona takiego słonecznika odmiany Skyscraper Sunflower i mam zamiar puścić na niego fasolę tyczną , bo kukurydza cukrowa nie zdała egzaminu . Podobno ma dorosnąć do 5 m ale to pewnie przy dobrym nawożeniu.
no właśnie dlatego zastanawiam się co by mu "sypnąć" ze sklepowych mieszanek - coś dla kwiatów czy raczej dla warzyw ;)
marcin1979 pisze:A wszystkie te odmiany to są jadalne wersje, czy któraś jest ozdobna?
dwie pierwsze są jadalne a king kong nie był opisany ale wygląda mi na ozdobnego raczej :wink:
w ogóle na polskich stronach www nie ma opisów tych odmian - to muszą być jakieś amerykańskie wynalazki

Jeśli u mnie słoneczniki wystrzelą i obrodzą to też się podzielę, u mnie na działce mnóstwo ptaków ale jakoś za specjalnie nie pasły się na moich zeszłorocznych słonecznikach jadalnych ..

Na ebayu polecają tez odmianę "black oil" jeśli ktoś szczególnie zainteresowany jest "dokarmieniem" ptactwa
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p
Od: 22 lut 2014, o 17:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To musisz młodemu założyć pończoszkę, bo później nie sięgniesz ;:306
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

pawelp1320 pisze: Interesuje mnie też jedna rzecz mianowicie taka że niektórzy w późniejszym okresie ( sierpień ) obrywają/ obcinają wszystkie liście z rośliny. Jaki to ma cel?
Dolne liście często są nieładne, bo w pierwszej kolejności usychają (przy niedoborach wody) i chorują na choroby grzybowe (jak jest chłodno i wilgotno, zwłaszcza w zagęszczeniu.
Słonecznik pije wodę jak smok i odparowuje wszystko przez swoje ogromne liście. Dlatego te dolne podczas suszy pierwsze więdną, a potem same usychają i nie ma z nich pożytku. W sierpniu niekiedy lepiej je oberwać, jeszcze zanim same uschną i w ten sposób ograniczyć straty wody.
Pozdrawiam, Ilona
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”