Taki - sobie ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.3

Post »

Ilonko! Nastała nam wiosna jednego rannika ;:306 Zobaczyłam na zdjęciu poniżej, że muszę z różami co nieco poprawić. Nie wiem, czy zrobię oprysk. Zawsze robię to nieco później.

Becia! :tan

Aniu! To może za rok się zobaczymy, jak nam się uda! Ranniki dostałam od kolegi działkowca, ale potem coś je przekopałam i znalazł się zupełnie gdzie indziej.

Dziękuję Małgosiu! Mam nadzieję, że teraz tylko takie będą! ;:173

Paula! Całe przedpołudnie dla Ciebie przyklejałam te biedrony! Sorry za Kapturka! Nie mogłam się powstrzymać :wink:

Gosia! Ja swoje przebiśniegi starannie zmarnowałam i nie mam pojęcia co się z nimi stało ;:145 Na Gardenii byłam kilka razy i były to fajne spotkania i zwiedzania, ale strasznie męczące. Niezbyt dobrze czuję się w takim tłumie. Rośliny, które mnie interesują - dalie, na kiermaszu są kiepskiej jakości i niezgodne odmianowo . Ale pewnie w przyszłym roku, jak będę mogła, wpadnę. Teraz miałam gości i musiałam naszykować sałatek, śledzi, kiełbas i podłoże na 20 osób ;:219

Jeszcze kilka weekendowych:

Mazurek lustruje budkę. Jestem ciekawa kto wygra - on czy sikora:
Obrazek

Gdzieś mam zapisane, jak to się nazywa:
Obrazek

Obrazek

Te różę muszę poprawić ;:131
Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochana dziękuję za poświęcenie :D z tymi biedronkami
O Kapturka? A za co? Są wilki to i Kapturek się odnalazł :wink:
Czy to 'mam gdzieś zapisane' to nie jest czasem ułudka wiosenna? Dostałam w w te lato, niestety kotki przyczyniły się do ich śmierci i wyglądały podobnie zasychając jak u Ciebie te słabsze liście.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miłko, świetny pokaz budzącej się przyrody :!: Coś wyłazi z ziemi, coś się budzi, coś już kwitnie, fauna ożywia krajobraz swym ruchem i świergotem - jest super!
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKO...... u Ciebie hiacynty na wierzchu a u mnie nic nie widać....a przeciez to jedna strefa.....
natomiast Mazurka ani jednego....tych ptaszysków odwiedzajacych Twój ogród to zazdroszczę, chyba trzeba o nie zadbać zimą tak jak to Ty czynisz....
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

dzień dobry :wit
"to coś" - najpierw pomyślałam: ułudka, potem: pewnie jakaś brunnera, ale najpewniej to ułudka wiosenna lub inna :wink:
Miłko,
Ostatnio obejrzałam angielski program o ogrodach. Część odcinka była poświęcona ogrodowi daliowemu, widzialaś? Szok, po prostu szok :shock:
PS. Facet wyrzucał na kompost ścinane codziennie, przekwitające kwiaty...taczkami ;:oj
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Oglądałam ten program, dzięki niemu zidentyfikowałam śliczną dalię, która mi się nie przechowała, a nie wiedziałam jak się nazywa - a to dalia Happy Wink :)
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milka, czy jeszcze karmisz ptaki?
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka! Skończyło mi się ziarno i przestałam karmić, a że pojawiły sie drobne owady, trochę resztek leży i sąsiedzi jeszcze sypią, czuję się usprawiedliwiona ;:173

Aniu! Justi! Nie trafiłam na ten program, ale zacznę śledzić, może mi się uda gdzieś obejrzeć! Jak się ma areał, można mieć cudowny daliowy ogród, ale jego aranżacja jest wyzwaniem. Różnorodność odmian jest zarazem błogosławieństwem i przekleństwem. Bardzo łatwo przesadzić. Trudno pogodzić kolekcjonerstwo z dobrym projektem. Sama czasami źle posadzę, bo wydawało mi się, ze ta jest wysoka różowa, a okazała się biała niska :;230 Ale o tym by można dużo. Piękną kolekcję i świetnie zaaranżowaną i zadbaną ma Ryszard rys11. A mieści się na ogródku działkowym.

Krysiu! Koniecznie pomyśl o karmniku. Jeszcze jest ostatni dzwon, żeby budkę lęgową powiesić.

Tak Jacku! To ulubiony nasz czas! Wszystko się budzi! Ale widzę, że już przydałby się deszcz, straszna susza, bo śniegu z roztopów nie było :roll:

Tak Paula! To ułudka! Przypomniałaś mi ! Dzięki! Przy okazji Ci motylka jakiegoś przykleję. Dziś dostało się pszczole, ale czego ja dla Ciebie nie zrobię! ;:173

Wczoraj i dziś pogrzebałam w ogrodzie, jak większość z nas korzystałam z pięknej pogody. Trochę poprzycinałam pięciorniki, poprawiłam róże, posprzątałam przed altana, przekopałam do końca warzywnik. Ziemia nie pachnie, niczego nie posiałam. Tylko koper w szklarni.
Kret się kręcił, nie podoba mi się to. Mam nadzieję, że już sobie pójdzie. Ptaki w parkach się gonią, popisują się samce. Straszny hałas.
Pożyczyłam opryskiwacz. Sikniemy drzewa miedzianem przeciw chorobom grzybowym.

Parę fotek z dziś:

Obrazek

Przylaszczka biała:
Obrazek

Majka! To właśnie ta, co nie wiem jak się nazywa :oops:
Obrazek

Przylaszczka różowa:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milka, to przylaszczka transsylwanska. :wit
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Byłam , widziałem !!!
Moje różowe i białe przylaszczki też jeszcze w pąkach.
To coś co zapomniałaś jak się nazywa to na moje oko ułudka wiosenna ( jak wcześniej Justi podała).
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękne przylaszczki! Tęsknię za nimi 8-)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Witaj Miłeczko :) wiedziałam że jak przyjdę do Ciebie to znowu będę mogła pooglądać fajne foteczki :) bo takie foty jak ty robisz marzenie :)
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Cieszę, że pomogłam :) Moja także żyje :tan Od razu dostała mniej nasłonecznione miejsce

Dziękuje za pszczółki, motylki i biedronki, kochaniutka jesteś ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Paula! Jak to w rodzinie! ;:306 Zawsze możesz na mnie liczyć szwagrze! ;:306

Celinko! Dziękuję i zapraszam zawsze! Ciebie kojarzyć już będę po wsze czasy z nadmiarem szczęścia! ;:306 Bo właśnie jestem na etapie obdarowywania bliźnich nadprogramowymi fiołkami. Tylko "kundelek" poległ. Chyba go najpierw przesuszyłam, a potem zalałam To do mnie podobne ;:131

Jacku! Jeszcze białe i różowe przylaszczki w pączkach więc czekam ;:65

Olu! Dzięki! Ja zawsze o wszystkim zapominam! ;:224 Chociaż masła prawie nie jem ;:306

Majeczko! Zapamiętam już może, bo nazwę ją "Dracula"!

Dziś od rana grad i deszcz. Teraz świeci słońce, ale nadal wieje. Chyba za mocno, żeby pryskać drzewa, a małżonek miał w planach :roll:

Obrazek

Mój ogradowany conica. Podsechł w daliowym pomieszczeniu. Głupio wygląda, ale mam nadzieję, że wyładnieje. Czy ktoś ma pomysł, co z nim zrobić? Wystawiłam donicę i podlewam, ale jeszcze nie wysadziłam. Może mu jakiś nawóz dam?

Obrazek

I wiosenne kwiaty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I odpowiedź na pytanie, co jedzą ptaki, jak przestaniemy je wiosną dokarmiać. Masowo przylatują do sosnowych szyszek i wydłubują uwalniane właśnie nasionka:

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Miłko to krzyżodziób? samiczka? u nas nie spotkałam :) Cieszę się że fiołeczki dają tyle radochy :) ja niestety sporo po zimie i mojej chorobie pożegnałam , zostało mi chyba 9 sztuk ale spoko jakoś nie tęsknię :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”