Ogródek u Edzi
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek u Edzi
Dziękuję za informację 

Aga
.

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Dzieci się sprawują
pogratuluj im sukcesów ogrodniczych 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Edytko niesamowite są te różnice w 2010 a 2013 roku...... ogród wspaniale Ci się zagęścił, wzbogacił w mnóstwo roślin na ślicznych rabatach.... Jestem pod wrażeniem 

Natalia, pogratuluję - dzięki. O ile moja córa ma raczej inne rzeczy na głowie, to mój synek bardzo się interesuje roślinkami - sadzi, sieje i pielęgnuje z sukcesem
.
Aguniu, różnica jest ogromna. Zobaczyłam ją dopiero po odkopaniu starych zdjęć. Chciałabym bardzo powstrzymać się w tym roku od przesadzania roślin, żeby miały możliwość rozrastania, niestety część bylinek bardzo ucierpiała na tych ciągłych przeprowadzkach
.

Aguniu, różnica jest ogromna. Zobaczyłam ją dopiero po odkopaniu starych zdjęć. Chciałabym bardzo powstrzymać się w tym roku od przesadzania roślin, żeby miały możliwość rozrastania, niestety część bylinek bardzo ucierpiała na tych ciągłych przeprowadzkach

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
I tak trzymać 

- belladonna
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 sty 2014, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faktycznie, trzy lata dla ogrodu to rewolucja. Widać to bardzo dobrze na tej rabatce przy ścianie domu, tej z krzewuszką. Czy to zielone wyprostowane w tle to berberys?
Szkoda przesadzać tak ładnie zagęszczone roślinki, ale czasem trzeba... Sama właśnie planuję kolejne przesadzanie, nie wspominając o tych, które zrobiłam jesienią;-)))) I ciągle mam nadzieję, że już znalazłam ostateczne miejsce!!!! Czasami przydałoby się, żeby ktoś mnie zdrowo puknął w głowę.
Szkoda przesadzać tak ładnie zagęszczone roślinki, ale czasem trzeba... Sama właśnie planuję kolejne przesadzanie, nie wspominając o tych, które zrobiłam jesienią;-)))) I ciągle mam nadzieję, że już znalazłam ostateczne miejsce!!!! Czasami przydałoby się, żeby ktoś mnie zdrowo puknął w głowę.

Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Edytko, uwielbiam takie zdjęcia porównawcze. Widać, jak pięknie rosną roślinki, jak zagęszcza się Twój azyl. 

Natalia, cieszę się póki jest zainteresowanie
.
Blanka, rabata z krzewuszką jest chyba jedyną nie zmienianą od początku założenia. Wyprostowany krzew to berberys Erecta. Dziś przycinałam go, bo zaczął ogołacać się od dołu, a wyrósł na ok. 1,8 m. wysokości. Szpaler Erect mam też z przodu domu, pięknie przebarwiają się jesienią, a zimą ich owoce są pożywieniem dla kwiczołów
.
Małgosia dobrze, że przyszło mi do głowy zrobić kilka zdjęć w 2010r. Jestem zaskoczona tym, jak rozrosły się iglaki. Do dziś pamiętam posadzoną jesienią 2009r. jodłę koreańską. Zimą musieliśmy oznaczyć miejsce jej posadzenia wysokimi patykami, bo nie było jej widać spod śniegu
.

Blanka, rabata z krzewuszką jest chyba jedyną nie zmienianą od początku założenia. Wyprostowany krzew to berberys Erecta. Dziś przycinałam go, bo zaczął ogołacać się od dołu, a wyrósł na ok. 1,8 m. wysokości. Szpaler Erect mam też z przodu domu, pięknie przebarwiają się jesienią, a zimą ich owoce są pożywieniem dla kwiczołów

Małgosia dobrze, że przyszło mi do głowy zrobić kilka zdjęć w 2010r. Jestem zaskoczona tym, jak rozrosły się iglaki. Do dziś pamiętam posadzoną jesienią 2009r. jodłę koreańską. Zimą musieliśmy oznaczyć miejsce jej posadzenia wysokimi patykami, bo nie było jej widać spod śniegu

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Edytko dziękuję za podpowiedź. Poczekam minimum 2 tygodnie. W zależności jak będzie kształtowała się pogoda. 2,5 niestety mnie nie ratuje bo w połowie nie będę na działce. Także 2-3 tyg. A może więcej? Bo przecież jeszcze wszystko się może zdarzyć 

Madzia, otóż to - wszystko zależy od pogody. Zima rozpieszcza przedwiośniem, a ja zaczynam się gubić w tym co można już zrobić w ogrodzie, a z czym należy poczekać. Prognozy są jak na razie optymistyczne - do połowy marca podobno ma być tak jak jest teraz, a później cieplej 

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
No ja też się w tym wszystkim gubię. Serducho już wystartowało na całego. Ale rozum spokojnie je studzi... 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje tuje bardzo nierówno rosną, siedzą w niekorzystnych warunkach, niektóre na fundamencie nieistniejącego domu. Karmię, więc dają sobie jakoś radę.
Pogoda paskudnie zimna. Nie mam dylematów, co robić w ogrodzie, bo nie wychodzę
Pogoda paskudnie zimna. Nie mam dylematów, co robić w ogrodzie, bo nie wychodzę

Madzia są zabiegi, z którymi muszę się powstrzymać w moim klimacie: werykulacja, spulchnianie rabat (nocne przymrozki i wysuszający wiatr w dzień), nawożenie i cięcie cudzego żywopłotu. Inne czynności (sprzątanie i cięcie moich roślin) jak najbardziej wskazane do wykonywania w chwili obecnej, oczywiście jeśli pogoda pozwala
.
Ewa, tuje moich sąsiadów korzeniami przebijają podmurówkę ogrodzenia i karmią się dobrodziejstwami w moim warzywniku
. Kopiąc doły pod swój żywopłot odkrywaliśmy np. złoża żużlu, chyba ktoś utwardzał nim drogę, więc dokarmiać jak najbardziej trzeba.
Pogoda nas nie rozpieszcza, dziś groziło urwaniem głowy.

Ewa, tuje moich sąsiadów korzeniami przebijają podmurówkę ogrodzenia i karmią się dobrodziejstwami w moim warzywniku

Pogoda nas nie rozpieszcza, dziś groziło urwaniem głowy.
Na zewnątrz szaro, buro i do wiosny daleko... Obiecują, że w weekend ma być ładnie
A tymczasem dzisiaj odwiedził mnie taki oto gość. Prawdopodobnie nieświadomie przytaszczyłam go z drewnem do domu
.

Na parapecie rośnie sobie fasola mojego synka
. Pamiętacie te doświadczenie z podstawówki?

Udanego popołudnia

A tymczasem dzisiaj odwiedził mnie taki oto gość. Prawdopodobnie nieświadomie przytaszczyłam go z drewnem do domu

Na parapecie rośnie sobie fasola mojego synka

Udanego popołudnia