Przykład 1
W związku z tym, że w tym tygodniu pogoda sprzyjała tego typu pracom wykonałem cięcie prześwietlające 44-letniej jabłoni odmiany 'Jonatan'. Będę szczęśliwy jeśli moje doświadczenie w tym fachu i zdjęcia, które wykonałem dla Was okażą się pomocne. A pogoda zdaje się zachęcać do wyjścia w sad.

Głównym problemem związanym z przedstawioną jabłonią było drobnienie owoców. Było to spowodowane dużym zagęszczeniem gałęzi owoconośnych i sporą ilością starych krótkopędów. Gałęzie zachodziły na siebie i krzyżowały się, wzajemnie się zacieniając. Pojawiały się nawet ogniska infekcji rakiem kory, co jest dla opisywanej odmiany rzadkością.

Zadaniem cięcia prześwietlającego jest przerzedzenie gałęzi w koronie, w celu jej doświetlenia oraz eliminacji gałęzi przewieszających się, krzyżujących, starzejących się, rosnących pod ostrym kątem i rosnących zbyt pionowo. Cięcie prześwietlające nie dopuszcza pozostawiania czopów. Efektem ma być uzyskanie owoców lepszej jakości: większych i lepiej wybarwionych oraz obniżenie wilgotności w koronie, a co za tym idzie zmniejszenie ryzyka chorób grzybowych.

W pierwszej kolejności usunąłem gałęzie wrastające do środka korony. Następnie przerzedziłem jej obrzeża. Na koniec wyrównałem drzewo dla czystej estetyki (wschodnia część była bardziej rozrośnięta, co zaburzało efekt symetrii, który osobiście lubię.

Pamiętajmy o zabezpieczaniu ran! Nawet tych podgojonych - im też należy się pielęgnacja, aż do całkowitego zalania.

Mam nadzieję, że nieco pomogłem.