Mój domowy roślinny miszmasz...cz.5

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój domowy roślinny miszmasz...cz.5

Post »

Jak zawsze...muszę coś powymyślać...żeby nudno nie było... ;:306
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dokladnie! Tak jest ciekawiej.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To tak..żeby było ciut ciekawiej..może troszkę Egzotyki??? I chociaż o kwiaty niezmiernie trudno..to jednak nadziei nie tracę, że jednak sprawią mi niespodziankę i zaprezentują się w pełni... Ale już sama hodowla to wielkie wyzwanie..Oprócz Cynamonu wszystko jest z nasionka wyhodowane przeze mnie.. :heja

Moje roślinki..z dalekich krajów... i początek wiosny

Drzewko Truskawkowe Czyli Chruścina jagodna,Poziomkowiec. Wiecznie zielony krzew, uprawiany na południu Europy, w Azji..jest też Herbie Madrytu. Owoce są jadalne na surowo i doskonałe na przetwory. Kwiaty i Kora mają zastosowanie lecznicze.

Obrazek

Gwajawa Gruszla właściwa, gujawa pospolita. Jej owoce mają wyjątkowo dużą zawartość wit, C i pektyn, jest doskonała na przetwory ale do spożywania na surowo. Występuje tylko w krajach tropikalnych.

Obrazek

Herbata Chińska
(Camellia sinensis) Uprawiana kiedyś tylko w Chinach teraz już rozpowszechniona prawie na każdym kontynencie.Przodującym producentem są Indie. O herbacie mogę godzinami...ale nie tutaj. Kwitnie na biało...i wytwarza owocniki małe , okrągłe troszkę podobne do Ziela Angielskiego tylko większe. Do parzenia używamy jedynie 2-3 listeczków z samych czubków gałązek.

Obrazek

Cynamonowiec (Cinnamomum Scheffer) rodzina wawrzynowatych. Wiecznie zielony krzew, występujący w klimacie subtropikalnym. Kwiaty niepozorne , owoce drobne niczym jagody. Powszechnie znany ze swoich walorów tj. Pozyskiwania olejków eterycznych i oczywiście kory, z której powstaje jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie - Cynamon

Obrazek

To tyle na dziś...następnym razem przedstawię innych moich domowników..choć zapewne widzieliście je już wiele razy...ale mnie one cieszą niezmiennie..i każdy nowy przyrost jest ogromną radością i satysfakcją. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

No, drzewem truskawkowym do dalas...
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
dziwaczek13
100p
100p
Od: 1 lut 2012, o 10:35
Kontakt:

Post »

;:138
Guajawę kiedyś miałam, ale potem zmarniała, już nie pamietam co się stało, Twoja pięknie rośnie. Zastanawiam się gdzie to wszystko mieścisz...
Herbatka cudna, będziesz się delektować smakiem własnej... Nawet gdyby nie była dobra, to i tak będzie najlepsza ;:215
Czekam z niecierpliwością na kolejnych egzotycznych domowników,
PS. Mój sezam ma 3 cm :;230
Pozdrawiam
elka
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Kasia ;:oj czym Ty nas jeszcze zaskoczysz? ;:63
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Sliczne roslinki a taka hertata to bym sie zaopiekowala ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Cudne jest Twoje hobby, cudne i trudne.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście...hodowla bywa utrapieniem..bo trzeba im zapewniać warunki w miarę przyjazne..a i tak po mimo starań nie każda roślina zechce przetrwać...opłakałam stratę pięknych odchowanych sadzonek Noni... ;:145 np. Ziemiórki potrafią pożreć drogie nasionka..albo przędziorek przetrzebi śliczne listeczki..A im więcej mam roślin..tym częściej zdarzają się robale i choroby.. ;:222

ale teraz c.d tych Egzotyków ,które przetrwały następną zimę...

Anonna Muricata Flaszowiec. W swoich warunkach kwitnie cały rok, a co miesiąc wydaje nowe owoce. Sa bardzo smaczne i mają wiele zalet, odkryto też jej właściwości lecznicze. Wykorzystuje się chyba wszystko z tej rośliny..korę i liście też. Badania wykazały, że Annona muricata wykazuje znaczącą aktywność przeciwko m.in. nowotworom piersi, płuc, prostaty, jelita grubego i trzustki. Dodatkowo obniżają ciśnienie i działają uspokajająco. Badania kliniczne wykazują duża aktywność przeciwdepresyjną liści . To jedna z moich ulubionych roślin.

Obrazek

Annona cherimoya Flaszowiec Peruwiański zwana tez Budyniowym Jabłkiem. Podobno owoce są bardzo smaczne, a roślina owocuje już ok 4 roku, więc kto wie..może doczekam się choćby kwiatów... ;:oj .

Obrazek

Yerba Mate Ostrokrzew Paragwajski. Napar z tej rośliny pijam namiętnie o wielu lat. Ma właściwości odchudzające, mnóstwo witamin i składników mineralnych. Oraz mnóstwo innych właściwości..a najbardziej popularna to chyba właściwość pobudzająca. Mate jest znacznie skuteczniejsza niż kawa, stymuluje układ nerwowy, wpływa korzystnie na koncentrację i daje sama przyjemność popijania jej z tykwy przez rurkę zwaną Bombillą. O Mate pisałam już tyle, więcej nie trzeba. a ja mogę godzinami..podobnie jak o Herbacie ;:306

Obrazek

Viannilla rodzina storczykowatych. Pnącze , które pięknie zakwita (ale raczej nie w warunkach domowych) a owoce to strąki, znane i popularne na całym świecie Laski Wanilii. Przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie wyrobu słodkości, ale i produktów perfumeryjnych.

Obrazek

Następna porcja moich pupili...wkrótce ;:138 ;:138 ;:138
x-Cz-a

Post »

Znowu cudności, dzięki ;:180
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Kasiu, pełen szacun ;:180 ja jakoś mm mało cierpliwości do wysiewów, więc raczej takich cudeniek mieć nie będę.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Właśnie miałam pytać czy to wszystko z nasion ale już doczytałam...i w szoku jestem ;:oj
Pięknie Ci rosną te egzotyczne cuda!
Kasia a czy w naszych warunkach jest szansa na zakwitnięcie herbaty?
No i pytanie, które mnie najbardziej męczy....czy będziesz skubać te młode listki i chociaż raz naparzysz sobie własną herbatkę? :oops:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Herbata tak..może zakwitnąć :tan
A skubanie listków..marzy mi się..ale ona tak wolno rośnie....to jeszcze maluszki...jak im skubnąć czubeczki..??? i co? w naparstku chyba bym musiała parzyć taką ilość ;:306 ;:306 ;:306
Ale może kiedyyyyś..jak podrośnie.. ;:173 ech..marzenia... ;:173 :heja
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Kasiu,siałaś może ATURI ?
To Roślina która porusza liśćmi.Ciekawi mnie czy to faktycznie prawda.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak..to prawda.. :tan
nie siałam..bo ona jest słaba wizualnie..taka trawka.. ;:224
Siałam Mimosę..ona się rusza pod dotykiem..składa natychmiast listeczki...ale w końcu rozdałam sadzonki...i więcej nie siałam... :tan
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”