Kolejny <storczykomaniak> cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2

Post »

No właśnie mam te zielone, od zakupy albo koniec 2011, albo koniec 2012 (brak zapisków, muszę spr w zdj.) nic się z nimi nie dzieje. Jeden wypuścił tylko nowy przyrost i cisza...
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marku, zgodzę się tutaj z Joasią (Art), że pokazujesz rośliny wtedy, kiedy jest się czym pochwalić. Nie dość, że kwitnienia piękne, to jeszcze opis historii rośliny. Ja osobiście uwielbiam takie wątki - sensowne, merytoryczne i wartościowe.
No ale przejdę do sedna ;:oj .
Coelogyne jest przepiękna ;:138 . Prawdziwa królowa - godna tego miana bez wąpienia. Moje marzenie, niestety warunków na nią brak u mnie, wielka szkoda. Ty przyjemniej, że mogę ją podziwiać u Ciebie. Lc. też cudna, myślę, że wiesz, że do katlejastych mam dużą słabość. I jeszcze ten kolorek, piękna. I widzę obfitość sabotków u Ciebie, choć to nie "moja bajka" to jednak widać, że służy im Twoja opieka, a ten z podwójnym 'pyszczkiem' jest przeuroczy (mam nadzieję, że nie oberwie mi się od "wyższej Instancji" za nieprofesjonalne określenie 'pyszczki' ale tak mi się skojarzyło ;:131 ). ;:131
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dzięki Marku za opis uprawy Coelogyne. Tak oceniam , ze chyba najtrudniej byłoby mi znaleźć jesienią tak zimne stanowisko.
Ten sam problem mam z Cymbidiami. Ciekawe, czy to konieczne dla zainicjowania kwitnienia ??
Reszta warunków do spełnienia.
Ciekawa ta informacja o starszych napęczniałych pod wpływem wilgoci psb. Też bym była zaskoczona, bo
zaobserwowałam u moich, że jak już sie pomarszczą, trudno to cofnąć...
Widać, że nie miałeś za łatwo w osiągnięciu tak pięknego efektu ;:63
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”