Nie rozumiem kompletnie, dlaczego

A Parodia oczywiście- przepiękna. I miła niespodzianka

Jako 100% samiec muszę przyznać, że bardzo mnie cieszy, iż u ludzi jest zupełnie odwrotna sytuacja z tą urodą.piasek pustyni pisze:Jak to jest, że w przyrodzie to właśnie samce są wybitnej urody...
Nie rozumiem kompletnie, dlaczego![]()
Z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet jest to bardzo dżentelmeński ukłon w stronę Forumowiczek, AndrzejuBigDonn pisze: Jako 100% samiec muszę przyznać, że bardzo mnie cieszy, iż u ludzi jest zupełnie odwrotna sytuacja z tą urodą.
Tu się trudno nie zgodzić, natura mimo piękna bywa również bardzo brutalna...turpis pisze: samiec przez swój "rzucający się w oczy" wygląd musi udowodnić, że, mimo braku kamuflażu, jest w stanie przeżyć w środowisku w dobrej kondycji.
A wiesz, że - może się to wydać dziwne - ale na to nie zwracałam uwagi. Łabędzi w Kołobrzegu bardzo dużo (aż za dużo), mamy je w herbie miasta, ale nigdy nie zwracałam uwagi. Niemniej pewnie jest to jakoś uzasadnione, dlaczego akurat jest w kilku przypadkach tak, a nie inaczej. Tu chyba po części turpis odpowiedział:Artur89 pisze:Żaneta, poszperałem i wychodzi na to, że nie zawsze samce są bardziej 'ozdobne' od samic.(...) z tych mniej wyszukanych: łabędzie, papugi (tu chociażby Nierozłączka czerwonoczelna) etc.
Podziwiam Wasze szerokie zainteresowania i wiedzę. I tak oto na kolejnych spacerach będę polować z aparatem na ptaszki. Tyle, że ze względu na ilość drapieżnych mew u nas cuda można znaleźć w ekoparku, ale zainteresowaliście mnie niesamowicie.turpis pisze:Dobór naturalny jest pięknym procesem, który z puli genów, zachowań, szeroko pojętych fenotypów pozwala przetrwać tym, które są aktualnie preferowane przez środowisko (...)na pierwszy rzut oka muszą mieć logiczne uzasadnienie, ważne że są, lub kiedyś były, użyteczne na tyle, że dały swoim nosicielom przewagę nad pozostałymi konkurentami. Ważne też o jakiej grupie zwierząt mówimy. Wśród ptaków jaskrawo ubarwione samice to raczej wyjątki potwierdzające regułę.
A to już bardzo podobne do...cech ludzkich, nieprawdaż?turpis pisze: Jeśli presja ze strony drapieżników jest niewielka dymorfizm płciowy teoretycznie traci na znaczeniu.
O! To bym chętnie przygarnął!HELIOCEREUS speciosus
PENIOCEREUS oaxacensis
PENIOCEREUS marianus
PENIOCEREUS greggii v transmontanus
SELENICEREUS grandiflorus - Pinar del Rio Kuba
OooooooArtur89 pisze:PENIOCEREUS oaxacensis
PENIOCEREUS marianus
SELENICEREUS grandiflorus - Pinar del Rio Kuba
Przy sprzyjających wiatrach nowymi krzyżówkami będe mógł pochwalić się za jakieś +- 8latleszek2 pisze:Artur,widzę ,że będziesz się bawił w krzyżówki ,życzę Ci powodzenia,będzie można podziwiać nowe kwiaty
Jak coś zostanie to na pewno o tym poinformuję jeśli nie zapomnę mając na uwadze, że pewnie dopiero za 2 lata rośliny z tegorocznych siewów będą gotowe do sprzedaży.Bo-enka pisze:Będziesz miał nadwyżki z tych zacytowanych wyżej to proszę na PW.
Hi, hi, hi "Jak coś zostanie "--- oooooooo to kolejka jak długa do tych wspaniałości?Artur89 pisze:Jak coś zostanie