Sosnowa pustynia_ część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sosnowa pustynia_ część 3

Post »

Danusiu jałowce mnie bardzo kuszą, bo będą dekoracją cały rok a przy tym może by odnalazły się w donicy.

Nelu pomyślałam o blue arrow , bo wąski pokrój i coś jeszcze się zmieści ale własnie by nie wystrzeliły w kosmos za szybko :roll:
Trawy były super ale są dekoracyjne tylko przez pół roku. A w zimie chciałam na nie światełka powiesić :oops:
Masz Thuje Danica ? Podobają mi się od dawna ale nie czytałam o nich dobrych opinii jak wyglądają w trakcie rośnięcia.

Reniu no właśnie przemarzanie! I tu znowu jałowce może by dały radę ?

Nie miała baba kłopotu kupiła sobie wymarzone donice :;230

Jesteśmy po prawie całym dniu roboty na działce. Sporo zrobione ale jeszcze sporo przed nami min podcięłam trawy ,których się podobno nie podcina :oops: mnie powinni od ogrodu odseparować. Najgorzej to brać się za coś na czym się więcej nie zna niż zna :(
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ania, a jakich to traw się tnie??? Bo ja u siebie wszystkie ciachnęłam. ;:131

Co do donic...... Podobają Ci się jałowce to sadź. Jak coś będzie nie tak to w glębę je i tyle. I znów będziesz myśleć nad donicami. U nas rośnie sporo iglaków w niewielkich gazonach postawionych na chodnikach i rosną sobie powolutku i nie przemarzają w zasadzie. Czasami się jakiemuś zdarzy ale to może być przyczyna np. marnej sadzonki lub choroby, która dany egzemplarz osłabiła.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Ewcia podobny tych :

Obrazek
Obrazek (tych na 1 planie a nie red baron)

ale ja się nie znam... dopiero niedawno i przypadkowo dowiedziałam się ,że trawy i wrzosy się tnie :oops:
zastanawiam się nieraz co ja robię tu na FO ;:224

Po dzisiejszych oględzinach działki (wiedziałam! zaczyna się!) postanowiliśmy przenieść 2 powojniki Summer Snow z sosen na siatkę między różankę a brzozy i bzy. Powinno być mu tam dobrze a my jak wreszcie uda się huśtawkę zrobić będziemy mieć kwitnący kącik wypoczynkowy zasłaniający zaniedbaną działkę sąsiada

Obrazek

A to dla Madzi_variegaty gdyby zajrzała nasz winobluszcz na sośnie

Obrazek
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaa .... na szczęście takich nie mam, bo pewnie też by się zaprzyjaźniły z nożycami.
Prześlicznie Ci się te różyczki rozkrzewiły. To chyba Tommelise. Ciekawa jestem jak wyglądały w momencie zakupu....tzn. czy wiele urosły w 1 sezon. :D
I muszę w tym roku koniecznie kupić Summer Snow. ;:108
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Ewo summer snow i ta róża (Tommelise tak?) to są hity ubiegłorocznego sezonu. Obie rośliny rosną jak szalone i nie sprawiały żadnych kłopotów choć nie były rozpieszczane.
Opis z tej strony w 100% się zgadza.
http://www.roslin-menazeria.net/2916,29 ... _snow.html

Nie znalazłam zdjęcia Tommelise pod koniec sezonu ale prawdziwy smok się z niej zrobił do tego stopnia ,że musiałam wysadzić z ich boku trawę ,bo ją zagłuszyła kompletnie. Jak będzie ją miała w tym sezonie na pewno jeszcze ją dokupię. Uwielbiam ją tak samo jak ww powojnika.

Tu zdjęcie z 07.07 krótko po posadzeniu

Obrazek

A tu z 20.08 pod koniec sezonu była jeszcze większa

Obrazek
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj Pięknie się maleństwo rozbujało. Nie wiem czy mam żałować, że już zamówiłam Fairy ale pocieszam się, że są o połowę tańsze. ;:306
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ania a do donic rozważałaś bukszpany kulki lub stożek
bardzo ładnie wyglądają z sezonowymi roślinkami

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Ula ale bukszpany powinno się okryć i zdołować z donicami lub przenieść do garażu/piwnicy a ja donic nie ruszę no i nie mam gdzie schować.

Ewa The Fairy będzie tak samo piękna :wink:
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Aniu, tuje - te kulki - mam od dawna jedną i urosła do ok. 40 cm średnicy, pies ją obsikiwał reguklarnie, rośnie w samej glinie i własciwie nic z nią nie robię, czasem nawet zapominam o nawożeniu a i tak sobie rośnie. Jej urok tak na mnie podziałał, że dokupiłam kolejne i rosną ładnie, a i ciąć i formować nie trzeba. Pod nogami spokojnie się zmieści coś jeszcze. Żeby sadzonki w donicy nie przemarzały możesz środek wyłożyć styropianem, bo skoro chcesz na iglaczku wieszać lampki, to opatulać tej donicy na zewnątrz raczej nie będziesz ;:306

Tomelise śliczności ;:167 ale tez będę ją mieć, więc cieszę się bardzo, że tak ładnie przyrasta!
Ps. kostrzewy sinej też się nie tnie, tylko wyczesuje zeschłe niektóre "liście" :D
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Nelu dziękuję za wyjaśnienie. W necie te thuje nie mają pochlebnych opinii min od właścicielki Ogrodowiska- nie wiem w takim razie dlaczego.
Za kostrzewę bym się nie brała a te moje ... ech :oops: :cry:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Aniu, zobacz tu, może coś Cię zainspiruje. http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/56,113380 ... ic,,5.html Iglaki w donicach nieodmiennie kojarzą mi się z knajpianymi ogródkami...
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Zuzanno mnie też nie porywają dlatego chciałam by kompozycja była złożona ale zarazem z racji tego ,że nie mogę ich ruszyć jeden element był zimozielony.
Czekam na otwarcie szkółki koło mnie to wtedy się zdecyduję. Właśnie uświadomiłam sobie ,że mam 10 krzaczków lawendy do przesadzenia :oops: :lol:

Super te aranżacja. I nawet z Plantpolu mieszczącego się kilkanaście km od nas :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę, że jak zajrzysz do szkółki to cię "natchnie"... przynajmniej ja tak mam, bo "myślę obrazami" i jak widzę coś na żywca, to najłatwiej mi podjąć decyzję. :D Na miejscu też możesz się dowiedzieć do jakich rozmiarów rośnie to, co wybierzesz i czy nada się do skrzynki.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Ewo myślę ,że dokładnie tak się skończy :wink:
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, niesamowicie obrosło to drzewo ;:oj

Do donic proponuję taki zestaw: jałowiec łuskowaty "Blue Star", turzycę włosistą 'frosted curls'

i coś trzeciego, jednorocznego według upodobań, czyli teraz bratek lub stokrotka, potem pelaragonia lub lobelia, potem marcinek lub wrzosik. Dwa elementy stałe a do tego co się podoba i na co jest sezon, żeby nudno nie było :wink:
Zimą bombeczka i już :uszy
Możesz jako trzeci element zastosować żurawkę, jeżeli ma być to kompozycja stała i na dodatek piękna cały rok :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”