Podwyższona rabata
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podwyższana grządka - tzw. garden boxes
Aga - jakie szerokie są te deski szalunkowe z Casstoramy?
Nie wiesz w jakiej są cenie?
Myślę, że to byłby dobry pomysł, tylko trzeba zważyć też na ekonomię.
Będziesz je od wewnątrz zabezpieczać folią? Gdzieś kiedyś na internecie
widziałam z desek zabezpieczonych od wewnątrz folią budowlaną,
chyba chodziło o to, żeby pod wpływem wilgoci deski nie gniły.
Nie wiesz w jakiej są cenie?
Myślę, że to byłby dobry pomysł, tylko trzeba zważyć też na ekonomię.
Będziesz je od wewnątrz zabezpieczać folią? Gdzieś kiedyś na internecie
widziałam z desek zabezpieczonych od wewnątrz folią budowlaną,
chyba chodziło o to, żeby pod wpływem wilgoci deski nie gniły.
Te deski to tarcica szalunkowa. Wymiary 2,2 x 12 x 240 cm.Cena 5.88 zł za szt. Na wysokość grzadki pójdą dwie dechy. Grządki będą dwie o wymiarach 220 x 120 cm. Kupiliśmy 12 desek + kantówka i wyszło coś ok 80 zł. Docięli nam to na miejscu więc była za to dopłata (nie pamiętam dokładnie, ale groszowe sprawy). Folia ma za zadanie uszczelnić łączenia desek, żeby ziemia się nie wysypywała bokami, odizolować impregnat od ziemi (chemia) oraz zabezpieczyć miejsce, w którym deska będzie się stykać z gruntem. Od zewnątrz deski będą pomalowane drewnochronem dla zabezpieczenia jak i estetyki.
Potrafisz mi odpowiedzieć na pytanie czy mieszanka 4-letniego przekompostowanego obornika z ziemią z działki to dobra mieszanka pod pomidory?
Pozdrawiam
Aga
Potrafisz mi odpowiedzieć na pytanie czy mieszanka 4-letniego przekompostowanego obornika z ziemią z działki to dobra mieszanka pod pomidory?
Pozdrawiam
Aga
- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Aga dzięki za tyle szczegółowych informacji.
Co do pomidorów - to ja niesiety nie mam doświadczenia,
u mnie ogród obsadzony roslinami ozdobnymi bo gleba u mnie strasznie marna.
Właśnie dlatego zmuszona jestem myśleć o tej podwyższonej rabacie,
żeby mi cokolwiek urosło.
Ale wejdź na PW - ja ci tam napisze do kogo masz się o radę zwrócić
- jest taka Agatka co w temacie pomidorków wie wszystko, albo prawie wszystko.
Co do pomidorów - to ja niesiety nie mam doświadczenia,
u mnie ogród obsadzony roslinami ozdobnymi bo gleba u mnie strasznie marna.
Właśnie dlatego zmuszona jestem myśleć o tej podwyższonej rabacie,
żeby mi cokolwiek urosło.
Ale wejdź na PW - ja ci tam napisze do kogo masz się o radę zwrócić
- jest taka Agatka co w temacie pomidorków wie wszystko, albo prawie wszystko.
Dzięki serdeczne za namiary na eksperta:)
Myślę, że moje skrzynie staną w ogródku około kwietnia (czas...) i wtedy zaprezentuję jak wyglądają w naturze. Właśnie ze względu na tragiczną glebę zdecydowałam się na podniesione grzadki. Chcę mieć troszkę własnych warzyw i przypomnieć sobie ich smaki.
Dziękuje i pozdrawiam
Aga
Myślę, że moje skrzynie staną w ogródku około kwietnia (czas...) i wtedy zaprezentuję jak wyglądają w naturze. Właśnie ze względu na tragiczną glebę zdecydowałam się na podniesione grzadki. Chcę mieć troszkę własnych warzyw i przypomnieć sobie ich smaki.
Dziękuje i pozdrawiam
Aga
- edziolek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2012, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Strasznie podobają mnie się te podwyższone grządki z przeplatanych gałęzi. Ale tu rodzi się moje pytanie: skąd je wziąć? I jaki to rodzaj drewna by dał się tak ładnie przepleść?
I jeszcze jedno pytanie
Jak w miejscu, w którym chcę zrobić taką grządkę mam perz to bardzo dokładnie muszę go wybrać i hm przekopywać czy on sam się zagłuszy pod 40 cm ziemi??

I jeszcze jedno pytanie

pozdrawiam:)
Edyta
Edyta
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Edyto, przeplatać możesz z grubszych gałęzi wierzby, są giętkie, zresztą każde dłuższe gałęzie się nadają. A perz się zadusi jak na spód grządki dasz płachty tektury, potem liście czy słomę, kompost.
Witam, a ja widziałam świetna sprawę z wysokimi grządkami na tablicy.Czy ktoś z Was spotkał się z takim rozwiązaniem? Bo też zastanawiam się żeby coś takiego znowu zrobić. Kiedyś miałam z drewna uniesioną grządke, ale po trzech latach tak jakoś już nie wyglądała za bardzo.
pozdro
Kasia
pozdro
Kasia
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Wydaje mi się, że to cudo już po paru miesiącach nie będzie wygladało "za bardzo".
Jak rozumiem, jest to kawałek plastyku o dł 296 cm (2 x 148 cm w komplecie), wysokości zaledwie 24 cm. Jak piszą, daje to w sumie okrąg o średnicy 85 cm.
Czyli taki bardziej elegancki kawałek plastikowego obrzeża trawnikowego, za to w powalającej cenie 61 PLN za 1 kółeczko diam. 85 cm!!! Od biedy wejdzie w to 1 krzak cukinii, ale za płytkie. Może dla paru bratków jest to fajne, ale nic więcej.
Wiem jak się wyginają plastikowe obrzeża jak się z nich zrobi coś podobnego i nasypie ziemi, więc radzę naprawdę sceptycznie podejśc do takiej oferty.
Jak rozumiem, jest to kawałek plastyku o dł 296 cm (2 x 148 cm w komplecie), wysokości zaledwie 24 cm. Jak piszą, daje to w sumie okrąg o średnicy 85 cm.
Czyli taki bardziej elegancki kawałek plastikowego obrzeża trawnikowego, za to w powalającej cenie 61 PLN za 1 kółeczko diam. 85 cm!!! Od biedy wejdzie w to 1 krzak cukinii, ale za płytkie. Może dla paru bratków jest to fajne, ale nic więcej.
Wiem jak się wyginają plastikowe obrzeża jak się z nich zrobi coś podobnego i nasypie ziemi, więc radzę naprawdę sceptycznie podejśc do takiej oferty.
Zielonym do góry!!!
Bardzo mi się podobają takie rabatki i planuję takową założyć, a że ja kobieta leniwa jestem to zaczęłam się zastanawiać czy do zrobienia boków wystarczyłyby gotowe, wiklinowe płotki. Jak myślicie ?
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Kupiłam dziś deski szerokie 25 cm grube na 3 cm. Poprosiłam o pocięcie : 4x 1,5m i 4x 1m. Zapłaciłam 20,06zł. Na razie nie mam więcej miejsca. Z tych dech zbuduję 2 grządki jako rozsadniki dla bylin -już najwyższa pora na sianie. Tylko muszę te dechy wnieść na skarpę -jakby na piąte piętro, a w ten upał nie dam rady przedzierać się przez gęste chmury komarów 

I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Aga, a czym pomalowałaś te deski? Muszę moje boxy zabezpieczyć w końcu, bo mi się rozsypią.
Masz zdolnego męża
Emilia - świetna ta foto-instrukcja z robienia grządki! Myślę, że wiele osób z niej skorzysta.
Ja się zastanawiam, czym potem wzbogacać tę glebę? Na wiosnę dałam kompostu, a pod pomidory
i ogórki dodatkowo przerobiony obornik. Czy to wystarczy? Jak Wy robicie?
Masz zdolnego męża

Emilia - świetna ta foto-instrukcja z robienia grządki! Myślę, że wiele osób z niej skorzysta.
Ja się zastanawiam, czym potem wzbogacać tę glebę? Na wiosnę dałam kompostu, a pod pomidory
i ogórki dodatkowo przerobiony obornik. Czy to wystarczy? Jak Wy robicie?
Pozdrawiam serdecznie
Gdyby komuś to pomogło to "podpowiadam":
1. grządki nie mogą być zbyt szerokie (max 130-150 cm) bo inaczej będzie potem trudno sięgnąć ręką dalej choćby po to, by wypielić zielsko. Czyli jaka nie byłaby długość desek/skrzynki to szerokość całej skrzynki to max 150 cm. Jest to tym bardziej ważne, jeśli dostęp z drugiej strony jest "utrudniony" - tak jak na ostatnim zdjęciu Aga11
2. boki skrzynki (od wewnątrz) warto obić obłożyć cienkim styropianem i okryć geowłókniną/matą żeby zapewnić izolację termiczną oraz zapobiec szybszemu gniciu drewna (nie trzeba wtedy go zabezpieczać).
3. zewnętrzną stronę takich skrzynek pomalowałem/zabezpieczyłem zwykłym olejem barwiącym.
1. grządki nie mogą być zbyt szerokie (max 130-150 cm) bo inaczej będzie potem trudno sięgnąć ręką dalej choćby po to, by wypielić zielsko. Czyli jaka nie byłaby długość desek/skrzynki to szerokość całej skrzynki to max 150 cm. Jest to tym bardziej ważne, jeśli dostęp z drugiej strony jest "utrudniony" - tak jak na ostatnim zdjęciu Aga11
2. boki skrzynki (od wewnątrz) warto obić obłożyć cienkim styropianem i okryć geowłókniną/matą żeby zapewnić izolację termiczną oraz zapobiec szybszemu gniciu drewna (nie trzeba wtedy go zabezpieczać).
3. zewnętrzną stronę takich skrzynek pomalowałem/zabezpieczyłem zwykłym olejem barwiącym.
Wisienka, deski są pomalowane drewnochronem. Od środka, za pomocą zszywek tapicerskich, przybita jest gruba czarna folia, która izoluje również część deski mającą bezpośredni kontakt z gruntem. Drewno jest fabrycznie ciśnieniowo impregnowane i i wyobraziłam sobie tę chemię przechodzącą do gleby - stąd folia.
Zdjęcie jest zrobione z takiej perspektywy, że faktycznie może się wydawać, że nie mam dostępu do jednej ze stron skrzyni. Jest go niewiele, ale spokojnie mogę tam nawet kucnąć
Co do "wypełnienia" skrzyń: na samym dnie odwrócona darń, następnie warstwa kompostu, przekompostowany obornik, troche pokrzyw i rodzima piaszczysta gleba wymieszana z kupioną, taką w workach.
Nie wiem czy to jest ok, ale tak podpowiadał mi instynkt....początkującego ogrodnika
Zdjęcie jest zrobione z takiej perspektywy, że faktycznie może się wydawać, że nie mam dostępu do jednej ze stron skrzyni. Jest go niewiele, ale spokojnie mogę tam nawet kucnąć

Co do "wypełnienia" skrzyń: na samym dnie odwrócona darń, następnie warstwa kompostu, przekompostowany obornik, troche pokrzyw i rodzima piaszczysta gleba wymieszana z kupioną, taką w workach.
Nie wiem czy to jest ok, ale tak podpowiadał mi instynkt....początkującego ogrodnika