U oster sezon 2012
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U oster sezon 2012
Nie mogę się napatrzyć na te świerki, są niesamowicie piękne!!
- oster
- 1000p
- Od: 9 mar 2011, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Krasna101 na naszych włościach
Miło widzieć kogoś nowego
Dzieje się w naszych obu, a nawet w trzech częściach
ogrodu, bo warzywniak to osobna i "na dołku" również odrębna sprawa.
Przepraszam aguskac, tak się spieszyłam przedwczoraj z bieżącymi wpisami, że
zapomniałam odpisać Ci na Twój post
Ja też mam nadzieję, że nie padnie mi dużo z młodzieniaszków, ale w razie czego uzupełni
się kolejnymi. Rzeczywiście są śliczne, takie gęste i grube igły. Udało się
Te drzewka posadziłam właśnie od południa, ale im bardziej gęsty i wysoki będzie
tu szpaler, tym bardziej będzie chronić nas przed okropnymi wiatrami. Od południowo-zachodniej
strony zawsze u nas są najmocniejsze wiatry, co jest nie do zniesienia. Mało tego: mieszkamy
dosłownie na patelni: nie ma żadnego schronienia latem przed palącym słońcem: zawsze
muszę robić sztuczne zacienienia, co z kolei powoduje kolejne wydatki: żaden pawilon ogrodowy
nie wytrzymał naporu wiatrów np. w czasie zupełnie przeciętnej burzy
Dlatego wszystko
w zeszłym roku przeniosłam na dół: ale tu nie mam możliwości podziwiania mojego ogródka
I koło się zamyka. Myślę, że pozwolę rosnąć świerczkom do jakichś 5 metrów, po czym utniemy wierzchołki.
Ale do tego czasu przynajmniej z 10 lat hodowania drzewek. No i nikomu nie zacienimy upragnionego słoneczka, bo
zawsze można wyjść za dom na ogród od zachodniej strony i pławić się w jego promykach przez cały dzień.
A z dzisiejszych poczynań:
najpierw wysiałam w gotowych mini-szklarenkach kupionych wraz z nasionami w LIdlu: kiepsko
widać, bo zrobiłam fotkę po siedemnastej: pomidory, papryka, poziomki i lawenda

A po wysianiu i ogarnięciu chałpy poszłam pokazać mężowi, gdzie na dole ma sadzić drzewka.
Przed działaniami było tak (czyli pod wieczór we czwarek):

i dzisiejsze działania; drzewka już na dole:

No i działania z pomocą najmłodszych latorośli:

Trzeba było zgrabić najpierw wieloletnią trawę, by można było zobaczyć ziemię:

Na dole zostało 6 do posadzenia:

A na górze już tylko 25 sztuk:

I dzień się zakończył. Wreszcie mam poczucie, ze wiosna się zaczęła. Hurra!

Mam takie ciche marzenie, by na dole za świerkami ucywilizować kawałek ziemi, by wyplenić tę
dziką trawę i wyłożyć tam sporą warstwę kory i szyszek. Ale przede wszystkim muszę ten kawałek
oczyścić z ogromnej ilości pędów dzikich jeżyn. Na każdym kroku przewracamy się o nie, zasłonięte
wysokimi, gęstymi trawami

Miło widzieć kogoś nowego

ogrodu, bo warzywniak to osobna i "na dołku" również odrębna sprawa.
Przepraszam aguskac, tak się spieszyłam przedwczoraj z bieżącymi wpisami, że
zapomniałam odpisać Ci na Twój post

Ja też mam nadzieję, że nie padnie mi dużo z młodzieniaszków, ale w razie czego uzupełni
się kolejnymi. Rzeczywiście są śliczne, takie gęste i grube igły. Udało się

Te drzewka posadziłam właśnie od południa, ale im bardziej gęsty i wysoki będzie
tu szpaler, tym bardziej będzie chronić nas przed okropnymi wiatrami. Od południowo-zachodniej
strony zawsze u nas są najmocniejsze wiatry, co jest nie do zniesienia. Mało tego: mieszkamy
dosłownie na patelni: nie ma żadnego schronienia latem przed palącym słońcem: zawsze
muszę robić sztuczne zacienienia, co z kolei powoduje kolejne wydatki: żaden pawilon ogrodowy
nie wytrzymał naporu wiatrów np. w czasie zupełnie przeciętnej burzy

w zeszłym roku przeniosłam na dół: ale tu nie mam możliwości podziwiania mojego ogródka

I koło się zamyka. Myślę, że pozwolę rosnąć świerczkom do jakichś 5 metrów, po czym utniemy wierzchołki.
Ale do tego czasu przynajmniej z 10 lat hodowania drzewek. No i nikomu nie zacienimy upragnionego słoneczka, bo
zawsze można wyjść za dom na ogród od zachodniej strony i pławić się w jego promykach przez cały dzień.
A z dzisiejszych poczynań:
najpierw wysiałam w gotowych mini-szklarenkach kupionych wraz z nasionami w LIdlu: kiepsko
widać, bo zrobiłam fotkę po siedemnastej: pomidory, papryka, poziomki i lawenda

A po wysianiu i ogarnięciu chałpy poszłam pokazać mężowi, gdzie na dole ma sadzić drzewka.
Przed działaniami było tak (czyli pod wieczór we czwarek):

i dzisiejsze działania; drzewka już na dole:

No i działania z pomocą najmłodszych latorośli:

Trzeba było zgrabić najpierw wieloletnią trawę, by można było zobaczyć ziemię:

Na dole zostało 6 do posadzenia:

A na górze już tylko 25 sztuk:

I dzień się zakończył. Wreszcie mam poczucie, ze wiosna się zaczęła. Hurra!

Mam takie ciche marzenie, by na dole za świerkami ucywilizować kawałek ziemi, by wyplenić tę
dziką trawę i wyłożyć tam sporą warstwę kory i szyszek. Ale przede wszystkim muszę ten kawałek
oczyścić z ogromnej ilości pędów dzikich jeżyn. Na każdym kroku przewracamy się o nie, zasłonięte
wysokimi, gęstymi trawami

- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę, że robota z drzewkami wre nieprzerwanie...
Ja to bym usunął tą trawę i przyciął te jeżyny... by je oswoić... tyle dobra szkoda niszczyć...
Ja to bym usunął tą trawę i przyciął te jeżyny... by je oswoić... tyle dobra szkoda niszczyć...
- oster
- 1000p
Jak byś to zrobił? Jakaś podpowiedźmisiaczekm pisze:

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudne są... ech...
Nie wiem czy zaglądłaś do mnie tam widać jakie moje marnizny przy Twoich. Radzę Ci wcześniej już przycinać nieco same wierzchołki, wtedy ładniej, regularniej rosną i nie strzelają tak bardzo w górę, tylko wypełniają szpaler. A w górę i tak pędzą błyskawicznie. Takie z uciętymi czubkami po raz pierwszy po 10 latach nie zawsze wyglądają dobrze. Zależy jeszcze kto ile utnie.
Kolejna rada
pilnuj by ta trawa nie była przy samych świerkach, niech M skosi ze 2-3 razy w sezonie pod drzewkami. Kiedy trawa rośnie przy samych świerkach dolne gałązki zaplątane w nią zaczynają tracić igły i łysieją. Ja to lubię takie gęste od samego dołu i od kiedy to zauważyłam, lecę podkaszarką .
Nie wiem czy zaglądłaś do mnie tam widać jakie moje marnizny przy Twoich. Radzę Ci wcześniej już przycinać nieco same wierzchołki, wtedy ładniej, regularniej rosną i nie strzelają tak bardzo w górę, tylko wypełniają szpaler. A w górę i tak pędzą błyskawicznie. Takie z uciętymi czubkami po raz pierwszy po 10 latach nie zawsze wyglądają dobrze. Zależy jeszcze kto ile utnie.
Kolejna rada

- oster
- 1000p
Tak, Aguś, zaglądnęłam do Ciebie i widziałam Twoje świerczki. Nie są takie złe
Może odrobinkę
rzadsze, ale jak mówisz, przycinanie może spowoduje zagęszczenie koron.
Dobrze, że mówisz, bo nie mam doświadczenia w tym zakresie. No i ta trawa
Nie miałam pojęcia,
że to mieć będzie taki wpływ. Wydawało mi się, że w lesie sobie dają radę, to i w ogrodzie
nie trzeba im pomagać. Zastanawiałam się nad tym, czy na wygrabioną resztkę trawy nie położyć
arkuszy kartonów, by zanikła w sposób naturalny. Miałam wyłożyć podłoże agrowłókniną i pokryć ją korą,
ale nie mogłabym wtedy zaszczepić podłoża mikoryzą, bo to chyba by się wykluczało. Zaczekam z rok na zaniknięcie
traw.
Pisałaś o tym, żeby wcześniej ingerować we wzrost chojaczków: jak myślisz, kiedy powinnam
zacząć przycinanie wierzchołków?
Dzięki śliczne za rady

rzadsze, ale jak mówisz, przycinanie może spowoduje zagęszczenie koron.
Dobrze, że mówisz, bo nie mam doświadczenia w tym zakresie. No i ta trawa

że to mieć będzie taki wpływ. Wydawało mi się, że w lesie sobie dają radę, to i w ogrodzie
nie trzeba im pomagać. Zastanawiałam się nad tym, czy na wygrabioną resztkę trawy nie położyć
arkuszy kartonów, by zanikła w sposób naturalny. Miałam wyłożyć podłoże agrowłókniną i pokryć ją korą,
ale nie mogłabym wtedy zaszczepić podłoża mikoryzą, bo to chyba by się wykluczało. Zaczekam z rok na zaniknięcie
traw.
Pisałaś o tym, żeby wcześniej ingerować we wzrost chojaczków: jak myślisz, kiedy powinnam
zacząć przycinanie wierzchołków?
Dzięki śliczne za rady

- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Wandziu, a grzyby w lesie jesienią zbierasz? Podobno wysypywanie resztek z obierania grzybków leśnych pod choineczki daje takie same rezultaty jak mikoryza:) może wypróbuj w następnym sezonie i mikoryzę masz za darmo
....no za parę lat niestety....
Mojej przyjaciółki mama (okolice Dębna) na trawiaste podwórko wyrzuca też resztki po pieczarkach i co roku ma niezły zbiór własnych pieczareczek, może nie tak zgrabnych jak z marketu ale jednak własnych i to przez całe lato

Mojej przyjaciółki mama (okolice Dębna) na trawiaste podwórko wyrzuca też resztki po pieczarkach i co roku ma niezły zbiór własnych pieczareczek, może nie tak zgrabnych jak z marketu ale jednak własnych i to przez całe lato

- oster
- 1000p
Witaj Beatko!
Zbieram, oj zbieram. Ale ja ucinam nożykiem nóżkę grzybka równo z ziemią, więc grzybnia zostaje
na swoim miejscu
Niektórzy wykręcają nóżki i pewnie ich resztki są dobre na namnażanie nowych grzybni.
A pieczarki u mnie rosną w trawie głęboko. Tylko zawsze uprzedzi mnie sąsiad
Ale tam nikt nie sypał resztek.
Lecę do Ciebie zobaczyć, co u Ciebie ruszyło

Zbieram, oj zbieram. Ale ja ucinam nożykiem nóżkę grzybka równo z ziemią, więc grzybnia zostaje
na swoim miejscu

A pieczarki u mnie rosną w trawie głęboko. Tylko zawsze uprzedzi mnie sąsiad

Lecę do Ciebie zobaczyć, co u Ciebie ruszyło

- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Wandziu, woda po myciu grzybków i te różne śmietki z oczyszczania też podobno zagrzybiają ściółkę 

- oster
- 1000p
No widzisz Beatko, człowiek uczy się całe życie i wcale mądry nie umiera
To od tego roku wszelkie pogrzybowe płukanki idą pod iglaczki

To od tego roku wszelkie pogrzybowe płukanki idą pod iglaczki

- oster
- 1000p
Dzisiejszy dzień był bardzo pochmurny, w nocy podobno padało, ale już rano było tylko mokro.
Deszczyk roślinom potrzebny, więc nie kapryszę
, ale zdjęcia komórką robione nie tęgo wyglądają.
Oto jeden z dwudziestu czterech gości z rana przed naszym domem widziany, reszta za komórką

A na dole dosadzone przez męża pozostałe świerczuchny, w drugim rządku.
Nic więcej się dziś nie wydarzyło. To wszystko na dziś.
Deszczyk roślinom potrzebny, więc nie kapryszę

Oto jeden z dwudziestu czterech gości z rana przed naszym domem widziany, reszta za komórką

A na dole dosadzone przez męża pozostałe świerczuchny, w drugim rządku.

Nic więcej się dziś nie wydarzyło. To wszystko na dziś.

- oster
- 1000p
Dzisiejszy postęp polegał na posadzeniu kolejnych świerków:
jest 31 a do końca brakuje 7 sztuk

Już niewiele do końca... teraz tylko czekać, żeby nieco podrosły
A dokładnie rok temu 10 marca podwórko i okolica wyglądały po śnieżycy tak:
i sprzed kilku dni

I na dole: zdjęcia po zachodzie słońca są wyblakłe i smutne; jeśli nie zapomnę jutro, zrobię je w słońcu:
b
Szarości biorą się też stąd, że pąki są tuż przed ruszeniem. Teraz już tylko kwestia dni, by wszystko
buchnęło zielenią: to będzie RADOŚĆ!

jest 31 a do końca brakuje 7 sztuk

Już niewiele do końca... teraz tylko czekać, żeby nieco podrosły

A dokładnie rok temu 10 marca podwórko i okolica wyglądały po śnieżycy tak:

i sprzed kilku dni

I na dole: zdjęcia po zachodzie słońca są wyblakłe i smutne; jeśli nie zapomnę jutro, zrobię je w słońcu:
b

Szarości biorą się też stąd, że pąki są tuż przed ruszeniem. Teraz już tylko kwestia dni, by wszystko
buchnęło zielenią: to będzie RADOŚĆ!

- DuczekiOsia
- 1000p
- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
to prawda jak się zazieleni to juz będzie cudownie, a teraz nawet trawa jeszcze taka przygaszona ... no wygląda to ładnie z tymi świerkami
a ja się zastanawiam czym odgrodzić się od sąsiadki przy płocie...najlepiej żeby w miarę szybko urosło do wysokości minimum metr pięćdziesiąt 

- oster
- 1000p
DuczekiOsia, witajcie
Ja w tym roku szybko się odgrodzę sadząc wzdłuż płotu i traktując go jako podporę dla fasoli Blauhilde
(fioletowa) tyczna szparagowa: pędy do 3 metrów, więc podwójnie zasłoni półtorametrowy płotek;
szybko rośnie, jest bardzo plenna, ślicznie kwitnie i ma ładne sporej wielkości liście.
Nie mam pojęcia, co szybko przyrasta.
Mam dwie sadzonki winobluszczu: obecnie trzyletni. Kupiłam go po to właśnie, by szybko zasłonił
nas przed ciekawskimi oczkami, ale się nie popisał. W pierwszym roku trochę liści popuszczały, ale oba
były mizeroty.
W 2011 roku była chudzina z kilkoma pędami, a ja chciałam mieć już plot zarośnięty
Na drugim zdjęciu tylko fragment obu, ale ich bujność doskonale widoczna ;

W pełnej krasie półtora, choć nie w roli pierwszoplanowej:

Dopiero w trzecim, poprzednim sezonie zaczął ładnie się rozrastać, choć dołem nadal jest mizerny.
Może po kilku ładnych latach, ale na początku słabiutko;
podobno powinnam była jakąś ...foską, ale nie chciałam stosować sztucznego nawożenia.
oto on na początku trzeciego sezonu: maj 2013

A tutaj z września 2013 - to jest druga strona kratownicy; nie mogę znaleźć fotek
robionych aparatem, obfociłam go wtedy z "przodu"

Znalazłam fotkę z końca czerwca:

Na forum muratora ktoś napisał:
Gdy tylko stopnieje śnieg podsyp roślinki szybko działającym nawozem azotowym, np. saletrą azotową, Azofofoską itp. powtórz zabieg pod koniec czerwca. Pouszczykuj końcówki pędów wiosną i gdy będa pojawiać się nowe pędy. Dzięki temu lepiej się rozkrzewią. Pilnuj aby zawsze miały co jeść i co pić, i częstego uszczykiwania, a za rok czy dwa będziesz mieć zielony płot.
Pozdrawiam
Wklejam bardziej dla swojej pamięci, bym mogła do tego wrócić niż dla czyjeś ciekawości.
Muszę go mocno podszczypywać

Pogoda dopisuje podobno w całym kraju, choć wczoraj wiaterek był cieplejszy.
Dzieci po szkole na rowerkach, wyszaleją się to i w domu spokojniejsze.

i wszystkie świerki przeznaczone do wysadzenia na drodze już na swoim miejscu:

Ja w tym roku szybko się odgrodzę sadząc wzdłuż płotu i traktując go jako podporę dla fasoli Blauhilde
(fioletowa) tyczna szparagowa: pędy do 3 metrów, więc podwójnie zasłoni półtorametrowy płotek;
szybko rośnie, jest bardzo plenna, ślicznie kwitnie i ma ładne sporej wielkości liście.
Nie mam pojęcia, co szybko przyrasta.
Mam dwie sadzonki winobluszczu: obecnie trzyletni. Kupiłam go po to właśnie, by szybko zasłonił
nas przed ciekawskimi oczkami, ale się nie popisał. W pierwszym roku trochę liści popuszczały, ale oba
były mizeroty.
W 2011 roku była chudzina z kilkoma pędami, a ja chciałam mieć już plot zarośnięty

W pełnej krasie półtora, choć nie w roli pierwszoplanowej:

Dopiero w trzecim, poprzednim sezonie zaczął ładnie się rozrastać, choć dołem nadal jest mizerny.
Może po kilku ładnych latach, ale na początku słabiutko;
podobno powinnam była jakąś ...foską, ale nie chciałam stosować sztucznego nawożenia.
oto on na początku trzeciego sezonu: maj 2013

A tutaj z września 2013 - to jest druga strona kratownicy; nie mogę znaleźć fotek
robionych aparatem, obfociłam go wtedy z "przodu"

Znalazłam fotkę z końca czerwca:

Na forum muratora ktoś napisał:
Gdy tylko stopnieje śnieg podsyp roślinki szybko działającym nawozem azotowym, np. saletrą azotową, Azofofoską itp. powtórz zabieg pod koniec czerwca. Pouszczykuj końcówki pędów wiosną i gdy będa pojawiać się nowe pędy. Dzięki temu lepiej się rozkrzewią. Pilnuj aby zawsze miały co jeść i co pić, i częstego uszczykiwania, a za rok czy dwa będziesz mieć zielony płot.
Pozdrawiam
Wklejam bardziej dla swojej pamięci, bym mogła do tego wrócić niż dla czyjeś ciekawości.
Muszę go mocno podszczypywać

Pogoda dopisuje podobno w całym kraju, choć wczoraj wiaterek był cieplejszy.
Dzieci po szkole na rowerkach, wyszaleją się to i w domu spokojniejsze.

i wszystkie świerki przeznaczone do wysadzenia na drodze już na swoim miejscu:

- oster
- 1000p
Od kilku dni mamy przepiękne przedwiośnie; takie prawdziwe, cieplusie. Dzisiaj bezwietrzna
pogoda pozwoliła nawet w południe urzędować w krótkich rękawkach. Dzięki temu aż tęskni
się za pracami ogrodowymi. Wczoraj i dziś przygotowania do zmian które planuję od lat, ale
na które nie było gotówki, a wydatki były ważne, ważniejsze i najważniejsze. Kąt za komórką
należał do najmniej ważnych
Mam nadzieję, że uda się nam w ciągu najbliższego czasu
postawić nowy namiot, nieco trwalszy niż poprzedni. ten wystarczył na cztery lata. Potem
zmienił się w magazyn mebli ogrodowych i najróżniejszych "przydasiów'.
Jutro ich przegląd, a dziś z powodu wysadzenia świerków wzdłuż przyszłego ogrodzenia przesunął
się nam wjazd do garażu o jakieś 80 cm. Dlatego też musieliśmy przesunąć rabatkę, która kiedyś
była w zagrodzie dziecięcej, teraz jest po prostu 'wolno leżąca". Najpierw wypieliłam rabatkę z
cyprysikami,

potem trzeba było "wykopać pas ziemi i w to miejsce przenieś tę z rabaty przenoszonej,
czyli po prostu wymiana ziemi.

Nie wiem, czy z tych thuj coś będzie; rok czasu nie mogłam się zdecydować gdzie je posadzić
Będę lać wodę i podsypię środkiem przeciw brązowieniu "igieł", może to coś pomoże?
Jutro dokupię dwie sztuki dla uzupełnienia; wtedy zrobię fotki z całości działań

pogoda pozwoliła nawet w południe urzędować w krótkich rękawkach. Dzięki temu aż tęskni
się za pracami ogrodowymi. Wczoraj i dziś przygotowania do zmian które planuję od lat, ale
na które nie było gotówki, a wydatki były ważne, ważniejsze i najważniejsze. Kąt za komórką
należał do najmniej ważnych

postawić nowy namiot, nieco trwalszy niż poprzedni. ten wystarczył na cztery lata. Potem
zmienił się w magazyn mebli ogrodowych i najróżniejszych "przydasiów'.
Jutro ich przegląd, a dziś z powodu wysadzenia świerków wzdłuż przyszłego ogrodzenia przesunął
się nam wjazd do garażu o jakieś 80 cm. Dlatego też musieliśmy przesunąć rabatkę, która kiedyś
była w zagrodzie dziecięcej, teraz jest po prostu 'wolno leżąca". Najpierw wypieliłam rabatkę z
cyprysikami,

potem trzeba było "wykopać pas ziemi i w to miejsce przenieś tę z rabaty przenoszonej,
czyli po prostu wymiana ziemi.

Nie wiem, czy z tych thuj coś będzie; rok czasu nie mogłam się zdecydować gdzie je posadzić

Będę lać wodę i podsypię środkiem przeciw brązowieniu "igieł", może to coś pomoże?
Jutro dokupię dwie sztuki dla uzupełnienia; wtedy zrobię fotki z całości działań