Pomidory uprawiane w donicach...
Re: Pomidory w donicach
Alea iacta est.
Pomidorki balkonowe wyłożone dziś do kiełkowania. Dziewięć odmian. Podłoże zakupione/ uniwersalne Sterlux/ i perlit.
http://ogrodnik24.pl/userdata/gfx/a7ea7 ... 4a63a3.jpg
Pomidorki balkonowe wyłożone dziś do kiełkowania. Dziewięć odmian. Podłoże zakupione/ uniwersalne Sterlux/ i perlit.
http://ogrodnik24.pl/userdata/gfx/a7ea7 ... 4a63a3.jpg
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona rzucone
do kiełkowania
Przyłączam się - kolejny raz będę mieć pomidory w donicach na balkonie. Balkon duży to i odmian wiele - ok. 20 - koktajlowe (wysokie i niskie) oraz drobnoowocowe.
Donice 10l, 15l i 20l - w zależności od konkretnej odmiany.
Ziemia z Hollasa (Sterlux i Uniwersalna).

Przyłączam się - kolejny raz będę mieć pomidory w donicach na balkonie. Balkon duży to i odmian wiele - ok. 20 - koktajlowe (wysokie i niskie) oraz drobnoowocowe.
Donice 10l, 15l i 20l - w zależności od konkretnej odmiany.
Ziemia z Hollasa (Sterlux i Uniwersalna).
No i obowiązkowo perlit by zminimalizować wahania wilgotności i zwiększyć sorpcję, co przeciwdziała zasoleniu.
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dołączam się - nasionka od dzisiaj na wacikach ;)
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Perlit "się kupuje"
Znalazłam więcej doniczek i w związku z tym pomidorków w donicach na balkonie będzie 27
20l: Perła Kaszub, Korale Morango, C055, Kumato, Violet Jasper, P-20, Indigo Rose, B037, Goldene Königin, Green Tigarella, Malachitowa Szkatułka, De Barao Red, K127, K152, K155.
15l: Sława Nadrenii, Orange Banana, Red Star, Alpen Swiss, K14, Blue Fruit.
10l: Stupice, Green Sausage, Cream Sausage, Orange Banana, Pendulina Orange, Tumbling Tom Red, Garden Pearl.
Niestety brak Perły Małopolski

Znalazłam więcej doniczek i w związku z tym pomidorków w donicach na balkonie będzie 27

20l: Perła Kaszub, Korale Morango, C055, Kumato, Violet Jasper, P-20, Indigo Rose, B037, Goldene Königin, Green Tigarella, Malachitowa Szkatułka, De Barao Red, K127, K152, K155.
15l: Sława Nadrenii, Orange Banana, Red Star, Alpen Swiss, K14, Blue Fruit.
10l: Stupice, Green Sausage, Cream Sausage, Orange Banana, Pendulina Orange, Tumbling Tom Red, Garden Pearl.
Niestety brak Perły Małopolski

- niewielkazelka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2014, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy istnieje możliwość zasadzenia pomidorków w doniczce z pestek? czy tylko z kupionych nasion?:)
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Jeśli chodzi Ci ,czy można wysiać zebrane samemu nasionka , to tak pod warunkiem że nie były zbierane od mieszańców F1 bo te nie powtarzają cech rośliny matecznej . Pomidory z własnoręcznie pozyskanych nasionek rosną i owocują jak te z kupionych . Zajrzyj do wątku Kozuli to ekspert w tej dziedzinie ,a do tego magik który tworzy własne odmiany 

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Przegapiłem wątek po 2 dniowej nieobecności
Również się przyłączam, jutro ruszam i ja z pomidorami na wacik, kilku dniowe opóźnienie względem Was, ale myślę że nadrobię

Również się przyłączam, jutro ruszam i ja z pomidorami na wacik, kilku dniowe opóźnienie względem Was, ale myślę że nadrobię

- anka93
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
Mam pytanie -w jakich donicach-wielkość-wysadzać pomidorkiStupice i Perłę Kaszub?
Perła Kaszub do 20 l.
To ja też tak chcę
Mam wiadra po farbach 20 l i 25 l, ziemię sterluxa, trochę nasionek z akcji i nie tylko ale nie mam balkonu tylko duży taras - chyba się nada
A tak na serio: ogródek za mały aby posadzić wszystkie chciejstwa więc wiadra są jakąś alternatywą. Rozumiem że w wiadrze sadzimy tylko jedną sadzonkę pomidora?
Że Perła Kaszub się nadaje to już wiem, a które ze następujących też można hodować w wiadrach?
Mam: White Tomesol, Orange Strawsberry, 136K F7 Zebra żółta, Złoty Ożarowski, Black Cherry, Koralik, San Marzano.

Mam wiadra po farbach 20 l i 25 l, ziemię sterluxa, trochę nasionek z akcji i nie tylko ale nie mam balkonu tylko duży taras - chyba się nada

A tak na serio: ogródek za mały aby posadzić wszystkie chciejstwa więc wiadra są jakąś alternatywą. Rozumiem że w wiadrze sadzimy tylko jedną sadzonkę pomidora?
Że Perła Kaszub się nadaje to już wiem, a które ze następujących też można hodować w wiadrach?
Mam: White Tomesol, Orange Strawsberry, 136K F7 Zebra żółta, Złoty Ożarowski, Black Cherry, Koralik, San Marzano.
Pozdrawiam Asia
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Tak, w wiadrze sadzimy tylko jedną sadzonkę pomidora.
Orange Strawsberry, Black Cherry, Koralik - te można spokojnie a San Marzano - sam o to pytałem w wątku o tym pomidorze Pomidory San Marzano , zastanawiam się nadal czy spróbować z nim czy z pomidorem Roma
Orange Strawsberry, Black Cherry, Koralik - te można spokojnie a San Marzano - sam o to pytałem w wątku o tym pomidorze Pomidory San Marzano , zastanawiam się nadal czy spróbować z nim czy z pomidorem Roma

Dziś już , po 48 godz, kiełki puściły Brutus i Faworyt 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To gratuluje
Widzę że doniczkowy czas już jest, także będę musiał zrobić wgląd w typy i również coś posłać wieczorem na waciki