Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mi sie marzy niebieska w kratke... ale taka prawdziwa, z wyraźną kratką, a nie te wszystkie Ascocendy, u których kratki prawie nie widać... ostatnio na wystawie taką widziałam. była idealna. taka jak z moich marzeń. ale była bardzo droga (kosztowała 160 zł, ale i tak była najtańszą Vandą na całej wystawie). jak kiedyś spotkam takie cudo, ale w miarę tanie i niezbyt duże, to muszę ją mieć.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Też mam ochotę na niebieską :D i chyba będzie w moim posiadaniu :D Mam pytanie czy Vande trudno zmobilizować do kwitnienia, i jak to robić ?
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Fotosik strajkuje a ja zdjęcia chciałem wrzucić :( Byłem na grzybobraniu :D niestety tylko reklamówka grzybów, ale jeszcze będzie wysyp :) Sfotografowałem moje storczyki i nie mogę dodać zdjęć :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orchideomaniak pisze:Też mam ochotę na niebieską :D i chyba będzie w moim posiadaniu :D Mam pytanie czy Vande trudno zmobilizować do kwitnienia, i jak to robić ?
ja ich nie zmuszam. uprawiam zawsze tak samo, jak chcą zakwitnąć, to zakwitają, jak nie chcą, to nie. ja chcę prawdziwą niebieską lub niebieskofioletową w kratkę, taką:

Obrazek
(fotka z wystawy)

tylko nie umiem jej spotkać. 3 lata już jej szukam i nie umiem znaleźć. jak widziałam pare razy na wystawie, były albo za drogie albo już sprzedane. chciałabym mieć taką. ona jest cudowna.

mam różową w kratkę, żółtą i fioletową w kropki, ale to nie są te wymarzone. kupiłam je bo nie było niebieskich.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Widziałem taką była dość duża, ale kosztowała 250 zł w szklanym wazonie. Była cudowna, ale nie za tą cenę :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też widziałam (na wystawie). ta na zdjęciu była za 160. za 100 bym kupiła... kiedyś widziałam (czerwoną, ale nie na wystawie) za 350. była piękna, w wielkim wazonie, ale przez tą cenę pewnie uschła w sklepie, bo kto taką drogą by kupił...
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Te po 250 zł widziałem na giełdzie w Tychach, ludzie je kupują dla klientów na specjalne zamówienie. Widocznie ich stać na taki okaz.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja uważam że szkoda kasy. ja na giełde nie jeżdzę, bo mam daleko (gdzieś ze 30 km, nie wiem dokładnie, bo nigdy tam nie byłam). ja widziałam ostatnio na wystawie Vandy. przesadzają z tymi cenami. wiem, że Vandy trzeba wiele lat hodować, żeby zakwitły, ale niewiele osób może je kupić za taką cenę...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

I jeszcze do tego nie kwitną tak długo jak Phalaenopsisy :( z tego co słyszałem maksymalnie 8 tygodni kwitną
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to się zgadza. Phalaenopsisy niektóre mogą nawet pół roku jedne kwiaty mieć, a po kwitnieniu przedłużać pędy... Vanda nie wydłuża pędu, jak przekwitnie, to trzeba go uciąć.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dziś też fotosik mi strajkuje :(
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Udało się :D zmieniłem przeglądarkę z Opery na Mozille i mogę dodać fotki

To jedna z najlepszych fotek kwiatka w moim życiu, sam nie wiem jak ja zrobiłem, to prawie otwarty pączek, nie mogę ich uchwycić jak się otwierają bo robią to w nocy :(

Obrazek

To jego 3 łodyżki, są jeszcze pąki i ani jeden nie spadł a mam go już od tygodnia w domu :D

Obrazek

A tutaj widać nakrapiane listki mojego storczyka, tym razem wyszły na zdjęciu bo wybrałem inne miejsce do fotografowania. To jest inny niż powyżej. Ten juz nie kwitnie, miał różową warżkę i białe płatki z różowym żyłkowaniem

Obrazek

Z nowości i ciekawostek to jeszcze Ludisia wypuszcza kolejny przyrost :D
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudny jest ;:92 i te nakrapiane liście, bardzo je lubię ;:3
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dawidzie, zdjęcie faktycznie piękne, a model po prostu zniewalający, co za kolory ;:111
a listki bardzo ładne, moja "mućka" ma drobniejsze kropeczki, widać je tylko jak się dokładnie przyjrzeć ;:184
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Ja również uwielbiam nakrapiane listki, był to jedyny jaki do tej pory spotkałem z nakrapianymi liśćmi :) A ten łososiowo-różowy bardzo mnie ujął i uznałem że musi u mnie zamieszkać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”