Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 23

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 23

Post »

Agnieszko- wspomniałąs w jednej z odpowiedzi, że dostrzegasz inny wymiar ogrodu- a kilka dni temu rozpoczynając wątek napisałaś, że rewolucji nie planujesz.. Ja nieśmiało wspomniałam, że ciekawe, czy studia nieco nie zrewidują Twojego "planu na brak planu przeróbek".. Oj, kroi się chyba rewolucja w rabatach :wink:

Jeśli znajdziesz siły, to powiedz proszę, czy promanal ma na opakowaniu zawarta informację nt pryskania jałowców i iglaków ogólnie. Ja dziś kupiłam, jutro planuję pryskać jałowce, a w ulotce jedynie info o cisach i modrzewiach.. Nie przejmować się tym..?

Bardzo się ciesze, że pierwszy weekend na studiach trafił się w tak cudowną pogode- od razu milej spaceruje się na zajęciach terenowych, gdy słońce przyświeca. Ale super kierunek wybrałaś ;:138 Bardzo się na nim spełnisz- przebija to w Twojej dzisiejszej relacji ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też jestem ciekawa jakim okiem spojrzysz na ogród za rok.
Dla mnie jest idealny. Ciekawe jakie będa Twoje wrażenia
Ja nie dałabym rady z rysunkami. Jestem totalne beztalencie
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Aguniu bardzo się cieszę że Ci się na studiach podoba i chętnie poczytam dalsze relacje :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ogromnie mnie zaciekawiło to, o czym piszesz :D Świetne zajęcia. Nie poradziłabym sobie z rysowaniem, ale całe to planowanie i mierzenie to świetna sprawa :D
Mam nadzieję, że i u Ciebie było wczoraj ładnie. Pogoda się poprawiła i wreszcie świeciło słońce. Zaczęłam porządki w ogrodzie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Wyczerpujący, ale jaki ciekawy dzień za Tobą. Bardzo interesujące zajęcia. U mnie z rysunkami byłoby kiepsko.
Cieszę się, że jesteś zadowolona. Powodzenia w dniu dzisiejszym :wink: .
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry!

Ależ pięknie ptaki śpiewają za oknem ;:167

Dzisiaj się dowiedziałam, jak istotnym dla człowieka jest wybór siedliska, na którym chce się osiedlić.
Często decydujemy się kupić działkę sprzedawaną przez gminę jako budowlaną, na przykład na terenach starego dorzecza rzeki... potem okazuje się, że teren jest na tyle podmokły, że zamiast wykorzystywać walory glebowe i środowiskowe specyficzne dla miejsca, nawozimy kilkadziesiąt ciężarówek nowej ziemi. Przecież jest taka ładna, czarna, a na glinie nie urosną tuje. Niszczymy naturalne dla danego miejsca środowisko, zmieniamy na to co modne i co się sprzedaje, a potem walczymy z plagami szkodników, chorób grzybowych, ciągle pryskamy, nawozimy, ingerujemy... Kontrowersyjne? W pewnym sensie tak!... Ale jakie prawdziwe!
Wiem już, że fascynujemy się egzotycznymi roślinami, nawet nie znając rodzimych gatunków specyficznych dla danego siedliska.
Dobierałam więc do wybranej wczoraj działki do zamieszkania, kobierce roślin, które z natury dobrze się czują na danym terenie i glebie.
W międzyczasie myślałam w jaki sposób usytuować na działce dom i jaką ma stanowić bryłę.
Ulepiłam całość przestrzennie z gliny, na desce.
Potem przeniosłam to na projekt, uzupełniając rzut o posadowiony dom z tarasem, podjazd, alejki, śmietnik i nowe rośliny.
Na koniec zrobiłam dwa przekroje, z perspektywy dwóch różnych stron.
Jutro będę kończyć całość pod okiem profesora, a na następne zajęcia mam przynieść projekt na czysto, uzupełniony o szczegółowe legendy, kolaże z dotychczas zrobionych zdjęć i wstępnych projektów, po to, by widzieć jaki jest progres.
Szalenie ciekawe i rozwijające!

Nie chciałabym, żebyście odnieśli wrażenie, że się mądrzę - Boże broń - ale myślę, że warto przekazać wrażenia i istotę tego, co się studentom tego kierunku przekazuje. Odbieram te informacje jako naprawdę ważne i już wiem, że demony przełamię (już częściowo to się dzieje!) i jeśli nie zabraknie mi sił, to będą ze mnie ludzie w obszarze architektury krajobrazu.

Ekscytacja i pozytywne emocje trwają!

Eda, Ewa, Różyczko, Gosiu, Moniko, Jagódko, Aguśka, Dana - dziękuję z serca za Wasze ciekawe wpisy!
Czytam wszystko, tylko gorzej z odpowiedziami... może zaraz nabiorę sił :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguniu strasznie sie cieszę, że jesteś tak bardzo zadowolona z zajęć i że zdecydowałaś się studiować ten kierunek. Gdy czytam co piszesz, to niesamowita pasja i ekscytacja przebijają z Twoich słów, widać, ze jesteś zachwycona..... naprawdę się cieszę.... ;:196
Zajęcia masz niezwykle ciekawe, uczysz się wspaniałych, mądrych rzeczy..... gratuluję....i zazdroszczę ;:196
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Aguniu, z zainteresowaniem przeczytałam Twój wpis. Dla mnie szczególnie ważne są Twoje słowa, bo jak wiesz, tworzę swój ogród od podstaw.
I zgodzę się z Tobą, że teraz jest moda na egzotykę, a ja chcę mieć ogród wiejski, polski ogród, z polskimi roślinami. Teraz szukam informacji, jakie rośliny pasują do takiego ogrodu. Mam piaszczystą ziemię, to szukam roślin, które będą tam dobrze się czuły. Nie będę wozić innej ziemi, wykorzystam tę, którą mam.
Nastawiłam się również na warzywa i owoce. Do tego rośliny (krzewy, drzewa), które będą służyły ptakom.
Dlatego cieszę się, że dzielisz się z nami zdobytą wiedzą.
Bardzo dziękuję :).
A teraz odpoczywaj, bo jeszcze jutro masz ciężki dzień.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Świetnie Aga, że ci się podoba i jesteś zadowolona. Jak czytam o tych rzutach i przekrojach to jestem pełna podziwu, nie wiem czy podołałabym takim wyzwaniom. Projektowanie domu to poważna sprawa ;:173 Cieszę się, że dobrze ci idzie, ja pewnie trzymałabym się za głowę :lol: ;:196
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Trzeba się rozwijać ;:333 Zapisuje się do kolejnej pięknej części :wit
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
x-ag-a
---

Post »

Ewo, witam serdecznie! Podzielam Twój pogląd i dążę do dalszego samorozwoju... wydawało mi się, że dużo wiem o ogrodach, roślinach i ich uprawie... myliłam się! ;-)
Kasiu, dobry wieczór!
Projektowanie i wszystkie te rzuty, widoki, przekroje i schematy to były właśnie moje demony. Wyobraź sobie, że wystarczy włożyć trochę pracy w wyćwiczenie ręki, posłuchać o zasadach i człowiek się przełamuje, zaczyna myśleć przestrzennie i perspektywicznie. To niewiarygodne, bo zawsze uważałam się za nieco ułomną w tej kwestii - serio. Okazuje się, że wszystko można zobaczyć, gdy zwróci się uwagę na istotne szczegóły. Fascynuje mnie to, że aktywnie walczę z własnymi ograniczeniami.
Asiu, bardzo się cieszę, że to czego sama się dowiaduję, uznajecie za ważne.
Bardzo hołduję Twojemu podejściu do ogrodu i jeśli tylko mogę, to chętnie pomogę w doborze roślin.
Korzystamy z literatury mówiącej o fitosocjologii, zatem właśnie o dziale botaniki zajmującym się badaniem zależności zbiorowisk roślinnych występujących w naturze. Czy jesteś w stanie określić, jakim terenem jest działka, którą kupiliście? Czy były to łąki, tzw. stepy czy może pozostałości lasu liściastego? Sprawdzę Ci gatunki roślin występujące na danym obszarze w naturze, od drzew, krzewów, krzewinek, do geofitów. Chciałabyś, czy już może dotarłaś do takich informacji?
Twój ogród będzie wspaniały, jestem tego pewna!
Agusiu, uwierz mi, że dawno nic mnie tak nie ekscytowało i emocjonowało.
Wiem, że te moje kroki do przodu to na razie drobienie, ale widzę, że dostrzegam rzeczy przedtem nieistotne czy wręcz niezauważalne. Kurczę, to takie ciekawe, interesujące, pociągające! Myślę, że możliwość zgłębienia wiedzy na temat naszej pasji to jeden z najpiękniejszych momentów, jakich można w życiu doświadczyć.
Aguś, do Warszawy niedaleko... miałabyś się gdzie zatrzymać... pomyśl :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
-Piotr-
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 10:33

Post »

Witaj Agunia, na twoje ręce, dla wszystkich pań na Twoim forum, z okazji waszego święta składam życzenia, dużo zdrowia, szczęścia i pomyślności. Aby wasze ogródeczki zachwycały swoim pięknem, i urodą, żeby potrzebowały mało pracy a dawały dużo przyjemności :D
Pozdrawiam Piotr

Nasz kochany ogródek
x-ag-a
---

Post »

Piotrze, bardzo to miłe z Twojej strony - dziękuję serdecznie za życzenia w imieniu swoim i wszystkich tu zaglądających :)

Sama po przyjeździe do domu dostałam naręcze cudownych tulipanów :)
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

:wit :wit
Jak czytam powrót do studenckich czasów udany .Świetny wybór ;:215 Swoją wiedzę trzeba poszerzać ,a taki kierunek to przyjemne z pożytecznym .Człowiek zaczyna zwracać uwagę na inne szczegóły ,buduje poczucie przestrzeni i rozwija się manualnie .Ile lat studia będą trwały ?
x-ag-a
---

Post »

Andrzeju, witaj! :wit
Studia są podyplomowe, zatem trwają tylko rok.
Grupę mam jednak w większości tak zaangażowaną i zmotywowaną, że pytaniom i dyskusji nie ma końca.
Niesamowicie inspirującą wykładowczynię mamy... jak ja jej zazdroszczę wiedzy ;:173 Sama swoją poszerzę zaledwie w jakiejś części tylko, ale zamierzam też dużo czasu poświęcić na pracę z książką i ołówkiem poza zjazdami.
Myślę, że coś z tego będzie!
Dzięki za odwiedziny :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”