Widoczki z Beskidów - cz.1
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Zyto.
Dlaczego nie dla Ciebie ?
Dolinami też bardzo przyjemnie się spaceruje.

Dlaczego nie dla Ciebie ?
Dolinami też bardzo przyjemnie się spaceruje.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58
- kogra
- Przyjaciel Forum
Witaj Krysiu.
Dzięki za piękne fotki, które tutaj wkleiłaś. Szczególnie ładne jest zdjęcie zachodu słońca.
Cieszę się, że miałaś możliwość zwiedzania Beskidów.
Pozdrowienia dla Ciebie.

Dzięki za piękne fotki, które tutaj wkleiłaś. Szczególnie ładne jest zdjęcie zachodu słońca.
Cieszę się, że miałaś możliwość zwiedzania Beskidów.
Pozdrowienia dla Ciebie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Kilka dni temu byliśmy na rekonesansie grzybowym. Niestety grzybów nie było, ale za to widoczki super, no i to świeże powietrze ......
Długi spacer zaowocował podjedzeniem czarnej jagody i jeżyny oraz zdjęciami. A byliśmy w Bukowcu koło Istebnej.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Witam wszystkich beskidzkich wątkowiczów. Bardzo się cieszę, że odnalazłam to forum. Zdjęcia tutaj zamieszczone zapierają dech ale i przywodzą wspomnienia. Też kiedyś chodziłam po tych terenach. Ostatni raz byłam tutaj cztery lata temu z moją klasą na dwudniowej wycieczce (Wisła - Szczyrk - Żywiec - Żar). Bardzo polecam tę trasę.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witamy, witamy młodą wędrowniczkę. Jest jeszcze bardzo dużo miejsc godnych zwiedzenia w naszym pięknym Śląskim Beskidzie (chociaż ja go tylko widzę z balkonu) - więc na pewno powinnaś go jeszcze odwiedzić nie raz !
Grażynko - słyszałaś o planowanej akcji wycinania świerków w naszych Beskidach ? Na szczęście ponoć mają je od razu zastępować naszymi beskidzkimi świerkami (wyhodowanymi w szkółkach) i bukami.
Grażynko - słyszałaś o planowanej akcji wycinania świerków w naszych Beskidach ? Na szczęście ponoć mają je od razu zastępować naszymi beskidzkimi świerkami (wyhodowanymi w szkółkach) i bukami.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Krystyno - witaj wśród miłośników Beskidów.
Cieszę się, że trafiłaś do tego wątku. Nie tylko zagraniczne góry są piękne.
Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie - to powiedzenie jest bardzo trafne. :P
Karpiku - Nie tylko słyszałam, ale każdy raz oglądam jak trwa ta akcja i jakie ilości lasów padają pod piłami leśników.
Winę ponoszą nie leśnicy, ale urzędnicy, którzy monokulturową uprawę kazali pozostawić samej sobie podczas zmasowanego ataku korników. Suche lato nie pomogło niestety świerkom i teraz całe połacie lasów są suche i trzeba je uprzątnąć.
Błąd zrobili dawni właściciele ziemscy , kiedy z pobudek czysto finansowych zaczęli sadzić lasy monokulturowe, co sprawiło, że szkodniki iglastych pozbyły się naturalnych wrogów.Nieznajomość praw natury i zachłanność urzędników państwowych sprawiły, że teraz mamy tego konsekwencje.
Mam nadzieję, że nauka nie pójdzie w las i decydenci lasów państwowych przyjdą po rozum do głowy.
Lepiej póżno niż wcale - szkoda tylko, że ofiarą są płuca tego regionu.

Cieszę się, że trafiłaś do tego wątku. Nie tylko zagraniczne góry są piękne.

Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie - to powiedzenie jest bardzo trafne. :P
Karpiku - Nie tylko słyszałam, ale każdy raz oglądam jak trwa ta akcja i jakie ilości lasów padają pod piłami leśników.
Winę ponoszą nie leśnicy, ale urzędnicy, którzy monokulturową uprawę kazali pozostawić samej sobie podczas zmasowanego ataku korników. Suche lato nie pomogło niestety świerkom i teraz całe połacie lasów są suche i trzeba je uprzątnąć.
Błąd zrobili dawni właściciele ziemscy , kiedy z pobudek czysto finansowych zaczęli sadzić lasy monokulturowe, co sprawiło, że szkodniki iglastych pozbyły się naturalnych wrogów.Nieznajomość praw natury i zachłanność urzędników państwowych sprawiły, że teraz mamy tego konsekwencje.
Mam nadzieję, że nauka nie pójdzie w las i decydenci lasów państwowych przyjdą po rozum do głowy.
Lepiej póżno niż wcale - szkoda tylko, że ofiarą są płuca tego regionu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę, że tą "młodą" Cię nie uraziłem a wręcz przeciwnie. I zgadzam się - całe nasze Beskidy, bez podziału na pasma są bardzo, bardzo piękne.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Zgadzam się z Wami i dlatego wklejam kilka zdjątek ze spaceru brzegami Wisły w Ustroniu.
Już całkiem jesiennie wyszły te fotki i całkiem kojarzą się z babim latem, które jest tuż, tuż.

Już całkiem jesiennie wyszły te fotki i całkiem kojarzą się z babim latem, które jest tuż, tuż.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Kilka całkiem jesiennych fotek z Wisły Czarnego.

Ale nie tylko takie piękne widoczki można znależć. Są też tereny na których wycinka leśna przypomina kataklizm. Wycinanie świerków zaatakowanych przez korniki prowadzona jest na tak szeroką skalę, że to co po niej pozostaje przypomina przejście huraganu. I nie myślcie że te leżące drzewa będą zaraz zwiezione i wykorzystane. Taki stan lasu utrzymuje się już od wiosny lub zeszłego roku.
Takie marnotrastwo drewna woła o pomstę do nieba,....... ale cóż. Państo za darmo nie da a samo nie może przetworzyć - istny pies ogrodnika.
A podobno gospodarka się rozwija.
A ja tylko pytam - a w jakim kierunku ?..............

Ale nie tylko takie piękne widoczki można znależć. Są też tereny na których wycinka leśna przypomina kataklizm. Wycinanie świerków zaatakowanych przez korniki prowadzona jest na tak szeroką skalę, że to co po niej pozostaje przypomina przejście huraganu. I nie myślcie że te leżące drzewa będą zaraz zwiezione i wykorzystane. Taki stan lasu utrzymuje się już od wiosny lub zeszłego roku.
Takie marnotrastwo drewna woła o pomstę do nieba,....... ale cóż. Państo za darmo nie da a samo nie może przetworzyć - istny pies ogrodnika.
A podobno gospodarka się rozwija.

A ja tylko pytam - a w jakim kierunku ?..............

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki