Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
_fox_

Re: Prymule Primula

Post »

Na ogół po siewie zalecają trzymać w temp. do 10* przez 7-10 dni a później dopiero przenieść do cieplejszego pomieszczenia. Ponoć taki zabieg przyczynia się do równomierności wschodów.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Najlepiej wysiewać pierwiosnki zaraz poz zbiorze nasion. Natomiast obecnie należy wysiać na parapecie i tyle. Jak zrobi się ciepło wysadzić do gruntu.

jarek
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Dziękuję Wam, skorzystam z podpowiedzi Jacka, tym bardziej że mam to również na opakowaniu napisane. ;:180
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

iga23 - piękne :)

A ja porozsadzałam na jesień duże kępy i mam malutkie, na razie z jednym kwiatkiem, ale i tak się cieszę ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po porażce w styczniu z zakupioną piękną prumulką... zniechęciłam się i zamilkłam...

Obrazek

Śliczna odmiana z cyklu Parade padła w za wysokiej temp. w biurze
Obrazek

Jakiś czas potem nie wytrzymałam i zakupiłam kolejny egzemplarz, który ucierpiał (zmarzł) w drodze z samochodu do domu... :oops:, ale na szczęście jakoś to przeżył i pomimo utraty większości liści i profilaktycznym obcięciu większości kwiatów wypuścił nowy pęd kwiatowy i kwitnie od nowa ;:138 Trzymam go na wschodnim oknie w temp. ok 16 st. C
Obrazek

A tu egzemplarz zakupiony w moim ulubionym sklepie ogrodniczym, gdzie nie sprzedają "pędzonej holenderskiej tandety" tylko krajowe egzemplarze prymulki ogrodowej :) Podobno mogę ją już wsadzić do ogrodu i nawet jak przyjdzie mróz, to przeżyje, ale profilaktycznie przetrzymam ją w domu na tym chłodnym parapecie ;:224
Jest urocza i ma piękny różany zapach ( co swoją drogą nieco mnie zadziwiło) ;:138
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Każda prumula,krajowa i pędzona tandeta holenderska w pomieszczeniu za długo nie wytrzyma szczególnie nie podlewana wystarczająco-to nie są kwiaty doniczkowe do domu tylko do ogrodu,więc radzę czym prędzej sadź do gruntu ,prymule w większości przetrzymają mrozy bez okrycia powinnas trochę poczytać ,ja okrywam lekko tylko moje najcenniejsze nabytki
Tomek_Os
500p
500p

Post »

A w skrzynkę na tarasie jeśli posadzę wytrzymają do lata czy próżny trud? Szykuję rabatę która będzie gotowa dopiero latem.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Myślę,że tak w skrzyni na tarasie ziemi więcej niż w doniczce ,radziłabym tylko postawić nie w pełnym słońcu ,u mnie balkon na przysłowiowej "patelni" to nie bardzo prymulom pasuje
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Właśnie mam dwa, jeden patelnia od południa, drugi zachód, ale jak będą stały na podłodze tarasu będą przesłonięte barierką dodatkowo. OK, dziękuję za pomoc ;:333

I może komuś się przyda, te 4 sztuki które kupiłem jakiś miesiąc temu w markecie, stoją po wcześniejszym zahartowaniu, od prawie 2 tygodni, właśnie na zachodnim tarasie i oprócz jednego mają się dobrze, ale wymagają bardzo częstego podlewania właśnie ze względu na małe doniczki. Dlatego pytałem czy lepiej przesadzić do większej skrzynki. Stojąc w mieszkaniu zmarnował się jeden.
maxx
100p
100p
Od: 14 kwie 2011, o 22:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli chcemy cieszyć się kilkanaście dni prymulą w domu to podlewanie wyłącznie w postaci postawienia doniczki na wypełniony wodą spodek lub tacę. Wieczorem (jeśli są przymrozki) okręcić doniczkę kawałkiem włókniny i na balkon, na zewnętrzny parapet lub po prostu na dwór. Wszystkie przekwitłe kwiaty ucinamy blisko rozetki. Niestety tak jak z odpustowymi zabawkami - musi się zepsuć bo klient musi kupić drugą. Większość roślin już przy wyjściu ze szklarni nie jest zdrowa. Potem ciepło i błędne nawadniane w sklepie i zgnilizna gotowa. Wahania temperatury też wywołują zgorzel, więc bez zimnego parapetu sytuacja jest trochę bez wyjścia :( .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Mam podobne zdanie jak przedmówca, że są trochę jak odpustowe zabawki :wink: Te prymule nadają się tylko do pomieszczeń jasnych i nieogrzewanych jeśli ktoś takie ma, przedsionki, czy chłodne klatki schodowe, werandy.Do przeciętnego mieszkania raczej nie.Nie powinno się ich ruszać z tych małych doniczek, lepiej postawić na podstawce i podlewać na nią, albo włożyć do jednego pojemnika bez otworu z doniczkami robiąc kompozycję kolorystyczną.Jak stoją w chłodnym pomieszczeniu to nie trzeba często nalewać wody do podstawki, bo choć lubią wilgoć, to zalania też nie noszą.
I raczej nie przesadzać kwitnących.Nie wiem jakie macie doświadczenia, ale ja tak kiedyś zrobiłam i oklapły, bo większa ilość ziemi + podlanie po przesadzeniu = zbyt długo utrzymująca szkodliwa wilgoć i zniszczone korzenie.Znoszą natomiast znakomicie przesadzenie po kwitnieniu, albo w końcówce kwitnienia do ogrodu.Czasem zakwitają jeszcze raz jesienią, a po zimie to różnie bywa, czasem przeżyją, ale zbyt ozdobne nie są.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Czy u kogoś zaczynają kwitnąć pierwiosnki ząbkowane? U mnie jeden się chyba pośpieszył...
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
gonia8
50p
50p
Od: 17 sty 2014, o 21:13

Post »

Moje zaczynają pomału kwitnąć, ale są posadzone w doniczce i trzymam na ganku. Jest cieplej niż na zewnątrz ale chłodniej niż w pokoju. Pierwiosnki zostawione na grządce też się już budzą. :D
pozdrowionka
Gośka
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Dzisiaj wyglądają tak.

Obrazek
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

A ja dziś dostałam

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”