Zakładanie ogrodów - co powinienem wiedzieć

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Koblan22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zakładanie ogrodów - co powinienem wiedzieć

Post »

Witam!

Jestem studentem IV roku gospodarki przestrzennej (specjalizacja: zarządzanie przestrzenią) we Wrocławiu. Zamierzam jednak w przyszłości zająć się branżą projektowania i zakładania ogrodów.

Znam dość dobrze rośliny ozdobne i ogólne sprawy związane z ogrodnictwem, gdyż mój tata posiada szkółkę drzew i krzewów ozdobnych od 1997 roku, więc obracam się w tym środowisku od dziecka.

Mam więc następujące pytania:

1. od czego powinienem zacząć, jeśli chciałbym pracować w firmie zajmującej się projektowaniem ogrodów (jakieś praktyki w firmie, czy usiąść do książek?)?

2. czy mam w ogóle jeszcze szanse na zatrudnienie w firmie, mając tytuł inżyniera gospodarki przestrzennej i (w mojej ocenie) dość dobrą wiedzę na temat roślin ozdobnych?

3. Czy pomocne jest posługiwanie się programami do projektowania typu: AutoCad, SketchUp itp.?

4. Czy studia podyplomowe z architektury krajobrazu to w tym wypadku dobry pomysł?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakładanie ogrodów - co powinienem wiedzieć

Post »

Architektura krajobrazu tak, Ogrodnictwo tak, a może szkoła plastyczna? (Architekt Krajobrazu dumnie brzmi, ale czy będzie to właściwy kierunek bardziej zależy od uczelni i na jakim wydziale (przedmioty wiodące).

Z zamiłowania znasz rośliny i ich wymagania, więc pozostaje wrodzony lub wyuczony zmysł plastyczny.
Biuro projektowe jak najbardziej. Sposób pracy (umowa, zlecenie, staż, praktyki - twój wybór, liczy się czy się dostaniesz).

Do książek, a dokładnie do prawa polskiego. Prawo budowlane poznać (odległości obiektów od granic posiadłości i co wymaga pozwoleń na budowę), prawo ochrony przyrody ( by móc przewidywać zasady postępowania z usuwaniem istniejacym drzew i sadzeniem nowych tak by nie było potrzeby przechodzić procedur administracyjnych).
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakładanie ogrodów - co powinienem wiedzieć

Post »

Jeśli zamierzasz pracować w firmie zajmującej się projektowaniem i zakładaniem ogrodów, dobrze jest mieć w ręku jakiś atut, dzięki któremu przy ubieganiu się o przyjęcie do firmy, będziesz miał przewagę nad innymi kandydatami. Można zgłębiać różne obszary, zając się dokładniej np. aranżacją dla deweloperów, właścicieli obiektów użyteczności publicznej, którzy chętnie korzystają z firm projektujących zieleń, bo profesjonalne nasadzenia wokół inwestycji czy siedziby (osiedli mieszkaniowych, apartamentowców, biurowców) są także wizytówką firmy.Tu często zdarzają się nietypowe wyzwania architektoniczne: ogrody na dachach garaży, na tarasach czy w "oranżeriach" wbudowanych w elewacje.
Sam projekt to też nie wszystko, dobrze jest mieć dobry kontakt z klientem, rozpoznać jego potrzeby, styl życia, umiejętnie wytłumaczyć, co jest możliwe w danych warunkach glebowych, klimatycznych czy oświetleniowych no i możliwości finansowych klienta. W inwestycjach długoterminowych trzeba mieć rozeznanie w cenach i dostępności materiału roślinnego w różnych porach sezonu. Oczywiście wiele istotnych kwestii najlepiej przyswajać poprzez praktykę i obserwację. Oprócz wiedzy czysto merytorycznej z zakresu botaniki czy architektury krajobrazu, dobrze jest wiedzieć co nieco o uregulowaniach prawnych w zakresie przetargów, kompetencji właściwych organów w zakresie wydawania decyzji dotyczących ochrony przyrody, lasów etc.
Najważniejsze, to lubić, co się robi :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”