Nawożenie rzędowe
Re: Nawożenie rzędowe
Pomidory mają rosnąć pod folią czy w gruncie ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2014, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory będą rosnąć pod folią
Żadnego obornika. Rozsyp 0,6 kg /10 m2 siarczanu potasu oraz 0,5 kg/10 m2 mocznika i przekop na pół szpadla. W sezonie dwukrotnie zasilisz pomidory miedzy rzędy saletrą potasową rozpuszczoną w wodzie. Trzeba utrzymywać wilgotność pod folią po nawiezieniu
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
46,25 PLNbioy pisze:Ile kosztuje takowe badanie gleby?
-
Dziękuję forumowicz,
czyli żadnego obornika pod krzaki tylko te nawozy, Ok.
na jesieni znów zrobić badanie podłoża ?
A jaką ziemię wsypać w cylindry ? tą przekopaną z nawozami czy dać trochę ziemi z kompostownika ?
czyli żadnego obornika pod krzaki tylko te nawozy, Ok.
A jaką ziemię wsypać w cylindry ? tą przekopaną z nawozami czy dać trochę ziemi z kompostownika ?
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dziękipodjadek pisze:46,25 PLNbioy pisze:Ile kosztuje takowe badanie gleby?

Pozdrawiam, Jacek
Wypadałoby zrobić. Zobaczymy w jakim kierunku zmienią się składniki i pH by opracować jakąś strategie nawozenia.sloneczny25 pisze:
Do cylindrów możesz wsypać sam kompost .
-
Czy pokrzywówka też nie będzie potrzebna ?
Nie jestem zwolennikiem nawożenia czymkolwiek o nieznanym składzie.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
forumowicz czy 90l gęstej gnojówki gołębiej wystarczy na 30mb nawożenia rzędowego pod folią?
Zamówiłem torf odkwaszony do spulchnienia ziemi w tunelu, no ale w hurtowni wiedzieli lepiej i teraz mam substrat 14-16-18 1kg|m3. Czy mogę go jakoś wykorzystać w tunelu? wiem, że skład dla pomidora nie odpowiedni, a mam tego 500l wiec trochę szkoda rozsypać 80zeta po trawniku...
Zamówiłem torf odkwaszony do spulchnienia ziemi w tunelu, no ale w hurtowni wiedzieli lepiej i teraz mam substrat 14-16-18 1kg|m3. Czy mogę go jakoś wykorzystać w tunelu? wiem, że skład dla pomidora nie odpowiedni, a mam tego 500l wiec trochę szkoda rozsypać 80zeta po trawniku...
Chyba za dużo ode mnie wymagasz ?
A skąd ja mam wiedzieć ile jest wody w tej gnojówce ?
A skąd ja mam wiedzieć ile jest wody w tej gnojówce ?
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz, zrobię w tym miesiącu badanie gleby żeby jakiś plan nawożenia był. Ale tak się zastanawiam, jakbym miała zasilać obornikiem, to lepiej przywieźć koński obornik i przekopać, czy kupić suszony kurzy lub bydlęcy i zrobić z niego gnojówkę?
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
60l obornika i 30l kranówki calosć w 90 litrowej kascie budowlanej,
-
- Od: 1 cze 2013, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja mam takie pytnie? dostałem od kumpla 10 worków obornika kurzego ale takiego mocno przerobionego! (jest aż czarny widać tam troche słomy ale bardzo mało)
Jego ojciec ma kury noo i stąd ten obornika. ale ten mój kumpel ma borówki amerykanskie i dawał ten obornik do analizy i nie moze go dac pod borówki! nie moge się z nim skontaktować teraz, aby przesłał mi te wyniki z analizy!
Chciałem zastosować go na całej działce boo od niepamiętnych czasów nie było tam obornika tylko czasami nawozy sztuczne ale też w małej dawce ! (chce też dać go rzędowo pod pomidory i ogórki), może jeszcze spróbuje inne warzywa spróbuje rzędowo zasilić
Widze że Pomidoro ma dużą wiedzę w temacie ogrodnictwa więc proszę o pomoc !!
Pozdrawiam i życzę miłęj niedzieli!
Jego ojciec ma kury noo i stąd ten obornika. ale ten mój kumpel ma borówki amerykanskie i dawał ten obornik do analizy i nie moze go dac pod borówki! nie moge się z nim skontaktować teraz, aby przesłał mi te wyniki z analizy!

Chciałem zastosować go na całej działce boo od niepamiętnych czasów nie było tam obornika tylko czasami nawozy sztuczne ale też w małej dawce ! (chce też dać go rzędowo pod pomidory i ogórki), może jeszcze spróbuje inne warzywa spróbuje rzędowo zasilić

Widze że Pomidoro ma dużą wiedzę w temacie ogrodnictwa więc proszę o pomoc !!
Pozdrawiam i życzę miłęj niedzieli!